Artikkelit

Yrittäjä, näin arvioit YEL-työtulosi

Yksi yleisimmistä yhteydenoton aiheista asiakaspalvelussamme on yrittäjän YEL-työtulo: mitä se tarkoittaa ja miten se pitäisi arvioida. YEL-työtulon arviointiin löytyy laista suuntaviivat ja apuvälineet, mutta suoraa vastausta kysymykseen ei saa. Kokosimme tämän artikkelin avuksesi työtulon arviointiin.

Vaikka vasta harkitsisit yrittäjyyttä, etkä mielellään miettisi vielä eläkeasioita, lue silti tämä artikkeli jo yrityksesi toimintasuunnitelmaa tehdessäsi. Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on yritystoiminnan yksi oleellisista kuluista ja tärkein vakuutuksesi yrittäjänä.

Yritystoiminnan alkuvaiheessa hankalinta voi olla arvioida tulevaa liikevaihtoa tai omaa työpanostaan. Työpanos on olennainen siksi, että työpanoksesi rahallinen arvo tulee määrittämään työtuloasi. Ja työtulosi puolestaan määrittelee YEL-vakuutuksesi hinnan ja vakuutusturvan kattamien etuuksien määrän. Työtulo tulee mitoittaa mahdollisimman realistisesti juuri omaan tilanteeseesi yrittäjänä.

Mikä ihmeen YEL-työtulo?

YEL-työtulo tarkoittaa yrittäjänä tekemäsi työn arvoa euroissa kahdentoista kuukauden ajalta. Lain mukaan sen tulee vastata sellaista palkkaa, jonka joutuisit maksamaan jollekulle vastaavaa työtä tekevälle, yhtä pätevälle henkilölle.

Lue lisää YEL-työtulosta

Työtulo ei suoraan tarkoita palkkaa, jota yrittäjänä maksat itsellesi, eikä se ole sama kuin yrityksesi tulos. Mistä itselleen sopivan työtulon sitten voi tietää? Ilmarisen asiakaspalvelusta Viivi Haverinen ja Sari Gherab vastaavat.

- Jos teet töitä yksinyrittäjänä ja laskutat siitä asiakkaitasi, voi laskutuksesi hyvinkin olla työpanoksesi rahallista arvoa parhaiten kuvaava summa. Yrittämisen tapoja on kuitenkin monia, joten aina yrityksestä nostettu palkka tai liikevaihto sellaisenaan ei suoraan sovi työsi arvon mittariksi, aloittaa Viivi.

- Kun hankit YEL-vakuutusta verkossa, saat meiltä jo YEL-hakemuksella työtulosuosituksen helpottamaan työtulon arvioimista. Suositus pohjautuu liikevaihtoarvioosi sekä toimialasi mediaanipalkkaan. Näistä lähtötiedoista saat työtulosuosituksen kokoaikaiseen työhön. Huomioimme työtulon arvioinnissa myös yrittäjätyösi mahdollisen osa-aikaisuuden sekä kausiluonteisuuden, jatkaa Sari.

- Voit myös kokeilla verkossa YEL-laskurillamme eri suuruisten työtulojen vaikutuksia maksuun ja etuuksiin jo ennen hakemuksen tekoa, Viivi ehdottaa.

Mitä työtulon arvioinnissa on hyvä huomioida?

Jos teet samaan aikaan useampaa eri yrittäjätyötä, arvioi työpanoksesi arvo kaikesta näistä yhteensä. Tarvitset vain yhden YEL-vakuutuksen.

Meiltä saamasi työtulosuositus on siis apuväline työtulosi arviointiin. Kaikkiin tilanteisiin se ei aina sovi sellaisenaan.

- Jos yrittäjätyötä tekee useammalla kuin yhdellä toimialalla, suositus ei välttämättä sovi suoraan, sillä suosituksessa voidaan huomioida palkkataso automaattisesti vain yhdeltä toimialalta kerrallaan, Sari kertoo. - Ja kannattaa muuten olla tarkkana, että laskurin käyttämä toimiala- ja liikevaihtotieto ovat oikein, jotta lähtötaso suositukselle on oikeansuuntainen, hän lisää.

- On myös muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä eläkeyhtiön laskema työtulosuositus. Suositukseen sisältyy liikkumavara, joka voi olla suositellusta määrästä korkeintaan 30 prosenttia enemmän tai vähemmän. Yhteensä siis 60 prosentin vaihteluvälin sisältä löytyy useimmiten sopiva työtulo turvaamaan työurasi aikaista sosiaaliturvaa ja tulevaa eläkettäsi, jatkaa Viivi.

- Yritystoimintaasi liittyviä muita kuluja emme huomioi työtuloasi vahvistaessamme, koska yrittäjän eläkelain mukaan YEL-työtulo ei tarkoita verotettavia tulojasi eikä itsellesi maksamaasi palkkaa. Työtulo ei ole myöskään yrityksesi tulos tai liikevaihto, eikä se ole riippuvainen yritystoimintasi kannattavuudesta, Sari selventää.

Miten tarkistatte YEL-työtuloni?

