Artikkelit

Hobo Hotel saapui Helsinkiin – remontissa korostui kierrätys

Kluuvikadulla sijainnut entinen Glo Hotel on peruskorjattu Suomen ensimmäiseksi Hobo Hotelliksi. Peruskorjauksessa Ilmarinen kiinteistönomistajana ja hotelliketju Strawberry painottivat vastuullista rakentamista ja korkeaa kierrätysastetta.

Ensimmäinen Hobo avattiin Tukholmaan keskustaan vuonna 2017. Tukholman keskustassa sijaitseva urbaani hotellikonsepti tunnetaan pyrkimyksestään luopua perinteisistä boutique-hotellien normeista ja tavoitteestaan panostaa kestävän kehityksen periaatteisiin toiminnassaan.

Uutta hotellikonseptia lähdettiin toteuttamaan periaatteella, että hotellihuoneiden pinnat korjataan ja tilamuutoksia tehdään vain yhteisissä tiloissa. Tarkoituksena oli toteuttaa korjausrakennustyöt mahdollisimman vähällä purkamisella. Tähän periaatteeseen sopivia toimintatapoja löydettiinkin yhteistyössä tilaajan, käyttäjän, urakoitsijan sekä suunnittelijoiden kanssa.

Ilmarinen on Ilmastotiekartassaan sitoutunut kiinteistöjen korjausrakennushankkeissa korkeaan kierrätysastetavoitteeseen. Tässäkin hankkeessa kierrätysastetavoite oli yli 70 prosenttia. Jatkuvan parantamisen periaatteiden mukaisesti vuonna 2035 Ilmarisen tavoitteena on jo kierrättää 100 prosenttia kierrätyskelpoisesta purkujätteestä.

– Kierrätystavoitetta on mahdoton saavuttaa, jos siihen ei tähdätä yhteisvoimin niin käyttäjän, kiinteistön omistajan, suunnittelijoiden kuin urakoitsijoidenkin kanssa. Purkamista tulee välttää viimeiseen asti. Sitä on tehtävä suunnitellusti purkukartoituksen mukaisesti, ja alusta pitäen on otettava huomioon purkumateriaalien kierrättäminen ja uudelleenkäyttö, sanoo Ilmarisen projektipäällikkö Pirjo Pernu.

Kierrätystavoitteita seurataan koko hankkeen ajan

Korjausrakentamishankkeissa, joissa purettavissa rakenteissa on paljon puuta, kipsiä, lasia, eristeitä, muoveja ja erilaisia pintamateriaaleja, eli muuta kuin betonia, tiiltä tai metallia, korkean kierrätysasteen saavuttaminen edellyttää, että purkamista ei tehdä ihan perinteisellä tavalla. Eri materiaalien keräys on järjestettävä kohteessa.

Ilmarisen hankkeissa urakoitsijoilta edellytetään sitoutumista tavoitteisiin, ja lisäksi kierrätysastetta seurataan koko hankkeen ajan säännöllisesti. Hankkeen aikana eri osapuolten kanssa käydään aktiivisesti keskustelua myös siitä, mitä purettavia osia voitaisiin uudelleen käyttää ja urakoitsijoita kannustetaan ideoimaan ja löytämään siihen soveltuvia kohteita ja käyttötarkoituksia.

Ilmarisen kiinteistökehityshankkeissa on korjausrakentamisen yhtenä tärkeä tehtävänä rakennustuotteiden ja muiden purkuosien, kuten esimerkiksi talotekniikan ja kalusteiden, uudelleenkäyttö joko samassa kohteessa tai jossakin muussa Ilmarisen kohteessa. Ellei meillä itsellä ole käyttöä, osat myydään niitä tarvitseville.

Jätettä ei synny turhaan

Hotellin peruskorjauksessa haluttiin välttää turhaa jätteen syntymistä. Tähän ilmaantui oiva tilaisuus, kun paikalleen mitoitetut ikkunapenkit hotellihuoneissa haluttiin säilyttää. Puisten pintojen korjauskäsittelystä tehtiin verstaalla malli. Jälki todettiin hyväksi, joten lopputuloksesi saatiin hyvin hotellin värimaailmaan istuvat penkit. Tässä otettiin tarkoituksella aikataulullinen ja kustannuksellinen riski verrattuna uusien tuotteiden hankkimiseen. Uusi toimintatapa osoittautui kannattavaksi ja jatkossa korjaamista on entistä helpompi suosia.

Myös hotellin neuvottelukeskuksen alakattoa uhkasi purkaminen, mutta katon maalaamisella saatiin uuteen hotellikonseptiin sopiva jälki aikaiseksi ja katto säästettyä. Työmaalla pystyttiin kunnostamaan myös yleisten tilojen mustat ikkunaritilät uuden veroisiksi ja hyvin Hobo-konseptiin sopiviksi. Lisäksi hankkeessa mm. kierrätettiin parkettia ja säilytettiin vanhoja kylpyhuonealtaita.

Pitkän tähtäimen työtä

Hobo Helsinki -kohteessa peruslupaus asiakkaalle on 25-vuoden elinkaari vuokrasopimuksen keston ajaksi.

– Tämä tarkoittaa, että hotellin toimintaa voi harjoittaa keskeytyksettä ilman kunnossapidon aiheuttamia katkoksia. Rakennusta luonnollisesti ylläpidetään kaiken aikaa, ja esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua tapahtuva kylpyhuoneremontti on jo etukäteen valmisteltu tälle pitkälle elinkaarelle, Pirjo Pernu kertoo.

– Yhteistyömme Strawberryn kanssa on kiinteistönomistajan näkökulmasta pitkän tähtäimen työtä. Kestävällä kehityksellä on luonnollisesti keskeinen rooli hotelleja remontoitaessa. Hotelli myös liitettiin hiilineutraaliin kaukojäähdytykseen, ja lämmöntalteenottolaitteet korvattiin nykyaikaisilla ratkaisuilla. Kiinteistön automaatiojärjestelmä toimii myös hotellin tarpeiden mukaan turhaa energiankulutusta välttäen. Ympäristötekijöillä on nykypäivänä iso merkitys niin hotelliketjuille kuin myös muillekin kiinteistöjemme vuokralaisille, kertoo puolestaan vuokrauspäällikkö Ville Laurila Ilmariselta.

Lue lisää

Lisää aiheesta

Artikkelit 20.1.2025

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Artikkelit 10.12.2024

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä

Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.

Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita