Artikkelit

Kesätyöntekijä tulossa taloon? Muista huolehtia hänen eläketurvastaan

Kesätyöntekijöiden rekrytointi on käynnissä monissa yrityksissä parhaillaan. Kun sopivat tekijät löytyvät, muista hoitaa ajoissa kuntoon myös heidän eläkevakuuttamisensa. Yhtä lailla yksityishenkilönä muista, että sinusta tulee työnantaja, jos palkkaat kesäksi esimerkiksi lapsenvahdin, mökkitalkkarin tai ruohonleikkaajan.

Velvollisuus vakuuttaa työntekijä koskee tiettyjen ehtojen täyttyessä jokaista työnantajaa - niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Kokosimme alle tietoa kausityövoiman vakuuttamisesta sekä muistilistan avuksi työntekijän palkkaamiseen.

Muistathan myös, että kaikki maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin - myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilman euromääräistä alarajaa.

Lue tarkemmin, milloin sinun tulee vakuuttaa työntekijäsi

Muistilista kesätyöntekijän palkkaukseen

1. Kartoita

Kartoita työtehtävät, joihin tarvitset kesätyöntekijän tai -tekijöitä. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.

Nuoren työntekijän enimmäistyöaika riippuu hänen iästään. 15 vuotta täyttäneellä työaika voi olla ylitöineen enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiaan työaika saa olla enintään seitsemän tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä.

Kattavammat tiedot nuoren työntekijän työajoista saat Työsuojeluhallinon sivuilta (työsuojelu.fi).

2. Rekrytoi

Rekrytoi kesätyöntekijät yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijäsi. Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen.

Perehdy Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyömalliin (oikotie.fi)

3. Tee työsopimus

Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.

Tarkista myös, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.

4. Perehdytä

Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain vähän aikaa. Hyvin perehdytetty työntekijä viihtyy paremmin, on sitoutunut ja pääsee sujuvammin kiinni itse työhön sekä työyhteisöön.

5. Palkkalaskelma ja työtodistus

Anna kesätyöntekijälle palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma. Kun työsuhde loppuu, muista antaa myös työtodistus.

Hoida TyEL-asiat verkkopalvelussa

Kun TyEL-vakuutuksesi tulee voimaan, saat tunnukset työnantajan palveluun. Siellä voit hoitaa kaikki TyEL-sopimukseesi liittyvät vakuutusasiat. Jos sinulla aiemmin ollut käytössäsi vain yrittäjän verkkopalvelu, voit pyytää vakuutusten yhdistämistä saman käyttäjätunnuksen alle. Tee se lähettämällä meille asiasta viesti yrittäjän palvelun kautta.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään kesä- ja kausityöntekijän vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä numerossa 010 195 000 (matkapuhelinmaksu/paikallisverkkomaksu).

Lue lisää

Lue lisää ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta
Lue lisää työnantajamaksuista
Ota TyEL-vakuutus verkossa

Lisää aiheesta

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Artikkelit 4.6.2024

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Artikkelit 3.6.2024

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?

Psykologinen turvallisuus tarkoittaa luottamukseen perustuvaa työyhteisön ja organisaation toimintakulttuuria, jossa jokainen työntekijä kokee itsensä arvostetuksi ja tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös keskusteluilmapiiriä, jossa eriäviä mielipiteitä osataan käsitellä rakentavasti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Miten psykologisesti turvallinen ilmapiiri rakennetaan työpaikalle? Entä mitä se vaatii johdolta, esihenkilöiltä ja työntekijöiltä?

Psykologinen turvallisuus – miten sitä voi vahvistaa?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita