Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkui edelleen
Työntekijämäärä laski elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.
Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys jatkui edellisen kuun tavoin. Työntekijämäärä laski elokuussa -3,2 prosenttia (heinäkuussa myös -3,2 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.
– Suhdanneindeksin työntekijämäärän vuoden ja neljä kuukautta jatkunut lasku jatkui elokuussa. Jälleen myös kaikki indeksissä seuraamamme toimialat laskivat. Talouden osalta loppuvuosi näyttää jo paremmalta, vaikka varsinaisen nousun ennustetaan alkavan vasta ensi vuonna. Kotimaisen kysynnän elpymistä tukevat inflaation hidastuminen ja viime viikon EKP:n ohjauskoron lasku. Maailman talouden osalta odotellaan vielä Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) korkopäätöstä myöhemmin tällä viikolla. Odotuksissa on, että myös Fed laskee ohjauskorkoa, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.
Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista olivat eniten laskussa henkilöstövuokraus (-10,3 %), rakentaminen (-7,0 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-6,5 %). Vähäisintä lasku oli tietotekniikassa ja viestinnässä (-1,1 %), teollisuudessa (-1,6 %) ja kuljetuksessa (-1,7 %).
– Rakentamisen luku on noussut hitaasti maaliskuusta saakka, vaikka on edelleen -7 prosenttia negatiivinen. Maaliskuusta asti ovat hitaasti nousseet myös asuinrakennusten aloitukset. Tuoreessa Raklin suhdannekatsauksessa rakentamisen määrän ennustetaan supistuvan edelleen 5–6 prosenttia kuluvana vuonna ja kääntyvän noin 6 prosentin kasvuun vuonna 2025. Korkojen lasku saanee myös asuntomarkkinan vähitellen virkoamaan. Toimitilamarkkinoilla olemme Ilmarisessa havainneet, että kysyntä on kasvussa, varsinkin kohteilla, jotka ovat sijainniltaan helposti saavutettavia ja jotka tukevat tiloiltaan modernin toimistotyöskentelyn vaatimuksia, summaa Jouni Vatanen.
Laskua joka alueella
Maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärän kehitys oli laskussa elokuussa kaikilla alueilla. Eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-4,4 %) ja vähiten jälleen Länsi-Suomessa (- 1,9 %).
- Etelä-Suomi (-3,1 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-10,4 %), majoitus- ja ravitsemusala (-8,2 %) ja rakentaminen (-6,8 %). Vähäisintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-1,1 %), kaupassa (-2,1 %) ja teollisuudessa (-2,3 %).
- Länsi-Suomi (-1,9 %): Kasvua oli asiantuntijapalveluissa (+1,3 %) ja teollisuudessa (+0,7 %). Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-7,5 %), rakentaminen (-5,9 %) sekä sosiaali- ja terveysala (-2,9 %).
- Itä-Suomi (-4,4 %): Seuratuista toimialoista vain viestintä- ja tietotekniikka (+5,9 %) oli nousussa. Lasku oli suurinta henkilöstövuokrauksessa (-16,3 %), hallinto- ja tukipalveluissa (-10,8 %), rakentamisessa (10,4 %) ja asiantuntijapalveluissa (-8,6 %). Pienintä lasku oli sosiaali- ja terveysalalla (-2,9 %) sekä teollisuudessa (-3,2 %).
- Pohjois-Suomi (-3,4 %): Kasvua oli vain kuljetuksessa (+0,3 %). Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-11,4 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,6 %) ja rakentaminen (-6,2 %). Pienintä lasku oli sosiaali- ja terveysalalla (-2,3 %) ja kaupassa (-2,3 %).
Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.
Tutustu tarkemmin
Lisätietoja
- Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
- Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi
Ajankohtaista
YEL vuonna 2025 – mikä muuttuu?
YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä vakuutuksistasi tärkein. Se on nimittäin eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.
Työeläkemaksut vuodelle 2025 on vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2025 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,85 prosenttia palkkasummasta vuonna 2025.