Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut
Lakisääteinen YEL-vakuutus turvaa myös osa-aikaisen yrittäjän tulevaa eläkettä. Tarvitset sen, jos työsi hinta eli työpanoksesi arvo ylittää vakuuttamisen alarajan ja myös muut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL-maksut ovat noin neljännes työtulostasi. Vaikka vakuuttamisen hinta mietityttäisi, ota vakuutus ajoissa, jottei YEL-maksu tule maksettavaksesi jälkikäteen korkojen kera.
Olet kenties pohtinut yrittämistä osa-aikaisesti tai tehnyt pienimuotoista yrittäjätyötä jo jonkin aikaa. Työskentely osa-aikaisena yrittäjänä voi olla oma valinta tai ainoa tapa työllistyä. Yhdelle yrittäjänä tehty työ tuo lisätuloja palkkatyön tai opiskelun ohessa. Toiselle työ voi olla päätoiminen tulonlähde, mutta vain kausiluonteisesti tiettyinä kuukausina vuodessa.
Vaikka yrittäjyytesi olisi pienimuotoista, sinun tulee vakuuttaa työskentelysi YEL-vakuutuksella. Sillä ei ole merkitystä käytätkö laskutuspalvelua vai hoidatko kaiken itse. Vanhuuseläkkeellä vakuuttaminen on vapaaehtoista. Sen sijaan osittaisella vanhuuseläkkeellä tai työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla tekemääsi yrittäjätyöhön tarvitset vakuutuksen, jos vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Aina, kun lakiin kirjatut viisi ehtoa täyttyvät, tulee YEL-vakuutus olla voimassa ja YEL-maksut maksaa. Ehdot koskevat ikää, yrittäjätyön kestoa, työn hintaa, yhtiömuotoa sekä asumista ja työn tekoa lähtökohtaisesti Suomessa.
Kartoita helposti, tarvitsetko YEL-vakuutuksen
Paljonko osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksu on?
YEL-maksu on tietty prosentti YEL-työtulosta; noin neljännes. Maksuprosentit ovat samat niin kokoaikaisella kuin osa-aikaisellakin yrittäjällä.
Vuonna 2024 YEL-vakuutusmaksu on alle 53-vuotiaille ja yli 62-vuotiaille yrittäjille 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaille 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Prosentit ovat samat myös vuonna 2025.
Osa-aikaista yrittäjätyötä tekeville YEL-maksu on usein pienempi kuin kokoaikaisella yrittäjällä, koska myös heidän työpanoksensa arvo eli YEL-työtulonsa on pienempi. Et tarvitse lakisääteistä YEL-vakuutusta lainkaan, jos työpanoksesi arvo jää vuositasolla alle 9 010, 28 euroon eli noin 750 euroon kuukaudessa (vuonna 2024). Vuonna 2025 YEL-työtulon alaraja on 9 208,43 euroa.
Paljonko maksu sitten on? Maksun määrään vaikuttaa ikäsi, ensikertalaisuutesi yrittäjänä ja se, kuinka useasti laskusi erääntyvät. Jos vuonna 2024 työtulosi olisi vähimmäismäärän verran eli 9 010,28 euroa, olisi kuukausittain erääntyvä alennettu maksusi 43-vuotiaana 141 euroa kuukaudessa (181 euroa kuukaudessa ilman alennusta).
YEL-laskurin avulla voit arvioida YEL-maksua eri työtuloilla
Alennusta ensikertalaiselle yrittäjälle
Kun aloitat yrittäjänä ensimmäistä kertaa, saat 22 prosentin suuruisen alennuksen YEL-vakuutusmaksustasi.
Maksualennuksen saa yrittäjätoiminnan 48 ensimmäiseltä kuukaudelta. Jos ensimmäinen yrittäjäjakso kestää alle 48 kuukautta, voi maksualennuksen saada jäljellä olevalle alennusajalle vielä toisessa yrittäjäjaksossa.
Muista vähentää YEL-maksut verotuksessa
Saat osan maksusta jälkikäteen takaisin verotuksen kautta pienempänä veromaksuna, sillä voit vähentää maksut kokonaisuudessaan joko omassa, puolisosi tai mahdollisen yrityksesi verotuksessa, jos yrityksesi maksaa YEL-maksusi.
Pitääkö osa-aikaisesta työstä maksaa aina YEL-maksuja?
Sinun tulee ottaa vakuutus ja maksaa YEL-maksut siitä alkaen, kun toimintasi laajuus ylittää vakuuttamisen minimirajan. Sillä ei ole merkitystä toimitko yrittäjänä osa-aikaisesti, sivutoimisesti, kausiluonteisesti, pienimuotoisesti tai satunnaisesti. Vaikka pienempi työpanos vaikuttaakin YEL-työtulosi määrään, ei yrittäjätyön osa-aikaisuus ratkaise eläkevakuuttamisessa sitä, pitääkö maksut maksaa. Myöskään se ei vaikuta, katsotko yrittäjätyösi itse päätoimiseksi vai sivutuloksi. YEL-vakuutus pitää ottaa ja YEL-maksut maksaa, kun kaikki vakuuttamisen viisi ehtoa täyttyvät.
YEL-työtulon ala- ja yläraja nousevat hieman jokaisen vuoden alussa, kun määriin tehdään palkka- ja hintatason yleistä kehitystä seuraava palkkakerrointarkistus.
Ota YEL viimeistään kuuden kuukauden sisällä!
Jos otat vakuutuksen takautuvasti, muista, että sen voimassaolo tulee alkaa siitä, kun aloitit yrittäjyyden. YEL-maksut tulevat niin ikään maksettavaksesi koko vakuutuksen voimassaoloajalta. Jos YEL:n alainen yrittäjyytesi alkaa esimerkiksi tammikuussa, sinulla on kuusi kuukautta aikaa ottaa vakuutus voimaan takautuvasti tammikuusta alkaen. Jos otat vakuutuksen tätä myöhemmin, voit joutua maksamaan työeläkevakuutusmaksun lisäksi laiminlyöntikorotuksen eli työeläkevakuutusmaksun korotettuna.
YEL-vakuutus on mahdollista ottaa voimaan takautuvasti kuluvalle ja kolmelle edelliselle kalenterivuodelle. Tätä aikaisemmalta ajalta sinulla ei ole mahdollisuutta kerryttää eläkettä. Jos otat YEL-vakuutuksen takautuvasti, huomaathan, että aikaisemmat YEL-maksut tulevat kerralla maksettavaksesi. Sen takia suosittelemme, että otat vakuutuksen voimaan heti, kun vakuuttamisvelvollisuus alkaa.
Mitä tapahtuu, jos en ole ottanut YEL-vakuutusta ajallaan?
Jos jälkeenpäin selviää, ettei sinulla ole ehtojen täyttymisestä huolimatta ollut vakuutusta, Eläketurvakeskus (ETK) joko kehottaa sinua ottamaan sen tai ottaa sen puolestasi. Silloin saatat joutua maksamaan tavallisen YEL-vakuutusmaksun lisäksi laiminlyöntimaksun.
Lue lisää:
Tarvitseeko sivutoiminen yrittäjä YEL-vakuutuksen?
Kenelle ja milloin YEL-vakuutus?
Lisää aiheesta
Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi
Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.