Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi
Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.
Ilmarisen suhdanneindeksin jo yli puolitoista vuotta kestänyt negatiivinen kehitys jatkui ja voimistui hiukan vuoden lopussa. Työntekijämäärä laski joulukuussa -2,7 prosenttia (marraskuu -2,4 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Kaikki indeksissä seuraamamme toimialat laskivat. Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9,3 %), rakentaminen (-6,2 %), majoitus- ja ravitsemusala (-5,6 %) ja hallinto- ja tukipalvelut (-4,2 %).
– Joulukuussa suhdanneherkillä rakentamisen ja henkilöstövuokrauksen aloilla työntekijämäärään laskuvauhti kiihtyi verrattuna marraskuuhun. Koko viime vuotta tarkasteltaessa työntekijämäärät laskivat jokaisella toimialalla ja kaikilla alueilla. Rakentamisessa ja henkilöstövuokrauksessa laskut olivat muita suurempia, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Jouni Vatasen mukaan vuoden loppupuolisko meni heikommin kuin vielä alkuvuodesta odotettiin.
– Vuosi 2025 tulee arvioiden mukaan olemaan parempi kuin vuosi 2024. Kuitenkin alkuvuodesta työntekijämäärä tulee vielä todennäköisesti laskemaan. Rakentamisessa ja henkilöstövuokrauksessa käänne parempaan tulee olemaan suurempi kuin monella muulla alalla, mutta käänteen alkamisen ajankohta on epävarmaa. Alkuvuoden kehitys riippuu siitä, miten kuluttajat uskaltavat kuluttaa ja yritykset investoida kasvuun. Vuosi 2024 osoitti, että pelkkä korkotason lasku ei vielä rohkaise riittävästi kasvuinvestointeihin, Vatanen summaa.
Työntekijämäärät laskussa joka alueella
Maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärän kehitys oli negatiivinen kaikilla alueilla. Eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-4,0 %) ja vähiten taas Länsi-Suomessa (-1,8 %).
- Etelä-Suomi (-2,5 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-11,5 %), majoitus- ja ravitsemusala (-8,3 %) sekä hallinto- ja tukipalvelut (-5,7 %). Vähäisintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,0 %), sosiaali- ja terveysalalla (-1,3 %) ja kaupassa (-1,7 %).
- Länsi-Suomi (-1,8 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+1,3 %) ja teollisuudessa (+0,7 %). Suurimmassa laskussa olivat rakentaminen (-7,3 %), kauppa (-4,3 %) sekä sosiaali- ja terveysala (-2,9 %).
- Itä-Suomi (-4,0 %): Seuratuista toimialoista vain viestintä- ja tietotekniikka (+2,8 %) oli nousussa. Lasku oli suurinta henkilöstövuokrauksessa (-16,6 %), rakentamisessa (-12,9 %) ja hallinto- ja tukipalveluissa (-12,8 %). Pienintä lasku oli sosiaali- ja terveysalalla (-1,7 %) ja teollisuudessa (-2,4 %).
- Pohjois-Suomi (-1,9 %): Seuratuista toimialoista kasvussa olivat hallinto- ja tukipalvelut (+11,7 %), kuljetus (+1,3 %) ja henkilöstövuokraus (+1,1 %). Suurimmassa laskussa olivat rakentaminen (-5,6 %) sekä viestintä- ja tietotekniikka (-4,9 %). Pienintä lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,2 %) ja asiantuntijapalveluissa (-0,8 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
- Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
- Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
Yhä useamman yrittäjän työtulo kohdillaan vuonna 2024
Vuonna 2024 kävimme 12 000 yrittäjäasiakkaamme kanssa yhdessä läpi heidän työtulonsa ajantasaisuuden. Edellisvuoteen 2023 verrattuna yhä useampi reagoi saamaansa työtuloehdotukseen.
Nimityksiä Ilmarisessa
Meillä on aloittanut uusia ilmarislaisia sekä siirrytty uusiin rooleihin.
Työeläkevakuuttamisen vuosi 2025 – tämä kaikki muuttuu
Vuoden vaihduttua työnantajan on hyvä huomioida muutokset työeläkemaksuissa. Myös yrittäjän työtulo on hyvä tarkistaa, että se vastaa tämänhetkistä työpanosta.