Tiesitkö nämä seitsemän asiaa YEL-vakuutuksesta?
Kuinka hyvin tunnet tärkeimmän vakuutuksesi? Lue alta seitsemän asiaa, jotka jokaisen yrittäjän tulee tietää YEL-vakuutuksesta.
1. YEL on yrittäjän sosiaaliturvan kivijalka
YEL on tärkein vakuutuksesi, koska se on koko sosiaaliturvasi perusta. Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaaliturvasi taso vanhempainpäivärahoista työttömyysturvaan lasketaan YEL-työtulosi perusteella. YEL-työtulo vaikuttaa esimerkiksi kaikkiin näihin etuuksiin:
- sairauspäiväraha
- vanhempainpäiväraha
- tartuntatautipäiväraha
- työttömyysturva
- ammatilliset kuntoutusetuudet
- työkyvyttömyyseläke
- perheen eläkkeet yrittäjän kuolemantapauksessa
- tapaturmavakuutuksen ansionmenetyskorvaukset
- työeläke.
2. Tärkeintä on oikein mitoitettu YEL-työtulo
YEL-työtulon vaikutus elämääsi yllättävissä tilanteissa on suuri. Siksi sen on aina oltava ajan tasalla. Työtulossasi tulee ottaa huomioon työskentelytuntiesi määrä, yrityksesi liikevaihto sekä toimintasi mahdollinen kausiluonteisuus. Voit ajatella, että työtulo on se rahamäärä, jonka maksaisit toiselle, jos hän tekisi työsi.
Alivakuuttaminen, eli työpanoksen arvoon suhteessa alimitoitettu YEL-työtulo, on yrittäjän ja tämän perheen toimeentulon kannalta riski. YEL-vakuutus vaikuttaa yrittäjän koko sosiaaliturvaan, joten alivakuuttamisen vaikutukset voivat yllättää. Siksi on erityisen tärkeää, että arvioit oma työpanoksesi realistisesti.
Eläkeyhtiö vahvistaa aina yrittäjän lopullisen työtulon. Työtuloa vahvistaessamme huomioimme yritystoiminnastasi antamasi tiedot sekä oman arviosi työtulostasi.
3. YEL on elinikäinen vakuutus, joka tuo rahalle vastinetta
YEL on mainettaan parempi vakuutus. Se turvaa elämäsi yllättävien tilanteiden, kuten työkyvyttömyyden, varalta. Lisäksi sen kerryttämää eläkettä maksetaan elämäsi loppuun saakka – riippumatta siitä kuinka vanhaksi elät. Säästämiseen tai sijoittamiseen sitä ei siis voi edes verrata, sillä se on nimensä mukaisesti vakuutus.
Mutta mitä se tarkoittaa, että YEL tuo rahalle vastinetta? Videolta näet Matin esimerkin.
4. Työttömyysturvalla on oma alarajansa
Työtulon alaraja on vähän reilu 8 000 euroa. Tämä minimityötulo ei kuitenkaan oikeuta automaattisesti työttömyysturvaan. Työttömyysturvalla on oma alarajansa, ja vuonna 2022 se on 13 573 euroa. Työtulosi tulee olla vähintään tämän verran, ja työssäoloehdon on täytyttävä (kela.fi, jotta voit saada Kelan peruspäivärahaa tai liittyä yrittäjän työttömyyskassaan (yrittäjäkassa.fi) kerryttääksesi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Jos työtulosi on tämän rajan alapuolella, voi Kelasta hakea tarveharkintaista työmarkkinatukea.
Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta »
Lue lisää työttömyysturvasta Kelan sivuilta (kela.fi)(kela.fi)
5. Maksut voi vähentää verotuksessa
YEL-vakuutusmaksut voivat olla iso menoerä, mutta onneksi maksetut maksut voi vähentää verotuksessa. Silloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti.
Voit itse valita, vähennätkö maksut omassa vai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa, vai yrityksesi verotuksessa. Jos maksat YEL-maksut itse, vähennä ne sinun tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksessa, jolla on suuremmat palkkaverotuksen ja muut progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot. Jos taas YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä maksut yrityksesi kuluina.
Lue lisää maksujen vähentämisestä verotuksessa »
6. Uusi yrittäjä saa alennusta
Aloittavana yrittäjänä saat 22 % alennusta YEL-vakuutusmaksustasi. Alennuksen saat yrittäjyytesi ensimmäisten neljän vuoden ajan. Jos yritystoimintasi päättyy aikaisemmin, voit käyttää jäljelle jääneen alennusajan vielä toiseen yrittäjäjaksoon. Kun ostat YEL-vakuutuksen Ilmarisesta, saat alennuksen automaattisesti käyttöösi.
Lue lisää aloittavalle yrittäjälle tärkeistä teemoista täältä »
7. Laki ei tunne kevytyrittäjyyttä – vain työntekijöitä ja yrittäjiä
Laki ei tunnista sivutoimista tai kevytyrittäjyyttä – se näkee vain yrittäjiä ja työntekijöitä. Tämä tarkoittaa, että YEL on pakollinen vakuutus myös sivutoimiselle yrittäjälle, kun tietyt edellytykset täyttyvät.
Sivutoimisena yrittäjänä harjoitat yritystoimintaa, mutta saat pääasiallisen toimeentulosi esimerkiksi työntekijänä toisen työnantajan palveluksessa. On siis mahdollista, että työskentelet samanaikaisesti palkkatöissä ja sivutoimisesti yrittäjänä. Tässä tilanteessa työnantajasi vakuuttaa sinut työntekijän eläkevakuutuksella palkkatyön osalta, ja sen lisäksi vakuutat itsesi yrittäjänä yrittäjän eläkevakuutuksella.
Lue lisää sivutoimisesta yrittäjyydestä »
Kevytyrittäjänä työllistät itsesi ja laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun avulla. Sinun tule huolehtia eläketurvastasi itse ottamalla YEL-vakuutus, kun vakuuttamisen ehdot täyttyvät.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä »
Lue lisää siitä, kenen tulee ottaa YEL-vakuutus ja milloin »
Tervetuloa asiakkaaksemme, yrittäjä!
Toivottavasti yllä oleva lista avasi sinulle YEL-vakuutuksen merkitystä yrittäjän elämän kannalta. Muista, että saat vakuutuksen helposti ja turvallisesti suoraan verkkosivuiltamme. Samalla tulet valinneeksi alan suurimman, vastuullisen ja vakavaraisen yhtiön eläkkeesi turvaksi.
Osta YEL-vakuutuksesi Ilmarisesta »
Siirrä YEL-vakuutuksesi Ilmariseen »
Jos haluat tutustua yrittäjän eläkevakuutukseen tarkemmin, tilaa aloittavan yrittäjän opas täältä »
Lisää aiheesta
Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi
Oletko yrittäjä? Haluatko tuntea oman sosiaaliturvasi paremmin? Olet luultavasti kuullut, että yrittäjän sosiaaliturvan perusta on YEL-työtulo – mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Lue alta, miten YEL vaikuttaa sinun perusturvaasi.
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.