Blogit

Etätyö haastaa itsensä johtamisen taitoja – huolehdi hyvinvoinnistasi

Moni työpaikka ja työntekijä on koronakriissä ottanut nopean digiloikan. Satunnaisten etäpäivien sijaan useassa taloudessa on siirrytty ilman tarkempia suunnitelmia tekemään valtaosa työstä etänä. Hyvinvoinnin peruspilareista eli levosta, ravinnosta, sosiaalisista suhteista ja liikkumisesta huolehtiminen on nyt entistä tärkeämpää.

Ylen kysely kertoi, että yli miljoona suomalaista jo siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana. Etätyöhön siirtyneistä noin puolet haluaa jatkaa etätöissä koronan jälkeenkin. Kaikki etätyöhön siirtyneet eivät kuitenkaan hahmota, että myös etätyössä täytyy osata pitää kiinni arjen rytmistä. Oman työskentelyn ja hyvinvoinnin organisoimisessa etätyössä on kyse ennen kaikkea itsensä johtamisen taidoista 

Pidä kiinni rutiineista 

Nuku riittävästi. Vaikka etätyö mahdollistaa monelle aikaisista aamuherätyksistä joustamisen, ei omaa unirytmiä kannata päästää rempalleen. Yleisen jaksamisen kannalta säännöllinen unirytmi ja riittävä uni on hyvinvoinnin tärkeimpiä osa-alueita 

Syö säännöllisesti. Työpaikalla ruokarytmin pitäminen säännöllisenä toimii monella automaattisesti. Aamupala ennen töihin lähtöä, lounas samaan aikaan kuin työkavereillakin ja välipala kahvitauolla. Myös etätyössä ateriarytmin säännöllisyys ylläpitää vireystilaa päivän aikana. Jos syöminen tuppaa unohtumaan, voi lounastauon merkitä itselleen kalenteriin muiden työtehtävien lailla. Lounasta ei myöskään kannata syödä koneen äärellä, vaan ruokatauko on yhtä lailla merkittävä palautumishetki myös etätyöpäivänä.  

Pyri aloittamaan ja lopettamaan työnteko normaaliin aikaan. Työterveyslaitos listaa etätyön haasteiksi mm. työajan venymisen, työn ja vapaa-ajan sekoittumisen ja työstä irrottautumisen. Säännöllinen työskentelyrytmi tekee työstä irrottautumisesta ja palautumisesta helpompaa.  

Kiinnitä huomiota ergonomiaan ja ajanhallintaan 

Huolehdi ergonomiasta kotitoimistolla. Harvalla aiemmin vain satunnaista etätyötä tehneellä on kotona erillinen, suunniteltu työpiste jatkuvaa etätyöskentelyä varten. Yksittäinen etäpäivä sohvalla röhnöttäen ei ole vielä vaarallista, mutta pidempään jatkuessa ongelmia ilmaantuu. Etätyössä tärkein ergonomiavinkki on työasentojen vaihteleminen. Tue esimerkiksi istuessa alaselkää tyynyllä, rakenna seisomatyöpiste laatikon tai kirjapinon avulla ja nosta näyttö korkeammalle esimerkiksi palaverin ajaksi.  

Ennen kaikkea: muista tauottaminen. Etätyössä askelten vähentyessä kehosi tulee kaipaamaan liikettä entistä kipeämmin. Kotioloissa jumppaaminen kesken työpäivän virkistää mieltä ja kehoa. Heilu, hypi, kyykkää tai venytä. Nyt ei ole tyylillä väliä.   

Normaaliolosuhteissa useimmilla etätyö mahdollistaa paremman keskittymisen. Tällä hetkellä tilanne voi olla päinvastainen. Mikäli työskentelet kotona ja samaan aikaan paikalla on myös muu perhe, voi kodin sisäisistä pelisäännöistä sopiminen olla paikallaan. Hyvänä apuna voi olla perheen yhteinen lukujärjestys, johon merkataan mitkä ajankohdat päivästä varataan työlle ja koulutehtävien tekemiselle. Lukujärjestykseen voi merkata myös liikkumiset ja syömiset! 

Huolehdi fyysisestä kunnosta ja sosiaalisista suhteista 

Liiku mahdollisimman normaalisti. Kun arki keskittyy vain kodin ympärille, vähenee päivän aikainen liikkuminen merkittävästi. Pidä yllä normaalia fyysisen aktiivisuuden tasoasi tarkastelemalla esimerkiksi koronakriisiä edeltävien arkipäivien askelmäärää. Pyri samaan määrään ulkoilemalla. Esimerkiksi 5 000 askelta saat noin neljän kilometrin kävelylenkillä. Voit jakaa päivittäisen aktiivisuuden pienempiin osiin. Jos normaaliin arkeesi kuuluu liikuntaharrastus, pyri jatkamaan treenaamista myös kotona. Kuntosaliharjoittelua voit korvata hyvin kotitreenillä tai puistojumpalla, ja aerobisia sisälajeja lenkkeillen pyöräillen, sauvakävellen tai lasten kanssa pihalla pelaillen.  

Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi pitämällä kiinni sosiaalisista suhteista. Etätyöskentely ei tarkoita työyhteisöstä eristäytymistä. Yhteydenpito työkavereihin on merkittävä osa työhön liittyvää hyvinvointia myös etätyömaailmassa. Kysy työkaverin vointia, vaihda kuulumisia tai järjestä kahvitauko videopalaverin välityksellä. Huolehdi myös työn ulkopuolisista sosiaalisista suhteista. Vaikka ystävää tai sukulaista ei pääsisikään tapaamaan, voi sosiaalisia suhteita ylläpitää viestein ja puheluin. Kun elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, sosiaalisten suhteiden merkitys nousee entisestään.  

Elsi Luomi  
@ElsiLuomi  
liikuttaja, Ilmarinen  

Mitä pidit jutusta?
Lisää tätä!
Peruskauraa
En ymmärrä
Ei kiinnosta

Lisää aiheesta

Blogit 3.4.2025

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?

Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?

Blogit 27.3.2025

Geopolitiikka tuhoaa talouskasvua

Maailma on liukunut avoimesta taloudesta kohti protektionismia jo pitkään, joidenkin arvioiden mukaan jo noin vuosikymmenen ajan. Maailmantalouden yhteenlasketun viennin määrä suhteessa kokonaistuotantoon on ollut laskussa. Viime aikoina on otettu jälleen määrätietoisia askelia tällä polulla – edelleen kohti aiempaa sulkeutuneempaa maailmantaloutta. Mihin olemme siis menossa ja miksi?

Geopolitiikka tuhoaa talouskasvua

Blogit 20.3.2025

Ensin liian nuori, sitten liian vanha – ei koskaan sopiva työelämään?

Yhdenvertaisuuslaki kieltää ikäsyrjinnän, mutta ikään perustuva syrjintä on yhä merkittävä ongelma suomalaisessa työelämässä. Syrjintä ei koske ainoastaan pitkän työuran tehneitä yli 55-vuotiaita, vaan myös nuoria, jotka kamppailevat työmarkkinoille pääsyssä. Suomella ei ole varaa jättää ketään työelämän ulkopuolelle.

Ensin liian nuori, sitten liian vanha – ei koskaan sopiva työelämään?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita