Blogit

Ovatko tunteet vaarallisia työpaikalla?

Hyvä mielenterveys ei ole pelkkää onnea ja autuutta. Suru, ahdistus ja alakulo kuuluvat elämään nekin. Olemmeko vieraantuneet näistä tunteista? Saako vaikeita tunteita näyttää työpaikalla?

Ystäväni hakeutui pitkään jatkuneiden fyysisten vaivojen vuoksi lääkärin vastaanotolle. Hänellä todettiin yllättäen sairaus, joka olisi hoidettavissa, mutta vaatisi suuren leikkauksen. Kuultuaan lääkärin arvion tilanteesta, ystäväni alkoi itkeä. ”Meillä on täällä kyllä psykiatri, haluaisitko päästä hänen arvioonsa?”, sanoi lääkäri ystävälleni. Tähän ystäväni totesi olevansa itsekin psykiatrian erikoislääkäri. ”Itkeminen on tässä tilanteessa täysin normaali reaktio”, hän vastasi lääkärille. 

Hyvä mielenterveys ei ole pelkkää onnen tunnetta

Olen pohtinut, onko tunteista tullut jotenkin vaarallisia. Tai olemmeko vieraantuneet siitä, että on normaalia tuntea surua, ahdistusta, alakuloa ja itkeä ajoittain? Hyvä mielenterveys ei ole pelkkää onnellisuutta tai hyvän olon tunteita, se on myös kykyä selviytyä vaikeuksista ja stressistä. Normaaliin arkeen kuuluu surua, ahdistusta, väsymystä ja huolta. Tunteet eivät itsessään ole kuitenkaan vaarallisia. Tunteet ovat osa elämää.

Toisaalta on tärkeää, että meillä on keinoja tukea mielenterveyttämme kriiseissä. Ystävien, työkavereiden sekä läheisten tuki ja asioista keskustelu heidän kanssaan tukevat mielenterveyttä. Myös palautumisesta huolehtiminen, riittävä lepo, uni ja liikunta vahvistavat mieltämme. Työn muokkaus ja matalan kynnyksen tukikeskustelut voivat myös edistää jaksamistamme.

Apua on saatavilla, jos ahdistus tai suru viipyy pidempään

Ystäväni toipui leikkauksesta ja sopeutui tilanteeseensa myös psyykkisesti. Aina näin ei kuitenkaan käy. Joskus ahdistus tai suru valtaa mielen pidempiaikaisesti, toimintakyky heikkenee tai oireet aiheuttavat pitkäaikaista kärsimystä. Tällöin olisi hyvä käydä lääkärin arviossa.

Edelleen vain osa psyykkisistä sairauksista kärsivistä hakee apua tilanteeseensa. Usein lyhytkin tukikeskustelu tai tilanteen arvio voi auttaa löytämään ratkaisuja. Toisaalta, jos taustalta löytyy hoitamaton masennus tai ahdistus, voidaan hoito aloittaa pikaisesti ja suunnitella työ kuntoutumiseen sopivaksi. Masennuksen ennuste on varsin hyvä, kun hoito käynnistetään varhain.

Saako työpaikalla näyttää vaikeita tunteita?

Olen pohtinut myös, onko meillä lupa näyttää vaikeita tunteita työpaikalla? Toivoisin, että nimenomaan työpaikoilla olisi tilaa kaikenlaisille tunteille, myös niille vaikeille. Tarvitsemme kaikki työyhteisön tukea ja läsnäoloa sekä hyvissä että hankalissa tilanteissa.

Toisaalta, jos sairastumme, on työn muokkaus ja osasairauspäivärahalla työssä jatkaminen työpaikalla mahdollista. Vaikeissa psykiatrisissa sairauksissa tarvitaan usein sairauspoissaoloa. Lievemmissä sairauksissa työssä jatkaminen voi kuitenkin myös edistää psyykkisestä sairaudesta toipumista, kunhan työ on sopivaksi mitoitettua.

Parhaimmillaan työ on ihmisille keskeinen voimavara myös vaikeiden ja mieltä rasittavien asioiden keskellä.

Veera Pohjolainen
psykiatri, asiantuntijalääkäri, Ilmarinen

Lue lisää:

Hyödynnä oppimisympäristömme koulutukset:

  • Löydät oppimisympäristöstämme kursseja, koulutuksia ja videoita mielenterveyden edistämisestä. Tutustu » 

Lisää aiheesta

Blogit 7.5.2025

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrät ovat kasvaneet työelämään kiinnittymättömillä nuorilla. Nuorten siirtymää työelämään täytyy helpottaa hyvillä työoloilla, osaavalla johtamisella ja riittävällä tuella uran alussa.

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Blogit 30.4.2025

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Kun menot jatkuvasti kasvavat, korostuu kustannustehokkuuden merkitys entisestään. Vaikka organisaatioiden suuntaviivat ja valinnat perustuvat liiketoimintastrategiaan, työkykyjohtamisen toimenpiteet toteutetaan usein ilman selkeää suunnitelmaa – ikään kuin tikanheittoa sokkona. Toivotaan, että edes jokin tikka osuisi maalitauluun.

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Blogit 24.4.2025

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Huomattava osa suomalaisista tekee fyysisesti raskasta työtä. He huolehtivat, että kauppojen hyllyissä on tavaraa ja toimittavat ne halutessamme kotiovellemme. He hoitavat vanhukset ja sairaat. He rakentavat meille taloja, siltoja ja teitä. Olemmeko unohtaneet, että näitä töitä keventämällä voimme pidentää työuria?

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi
Lisää ajankohtaisia artikkeleita