Artikkelit

Vuoden kiinnostavimmat blogit

Viime vuonna julkaisimme lähes 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkkeitä, eläkevakuuttamista, yrittämistä, työkykyjohtamista, kuntoutusta ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2024 mielenkiintoisimpia julkaisuja kuukausittain

Tammikuu

Vuoden ensimmäisessä blogissa työkykyriskien ennakoinnista ja tutkimuksesta vastaava johtajamme Kari-Pekka Martimo pohti maksuluokkamalliuudistuksen vaikutusta työterveysyhteistyöhön. ”Aiemmin suurten työnantajien maksuluokkaan ja sitä kautta työeläkemaksuun vaikuttivat vain pysyvät työkyvyttömyyseläkkeet. Maksuluokkamallin uudistus toi mukaan yhtälöön myös pitkittyneet kuntoutustuet. Ennakoivan ja suunnitelmallisen työkykyjohtamisen merkitys korostuu entisestään. Muutos haastaa myös työterveysyhteistyötä.” Martimo kirjoitti.

Helmikuu

Helmikuussa teknologia- ja kehitysjohtaja Mikko Lantto kirjoitti tekoälyn hyödyntämisestä työeläkeyhtiössä: ”Modernien teknologioiden hyödyntäminen on vastuullista työeläketurvan hoitoa, jotta eläkevarojen käyttö ja niiden turvaaminen on tulevaisuudessakin kustannustehokasta ja läpinäkyvää. Tekoäly ei ole teknologiaharjoitus. Ennen kaikkea vaaditaan laajaa tuntemusta liiketoimintaprosesseista, käytössä olevasta datasta ja ymmärrystä, kuinka oikea teknologia valjastetaan hyödyksi. Muutoksen keskellä on hyvä muistaa, että ihminen johtaa liiketoiminnan kehitystä – ei tekoäly.”

Maaliskuu

Toimitusjohtajamme Jouko Pölönen kirjoitti maaliskuussa tuottavuuden parantamisen merkityksestä. ”Tuottavuuden parantaminen tulisi nostaa yhdeksi keskeisimmistä tavoitteista sekä hallitustasolla että kaikissa julkisen sektorin organisaatioissa. Kyseessä on pitkäjänteinen ja eri hallinnonalojen yli menevä kehittäminen, joka edellyttää laaja-alaista yhteistyötä kansalaistemme hyväksi. Ilmarisen esimerkki osoittaa, että julkisen sektorin tuottavuuden parantaminen velkaantumisen taittamiseksi on paitsi mahdollista myös välttämätöntä.”, Pölönen kirjoitti.

Huhtikuu

”Työuraa ei voi koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?”, asiantuntijapsyklogimme Simo Levanto kirjoitthuhtikuun blogissaan.

Toukokuu

Eläkejohtaja Outi Pekkarinen pohti toukokuun blogissaan, miten omasta eläkkeestä kannattaa kiinnostua jo hyvissä ajoin: ”Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.”

Kesäkuu

Kesäkuussa sijoituksista vastaava varatoimitusjohtajamme Mikko Mursula kommentoi markkinoilla vallitsevia odotuksia koronlaskusta. ”Tämä vuosi on mennyt kuin klassisessa Samuel Beckettin näytelmässä ´Huomenna hän tulee´. Euroopan keskuspankin koronlaskua on odoteltu saapuvaksi kuin näytelmän herra Godot’ta konsanaan. Suomen osakemarkkinan suunta on ollut varsin mollivoittoinen. Lyhyen aikavälin tuottokehityksen ruotimista tärkeämpää on varmistaa, että Suomen talouden vaisuudesta ei tule pysyvää tai rakenteellista. Kilpailukykyiset, innovatiiviset, kehittyvät ja kasvavat suomalaiset yritykset ovat jatkossakin hyviä sijoituskohteita. Niihin on tuottavuus- sekä turvaavuusvelvoitteen alla toimivaa eläkerahaa helppo sijoittaa.”

Heinäkuu

Työkykyjohtaja Kristiina Halonen kommentoi kirjoituksessaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia työelämään ”Kun hellejaksot yleistyvät ja pidentyvät, kuumarasituksen tuomat terveyshaitat todennäköisesti lisääntyvät ja heikentävät työkykyä ja tuottavuutta. Erityisesti vaikutukset näkyvät fyysisesti raskaissa ulkotöissä, mutta lämpötilan nousu tulee kasvattamaan kuormitusta myös sisätiloissa tehtävissä töissä. Kuumarasituksella on yhteys myös tapaturmien todennäköisyyteen. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää, että lisäämme työpaikoilla ymmärrystä ja tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista työkykyyn. Tarvitaan sekä resilienssiä eli sopeutumis- ja hallintakykyä että toiminnan uudistamista.”

