Ilmarisen sijoitustuotto nousi 7,4 prosenttiin, vakavaraisuus vahvistui ja kustannustehokkuus parani
Ilmarisen sijoitustuotto oli tammi–syyskuussa 7,4 prosenttia eli 4,4 miljardia euroa. Sijoitusvarat nousivat 62,9 miljardiin euroon ja vakavaraisuuspääoma 14 miljardiin euroon. Kustannustehokkuus parani edelleen ja näkyy asiakkaille edullisempina vakuutusmaksuina.
– Sijoitusympäristö on ollut suotuisa inflaation hidastumisen ja keskuspankkien ohjauskorkojen laskun myötä. Ilmarisen tammi–syyskuun sijoitustuotto nousi 7,4 prosenttiin eli 4,4 miljardiin euroon. Vakavaraisuutemme vahvistui ja kustannustehokkuutemme parani edelleen. Vakuutusmaksutulo kasvoi 2 prosenttia ja hoitokulut laskivat 3 prosenttia, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo.
Parhaat tuotot Yhdysvaltain osakemarkkinoilta
Globaalit osakemarkkinat ovat vuoden aikana kehittyneet positiivisesti, mutta alueelliset tuottoerot ovat olleet suuria. Suomen osakemarkkinan heikomman alkuvuoden tuoton taustalla oli vaisu tuloskehitys. Valtionlainojen korot laskivat kesän jälkeen. Inflaatio hidastui ja keskuspankkien ohjauskorkojen lasku alkoi.
– Ilmarisen positiivisen sijoitustuoton pääajurina toimi listattu osakemarkkina. Erityisen hyvin tuottivat sijoitukset yhdysvaltalaisiin osakkeisiin. Kesän loppupuolella alkanut korkotason lasku paransi korkosalkun tuottoa kolmannella vuosineljänneksellä, Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo
Ilmarisen osakesijoituksien tuotto oli tammi–syyskuussa 11,9 prosenttia ja korkosijoituksien tuotto 4,6 prosenttia.
Ilmarisen sijoitusten pitkän aikavälin keskituotto vuodesta 1997 alkaen oli 5,8 prosenttia. Se vastaa 3,9 prosentin reaalituottoa.
Vakuutusmaksutulo kasvoi ja kustannustehokkuus parani edelleen
Vakuutusmaksutulo kasvoi 2 prosenttia 5 299 miljoonaan euroon. Maksutuloa kasvatti asiakkaiden palkkasumman kasvu.
Ilmarisesta maksetut eläkkeet nousivat 7 prosentilla 5 776 miljoonaan euroon. Eläkkeitä maksettiin 454 000 eläkeläiselle.
Kustannustehokkuus parani edelleen. Tammi–syyskuussa operatiiviseen toimintaan käytetyt hoitokulut laskivat 3 prosentilla 69 miljoonaan euroon ja olivat 0,32 prosenttia palkkasummasta. Ilmarisen asiakkaille tehokkuus näkyy suoraan edullisempina vakuutusmaksuina.
– Tänä vuonna alensimme TyEL-vakuutusmaksun hoitokustannusta asiakkaillemme keskimäärin 20 prosenttia. Ensi vuoden alusta se alenee edelleen keskimäärin 10 prosenttia, Pölönen sanoo.
– Eläkkeet ovat osa julkista sosiaaliturvaa ja haluamme hoitaa niitä jatkuvasti yhä tehokkaammin. Olemme vähentäneet eläkevakuutusten hoitamisen vuosittaisia kuluja kolmanneksella eli lähes 50 miljoonalla eurolla vuodesta 2018. Maksutulo on kasvanut samaan aikaan 34 prosenttia. Esimerkkimme osoittaa, että vastaava tuottavuusloikka on tehtävissä myös julkisen sektorin organisaatioissa, Pölönen sanoo.
Työntekijämäärä laskussa eikä käännettä ole vielä luvassa
Suomessa työllisyys on heikentynyt viime kesästä lähtien. Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä työntekijämäärä laski tammi–syyskuussa -2,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Syyskuussa laskua oli -3,4 prosenttia.