Kun YEL-vakuutuksesi on ollut kolme vuotta voimassa ilman, että työtulosi on muuttunut oleellisesti, laki edellyttää meitä tarkistamaan työtulosi. Laskemme sinulle tällöin uudelleen työtulosuosituksen, jossa hyödynnämme julkisista lähteistä saatavia tietoja. Saamme suosituksen laskentaan tietoja verottajalta, Tilastokeskuksesta ja tulorekisteristä.

Suosituksen laskennassa huomioimme liikevaihtotietojasi, toimialasi työntekijöiden palkkatietoja, sekä mahdollisia muualta saamiasi ansiotuloja.

Arvioi suositustamme ja kerro lisää, jos olet eri mieltä

Sinun tehtäväksesi yrittäjänä jää arvioida, onko meiltä saamasi työtulosuositus liikkumavaroineen tilanteeseesi sopiva. Voit valita minkä tahansa itsellesi sopivan työtulovaihtoehdon ala- ja ylärajan välillä.

- Jos suositus liikkumavaroineen ei mielestäsi ole oikean suuruinen, kerro siinä tapauksessa meille tarkemmin tilanteestasi. Tee hakemus silloinkin verkossa, mutta hae suosituksesta poikkeavaa työtuloa. Pyydämme silloin sinulta joko verkkolomakkeella tai sähköpostitse lisätietoa työstäsi. Muista siis tarkkailla sähköpostiasi! Lähetämme viestin aina suojattuna sähköpostina, Sari ohjeistaa.

- Jos olet yhtään epävarma, miten toimia, pirauta meille ennen sähköisen vakuutushakemuksen lähettämistä. Pohditaan yhdessä sinulle sopiva ratkaisu, Viivi neuvoo.

Muuttuuko työtulo aina, kun se tarkistetaan?

- Ei muutu. Jos YEL-työtulosi on jo suosituksen mukaisella tasolla eli 60 prosentin liikkumavara sisällä, kuittaamme tarkistuksen tehdyksi tekstiviestillä ilman, että työtulosi muuttuu. Jos saamiemme tietojen valossa työtuloasi olisi aihetta muuttaa, pyydämme sinua tutustumaan ehdotukseemme ja joko hyväksymään tai hylkäämään sen. Voit tarkistuksessakin antaa meille lisätietoa tilanteestasi. Tähän sinulla on vähintään kaksi viikkoa aikaa. Perehdymme tietoihin ja vahvistamme sen jälkeen työtulosi kokonaisarvion perusteella, Viivi kertoo.

Miten teette kokonaisarvioinnin työtulon määrästä?

- Otamme työtulon määrityksessä huomioon tiedot, jotka kuvaavat työpanoksesi arvoa. Työtulon yksilölliselle harkinnalle ja vaihtelulle jää edelleen hyvin tilaa ja sitä laki myös edellyttää, Sari selventää.

- Jos emme kuule sinusta, vahvistamme uuden työtulosi meillä käytettävissä olevin tiedoin. Korotus on enintään kuitenkin 4 000 euroa kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla. Tämä tarkoittaa enintään noin 85 euroa lisää kuukausittaiseen vakuutusmaksuusi, Viivi lisää.

Mihin YEL-työtuloni vaikuttaa?

YEL-työtulosi taso vaikuttaa eri elämäntilanteissa. Lue lisää verkkosivuiltamme, mitä etuja vakuutusmaksuilla voit saada. YEL-laskurissa voit myös vertailla, miten työtulon muuttaminen vaikuttaa Kelan maksamaan sairauspäivärahaan, vanhempainpäivärahaan, työttömyysturvaan tai vanhuuseläkkeeseen.

- Yrittäjät kertovat kuinka tärkeänä pitävät sitä, että heidän YEL-työtulonsa on alusta asti ollut työpanosta vastaavalla tasolla. Työtulon merkitys on konkretisoitunut sairastumisen tai tapaturman sattuessa. Myös vanhempainvapaiden tai työttömyyden aikana YEL-vakuutuksella on suuri merkitys, Sari kertoo.

- YEL-maksut voi muuten vähentää kokonaan joko omassa tai puolison verotuksessa. Voit myös vähentää maksut yrityksen verotuksessa, jos yritys maksaa YEL-maksusi. Vähennykset menevät maksajayrityksen yritysmuodon mukaan, Viivi summaa.

YEL-työtulolla on myös alaraja (9 010,28 €/v.) ja yläraja (204 625 €/v. €). Kumpikin raja muuttuu hieman vuosittain, kun määrää korotetaan aina vuoden alussa palkka- ja hintakehitystä seuraavalla indeksillä eli palkkakertoimella.

Lue lisää

Hyvä vai paha yrittäjän YEL?

Kenelle ja milloin YEL?

Lisää aiheesta

Artikkelit 16.10.2024

Yrittäjä, näin arvioit YEL-työtulosi

Yksi yleisimmistä yhteydenoton aiheista asiakaspalvelussamme on yrittäjän YEL-työtulo: mitä se tarkoittaa ja miten se pitäisi arvioida. YEL-työtulon arviointiin löytyy laista suuntaviivat ja apuvälineet, mutta suoraa vastausta kysymykseen ei saa. Kokosimme tämän artikkelin avuksesi työtulon arviointiin.

Yrittäjä, näin arvioit YEL-työtulosi
Lisää ajankohtaisia artikkeleita