Elokuu

”Väittely yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisesta työtulosta roihuaa ajoittain kuumana. Totuutta voi keskusteluissa olla vaikeaa erottaa tarusta. Yhdestä asiasta ei kuitenkaan päästä yli eikä ympäri: yrittäjän on vakuutettava tuleva eläketurvansa kuten työntekijänkin. Vakuutusmaksuja maksamalla yrittäjä kartuttaa omaa perus- ja sosiaaliturvaansa elämän välillä yllätyksellistenkin käänteiden varalta.” kirjoitti YEL-vakuutuspäällikkö Mari Sorvali elokuussa.

Syyskuu

Kiinteistösijoitusjohtaja Tomi Aimonen käsitteli syyskuussa blogissaan kiinnteistömarkkinoiden tilaa: ”Etätyön yleistyessä toimistotilan pitää tarjota riittävän houkutteleva ympäristö, jossa on helppo kohdata työkavereita ja tehdä töitä joustavasti. Kysytyimpiä toimitilasijainteja pääkaupunkiseudulla ovat Helsingin ydinkeskustan lisäksi Keilaniemi ja Pasilan alue. Keskeisten sijaintien vetäessä yrityksiä puoleensa jää heikoimmille alueille tyhjää tilaa, joka käyttötarkoituksen muutoksen kautta voi saada uuden elinkaaren.”, Aimonen kirjoittaa.

Lokakuu

Rakennuttajapäällikkö Niina Nurmisen lokakuun blogin aiheena oli vastuullisuus ja erityisesti kiertotalous. ”Maailma muuttuu Eskosein”, tätä hokemaa olemme saaneet kuulla aina silloin tällöin. Lausahdusta voisi pitää nykyään myös kiinteistö- ja rakennusalan mottona, kun vastuulliset toimintatavat ovat yleistyneet. Vastuullisesta rakennuttamisesta on tullut meille normaalia toimintaa, eikä vanhaan ole enää paluuta. Meillä Ilmarisessa on tartuttu toimeen, sillä vastuullisuudessa ei voi jäädä odottamaan sitä, että joku tekisi asiat puolestamme tai että aika hoitaisi velvollisuudet.” kirjoitti Niina Nurminen.

Marraskuu

Työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Katja Atsar kirjoitti marraskuun blogissaan siitä, kuinka ohuella langalla jokaisen meistä työkyky on: ”Työkykymme on uhattuna, jos työ kuormittaa jatkuvasti liikaa – henkisesti tai fyysisesti. Työkyvyttömyyden taustalla voi olla monenlaisia syitä, jotka voivat saada aikaan lumipalloefektin. Myös työn ulkopuoliset tekijät voivat lisätä kuormitusta. Erityisesti henkistä kuormittavuutta voi olla vaikea havaita. Jos kiskoilta putoaminen voi tapahtua kenelle vain, niin onko mahdollista päästä takaisin raiteille? Työn ja toimintaympäristön muutosten keskellä on hyvä muistaa tärkein eli ihminen. Voimmeko empatialla, positiivisella palautteella ja hyvällä käytöksellä auttaa kavereita työkykyisiksi?”

Joulukuu

Työterveyden johtava asiantuntija Heidi Furu kirjoitti joulukuussa työeläkkeen tarjoamasta nostalgiamatkasta: ”Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.”

Kiitoksia kaikille kirjoittajille, blogien kommentoijille ja niitä sosiaalisessa mediassa jakaneille. Tervetuloa lukemaan blogejamme myös tänä vuonna!

Mitä pidit jutusta?
Lisää tätä!
Peruskauraa
En ymmärrä
Ei kiinnosta

Lisää aiheesta

Artikkelit 12.2.2025

Mitä vakuutuksia yrittäjänä tarvitsen?

Yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyy paljon uuden opettelua lähtien siitä, mitkä kaikki yrittäjän vakuutuksista ovat pakollisia. Vakuutusten on nimittäin syytä olla kunnossa, kun yritystoiminta alkaa.

Mitä vakuutuksia yrittäjänä tarvitsen?

Artikkelit 11.2.2025

Helsingin Postitalossa harjannostajaiset

Ilmarisen omistaman Helsingin Postitalon remontti on edennyt harjannostajaisiin. Hankkeen tavoitteena on ikonisen rakennuksen remontoiminen vanhaa kunnioittaen ja kiertotalouteen panostaen.

Helsingin Postitalossa harjannostajaiset

Artikkelit 29.1.2025

Vuoden kiinnostavimmat blogit

Viime vuonna julkaisimme lähes 50 blogia, jotka käsittelivät muun muassa eläkkeitä, eläkevakuuttamista, yrittämistä, työkykyjohtamista, kuntoutusta ja taloutta. Kokosimme oheen vuoden 2024 mielenkiintoisimpia julkaisuja kuukausittain

Vuoden kiinnostavimmat blogit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita