Tiedote 15.7.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku kiihtyi jälleen

Työntekijämäärä laski kesäkuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys kiihtyi taas kesäkuussa. Työntekijämäärä laski kesäkuussa -3,8 prosenttia (toukokuu -3,0) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Suhdanneindeksin työntekijämäärä on laskenut nyt jo yli vuoden ajan. Kesäkuussa kaikki seuraamamme toimialat laskivat. Toukokuun suhdanneindeksissä näytti, että työntekijämäärä olisi saavuttanut pohjan ja suunta olisi kääntymässä jo hitaaseen nousuun. Näin ei siis ole käynyt vaan lasku on taas voimistunut. Yhtenä vaikuttavana tekijänä on kesätyöpaikkojen määrän väheneminen. Etenkin rakentamisessa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla on ollut sesonkitöitä selkeästi vähemmän tänä vuonna, arvioi Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista olivat eniten laskussa henkilöstövuokraus (-14,9 %), rakentaminen (-9,0 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-6,0 %). Vähiten laskivat terveys- ja sosiaalipalvelut (-2,1 %) sekä teollisuus (-2,3 %) ja asiantuntijapalvelut (-2,3 %).         

– Rakentamisen alakulo on näkynyt jo pitkästi yli vuoden ajan suhdanneindeksissämme. Rakennusalan toipumisen suhteen on myös edelleen ilmassa epävarmuutta, vaikka joitakin positiivisia signaaleja on jo näkynyt. Henkilöstövuokrauksen osalta lasku kytkeytyy voimakkaasti myös laskussa olleisiin rakentamiseen sekä majoitus- ja ravitsemusalaan. Majoitus- ja ravitsemusala on elänyt viime vuosina vaikeita aikoja, kun ensiksi pandemia vaikeutti yritystoimintaa ja sitten inflaatio nosti kustannuksia. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vei puolestaan venäläiset turistit pois, eikä tätä aukkoa ole vielä kyetty paikkamaan, sanoo Jouni Vatanen.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 5.5.2025

Ilmarisen toimitusjohtaja vaihtuu

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen on ilmoittanut jättävänsä yhtiön ja siirtyvänsä uusiin tehtäviin yhtiön ulkopuolelle. Uuden toimitusjohtajan haku käynnistyy heti.

Ilmarisen toimitusjohtaja vaihtuu

Tiedote 25.4.2025

Ilmarisen alkuvuosi: Sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, vakavaraisuus on vahva ja kustannustehokkuus parani

Ilmarisen sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, sijoitusvarat 63,1 miljardia euroa ja vakavaraisuuspääoma 13,7 miljardia euroa. Vahva vakavaraisuus mahdollistaa eläkevarojen pitkäjänteisen sijoittamisen kauppasodan varjostamassa, epävakaassa markkinatilanteessa.

Ilmarisen alkuvuosi: Sijoitustuotto oli 0,2 prosenttia, vakavaraisuus on vahva ja kustannustehokkuus parani

Tiedote 23.4.2025

Moni jatkaa työssä yhä pidempään, mutta vaihtelua on toimialoittain paljon – työuraindeksi tarjoaa uutta tietoa työnteosta

Yhä useampi jatkaa työssä, vaikka voisi jäädä jo eläkkeelle. Lähes puolet Ilmarisessa vuosina 2021–2024 eläkkeen aloittaneista jäi eläkkeelle vasta alimman eläkeikänsä jälkeen. Ilmiö ei koske pelkästään asiantuntija-aloja. Tiedot selviävät Ilmarisen uudesta työuraindeksistä.

Moni jatkaa työssä yhä pidempään, mutta vaihtelua on toimialoittain paljon – työuraindeksi tarjoaa uutta tietoa työnteosta
Lisää uutisia ja tiedotteita