– Työntekijämäärät pienenivät kaikilla indeksissä seuraamillamme toimialoilla eikä käännettä parempaan ole vielä näkyvissä. Eniten laskua oli henkilöstövuokrauksessa, rakentamisessa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla, Pölönen kertoo.
Suomen eläkejärjestelmä on luotettava, mutta taloudellinen kestävyys haastaa
Eläkeuudistusta valmistellaan parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti keskeisten työmarkkinajärjestöjen kesken tammikuun 2025 loppuun mennessä. Tavoitteena on valmistella muutokset työeläkelainsäädäntöön, jotta rahoituksellinen kestävyys voidaan varmistaa ja etuustaso turvata.
– Ennätysmatalan syntyvyyden myötä sijoitustuottojen merkitys korostuu rahoituksen kestävyyden näkökulmasta. Sen vuoksi vakavaraisuuskehikkoa tulisi uudistaa niin, että se mahdollistaisi parempien pitkän aikavälin tuottojen tavoittelun, Jouko Pölönen toteaa.
Tuoreessa kansainvälisessä vertailussa Suomen eläkejärjestelmä on yhä luotettavin ja läpinäkyvin. Eläkejärjestelmämme sijoittui seitsemänneksi Mercer CFA Institute Global Pension Index -vertailussa, jossa mukana oli kaikkiaan 48 maata. Haasteena Suomessa on eläkejärjestelmän taloudellinen kestävyys, jossa pisteet tippuivat selvästi viime vuoteen verrattuna.
Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmään on säilynyt korkealla tasolla. Eläketurvakeskuksen kesällä julkaiseman Eläkebarometrin mukaan 70 prosenttia vastaajista luottaa eläkejärjestelmään ja kaksi kolmesta on sitä mieltä, että eläkevaroja hoidetaan luotettavasti.
Tammi–syyskuun kehitys Ilmarisessa:
- Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli 7,4 (3,3) prosenttia eli 4,4 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo nousi 62,9 (58,9) miljardiin euroon. Sijoitusten pitkän aikavälin keskituotto vuodesta 1997 alkaen oli 5,8 prosenttia. Tämä vastaa 3,9 prosentin reaalituottoa.
- Kokonaistulos nousi 1 791 (233) miljoonaan euroon.
- Vakuutusmaksutulo nousi 2 prosenttia 5 299 (5 209) miljoonaan euroon. Maksetut eläkkeet nousivat 7 prosenttia 5 776 (5 384) miljoonaan euroon.
- Nettoasiakashankinta oli 150 (135) miljoonaa euroa ja rullaava edellisen 12 kuukauden asiakaspysyvyys oli 96,5 (96,6) prosenttia.
- Hoitokulut alenivat 3 prosentilla 69 (72) miljoonaan euroon ja olivat 0,32 (0,34) prosenttia vakuutettujen TyEL-palkkasummasta ja YEL-työtulosta.
- Vakavaraisuuspääoma nousi 14,0 (12,2) miljardiin euroon ja vakavaraisuusaste vahvistui 128,1 (125,4) prosenttiin.
- Näkymät: Ilmarisen maksutulon odotetaan kasvavan ansiotason nousun myötä.
Lisätietoja:
- Jouko Pölönen, toimitusjohtaja, p. 050 1282
- Mikko Mursula, varatoimitusjohtaja, sijoitukset, p. 050 380 3016
- Sami Ärilä, henkilöstö- ja viestintäjohtaja, p. 0400 271 066
Lue lisää:
Ajankohtaista
Sopimus seuraavasta eläkeuudistuksesta syntyi
Työmarkkinajärjestöt pääsivät sopuun seuraavan eläkeuudistuksen sisällöstä. Uudistuksen on tarkoitus varmistaa työeläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys ja turvata riittävä etuustaso.
Mielenterveyssyistä yhä useammin kielteinen kuntoutuspäätös
Uusia ammatillisen kuntoutuksen hakemuksia tuli Ilmariseen vuonna 2024 saman verran kuin vuotta aiemmin, yhteensä noin 2 700. Hakijoista 40 prosenttia sai myönteisen kuntoutuspäätöksen. Useimmiten myönteinen kuntoutusoikeuspäätös annettiin tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella.
Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana
Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.