Kolme sääntöä yrittäjän lomakauteen
Kesälomat ovat täällä. Huomaatko, että ihmiset ovat jo nyt rennompia ja iloisempia? Ainakin tutkimuksen mukaan he ovat, sillä lomasta haaveilu ja sen suunnittelu ovat olennainen osa loman rentouttavaa vaikutusta. Vaikka tiedämme loman vaikutuksista paljon, on nurinkurista, että Suomessa pidetään edelleen tiukasti kiinni pitkistä kesälomista. Seurauksena koko Suomi seisoo juhannuksesta alkaen pitkälle elokuulle.
Mutta valitettavasti loma on kuin unta – sitä ei voi tankata varastoon. Pitkänkin unelmaloman rentouttava vaikutus haihtuu nopeasti töihin paluun jälkeen.
Sääntö numero yksi: Jos lomaa ei pysty pitämään, homma ei ole kestävällä pohjalla
Jo Henry Ford huomasi, että tuottavuus laskee 40 tunnin työviikon jälkeen. Autotehtaiden työntekijöiden työpäiviä lyhennettiin, mutta silti saatiin samat tulokset aikaan, kun virheiden määrä väheni ja laatu parani.
Joidenkin tutkimusten mukaan tietotyössä tuottavuus laskee jo paljon aiemmin, 35 viikkotunnin jälkeen. Silti 44 % pk-yrittäjistä tekee TNS Gallupin mukaan 50-tuntista tai sitä pidempää työviikkoa.
Miksi lähes joka toinen yrittäjä syyllistyy tällaiseen hullutteluun? Yrittäjä ei voi aina valita työaikojaan, ja satunnainen kiire ja ruuhkapiikki voivat vain parantaa suoritusta. Mukavaahan se on, kun töitä riittää ja kassa kilisee. Mutta jos tilanne on samanlainen viikosta ja kuukaudesta toiseen, kannattaa pysähtyä miettimään, missä on vika. Onko syy hinnoittelussa? Kommunikaatiossa asiakkaan suuntaan? Vai onko koko yritysidea kannattavalla pohjalla?
Sääntö numero kaksi: Viimeisessä mekossa ei ole taskuja
Toinen ongelma on asenteissa. Sankariyrittäjä ei osaa sanoa koskaan ”ei” ja tekee kaiken itse, koska ei luota siihen, että hommat hoituisivat ilman häntä. Rauha näiden sankareiden sieluille, jotka löytyvät pian mullan alta sydänkohtauksen saatuaan.
Tiedän itsekin, miten vaikeaa on kieltäytyä asiakasprojektista, etenkin, jos työtilanne on epävarma ja näkyvyys heikko. Mutta epävarmuuden sietäminen kuuluu yrittämiseen. Omista lomista kiinni pitäminen on usein viisasta ja asiat järjestyvät lomista huolimatta, tai ehkä jopa juuri siksi.
Sääntö numero kolme: Lyhytkin loma on hyvä!
Yrittäjien mielipuolisia työtunteja voi kuitenkin ennen kaikkea selittää yrittäjän innostus työhönsä. Ja mikä nyt edes on työtä? Ei sekään ole yrittäjälle niin itsestään selvää. Työtä on myös se, kun lukee kirjaa tai käy lounaalla toisen yrittäjän tai asiakkaan kanssa. Kaikki työ ei ole raskasta raatamista, vaikka tuskin siltäkään voi täysin välttyä.
Suomalaiset yrittäjät ovat keskimäärin todella tyytyväisiä yrittäjyyteen. Moni pitää omaa työtään merkityksellisenä ja kokee vahvaa imua ja innostusta. Mutta myös työstään innostunut hyötyy maiseman vaihdoksesta tai siitä, että kalenterissa on muutama päivä aivan tyhjää. Mieleen saattaa vaikka tulla joku aivan uusi ajatus!
Harva meistä on poikkeusyksilö, joka pystyy huippusuoritukseen tunnista, päivästä ja kuukaudesta toiseen. Tiukan tekemisen rinnalle tarvitaan myös löysää. Löysät jaksot kannattaa suunnitella elämään, sillä itsestään ne eivät usein sinne päädy. Fiksua olisikin lomailla pätkissä pitkin vuotta ja lisäksi rakentaa arkea, josta ei tarvitse pitää pitkää lomaa. Siinä auttaa se kuuluisa yrittäjän vapaus.
Aku Varamäki
työpäivämuotoilija, yrittäjä
@akuvaramaki
http://www.workdaydesigners.com/
Vuonna 2018 Aku tarkkailee suomalaista työelämää rapakon taka Yhdysvalloista, Salt Lake Citystä.
Eläkevakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus. Valitse siksi YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme apuna ja tukena elämän eri tilanteissa. Tervetuloa YEL-asiakkaaksemme!
Lisää aiheesta
Mikä tunne sinulle tulee, kun pomo soittaa?
Puhelin soi. Ruudulla näkyy, että pomo soittaa. Mikä on ensimmäinen ajatuksesi – ilahdutko vai ahdistutko?
Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.
Saavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.