Tiedote 15.11.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksin puolitoista vuotta kestänyt negatiivinen kehitys jatkui yhä, mutta hidastui selkeästi. Työntekijämäärä laski lokakuussa -2,5 prosenttia (syyskuu -3,4 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Kaikki indeksissä seuraamamme toimialat laskivat.

– Työntekijämäärän lasku hidastui selkeästi lokakuussa. Viimeksi lasku oli indeksissämme yhtä alhaista helmikuussa. Lapissa työntekijämäärä kääntyi jo nousuun. Merkkejä paremmasta suhdanteesta on nähtävissä, mutta tulevaisuus on vielä epävarma. Paljon odotuksia on asetettu myös korkotason laskuun. Suomen suosituimman asuntolainan viitekorko, eli 12 kuukauden euribor, onkin ollut nyt nopeassa laskussa. Markkinoilla odotetaan, että korkojen lasku myös jatkuu, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista olivat eniten laskussa henkilöstövuokraus (-8,5 %), rakentaminen (-6,0 %) sekä majoitus- ja ravitsemusala (-5,0 %). Pienintä lasku oli tietotekniikassa ja viestinnässä (-0,7 %), kuljetuksessa (-0,8 %) ja asiantuntijapalveluissa (-1,3 %).

– Lokakuussa saimme hieman parempia lukuja henkilöstövuokrauksen ja rakentamisen osalta. Lapin alkavaan talven matkailusesonkiin kohdistuu paljon odotuksia, mikä toivottavasti näkyy positiivisesti ainakin majoitus- ja ravitsemusalalla. Korkotason lasku, inflaation hidastuminen ja hitaasti piristyvä taloustilanne näkyvät asuntomarkkinan virkoamisessa ensi vuotta kohti mentäessä. Donald Trumpin tulevien talouslinjausten epävarmuus kuitenkin varjostaa kansainvälistä markkinatilannetta. Yhdysvallat on Suomelle keskeinen kauppakumppani, joten tulevalla kauppapolitiikalla on vaikutuksia myös maamme talouteen.

Työntekijämäärä myös alueellisesti laskussa

Maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärän kehitys oli jälleen laskussa lokakuussa kaikilla alueilla, vaikka lasku hidastuikin edellisestä kuusta. Eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-3,2 %) ja vähiten taas Pohjois-Suomessa (-1,2 %).

  • Etelä-Suomi (-2,3 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9,5 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,5 %) sekä rakentaminen (-5,0 %). Vähäisintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,1 %), kuljetuksessa (-1,1 %) ja kaupassa (-1,8 %).
  • Länsi-Suomi (-1,7 %): Kasvua oli asiantuntijapalveluissa (+2,3 %) ja teollisuudessa (+0,3 %). Suurimmassa laskussa olivat rakentaminen (-6,7 %), viestintä- ja tietotekniikka (-3,8 %) sekä majoitus- ja ravitsemusala (-3,7 %).
  • Itä-Suomi (-3,2 %): Seuratuista toimialoista vain viestintä- ja tietotekniikka (+2,3 %) oli nousussa. Lasku oli suurinta henkilöstövuokrauksessa (-17,1 %), hallinto- ja tukipalveluissa (-14,3 %) ja rakentamisessa (-11,0 %). Pienintä lasku oli sosiaali- ja terveysalalla (-1,0 %) sekä kaupassa (-1,6 %).
  • Pohjois-Suomi (-1,2 %): Seuratuista toimialoista kasvussa olivat hallinto- ja tukipalvelut (+3,2 %), kuljetus (+2,8 %) ja kauppa (+2,2 %). Suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokraus (-6,6 %), rakentaminen (-4,2 %) ja teollisuus (-3,2 %). Pienintä lasku oli asiantuntijapalveluissa (-0,7 %) ja majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,9 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
  • Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 16.1.2025

Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana

Työkyvyttömyyseläkkeen syynä ovat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyssyyt. Vuonna 2024 Ilmarisessa vakuutetut henkilöt siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 53 vuoden iässä. Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui kuitenkin huomattavasti nuorempana, keskimäärin 44-vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkettä haettiin edellisvuotta vähemmän kaikissa ikäryhmissä paitsi alle 35-vuotiaissa.

Mielenterveyssyistä päädyttiin työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 44-vuotiaana

Tiedote 15.1.2025

Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi

Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Ilmarisen suhdanneindeksi: työntekijämäärän lasku kiihtyi
Lisää uutisia ja tiedotteita