Blogit

Onko kukaan toipunut masennuksesta?

”Onko tästä sairaudesta koskaan kukaan toipunut?” Tähän kysymykseen olen vastannut usean masentuneen kohdalla. Moni hoitamani nuori kysyy, voisiko nähdä jonkun ihmisen, joka on ihan oikeasti toipunut.

Masennuksen ennuste on hyvä, ja siihen on olemassa hoitoja, joiden tiedetään vaikuttavan. Sairauteen liittyy kuitenkin tavallisesti kielteisiä ajatusvääristymiä. Masentunut saattaa ajatella olevansa huono, kokea ettei toivoa ole – tai ajatella masennuksen olevan hänen omaa syytään. Nämä ajatusvääristymät saattavat vaikuttaa siihen, että edelleenkään osa masentuneista ei hae hoitoa tai hakee hoitoa vasta, kun on pakko.

Masennuksesta voi olla vaikea puhua työkaverille tai esihenkilölle, vaikka oikeasti siitä voisi olla hyötyä. Työtä voitaisiin ehkä muokata ja hoito voisi alkaa varhain. Omaa mieltä voisi huojentaa esimerkiksi tieto siitä, että esihenkilön mielestä voin hyvin olla kaksi kuukautta pois asiakaspalvelusta, kun olen toipumassa masennuksesta ja psykoterapia on vasta käynnistymässä.

Onko masentunut aina työkyvytön?

Ennen joulua läheinen ystäväni Liisa sairastui vakavaan sairauteen. Sairaus aiheuttaa fyysisiä oireita, mutta vaikeimmin hänen tilannettaan heikensivät masennus, ahdistus, unihäiriöt ja pelot. Uusi elämäntilanne – vakava sairaus – pysäytti ja ahdisti. Hän sai paniikkikohtauksia, eikä nukkunut. Kaikki tuntui toivottomalta. Hänellä todettiin keskivaikea masennus. Liisa kertoi, että kaikki ahdistaa ja että hänen mielialansa on matala. Ainoastaan työtä tehdessä olo helpompi. Hän jaksaa ja pystyy työhön. Se tuo mielihyvää, että osaamista ja työkykyä sairauksista huolimatta on – kaikki ei olekaan muuttunut.

Usein masennuksesta toipuminen voi kuitenkin vaatia sairauspoissaoloa (sairauslomaa). Vaikeassa masennuksessa sairauden hoito on ensisijaista eikä työkykyä ole. Keskivaikeassa masennuksessa työnteko voi olla mahdollista, jos työ on sopeutettu toimintakykyyn. Lievässä masennuksessa oireilu ei yleensä vaikuta työkykyyn. Työyhteisö, esihenkilö ja sopivaksi mitoitettu työ itsessään voivat olla kuntoutumista tukevia asioita. Näiden lisäksi tarvitaan kuitenkin myös vaikuttavaa hoitoa. 

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen – miten ongelma ratkaistaan?

Masennus on yleinen sairaus: joka viides suomalainen sairastuu masennukseen. Päivittäin lähes kymmenen henkilöä jää työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi. Olen kuitenkin toiveikas, että hoitoon hakeudutaan tänä päivänä nopeammin. Lyhyitä ja pitkiä vaikuttavia psykososiaalisia hoitoja on tarjolla heti alkuvaiheessa ja niitä kehitetään edelleen.

Mitä varhemmin masennus tunnistetaan ja haetaan apua, sen nopeammin ja todennäköisemmin siitä toivutaan. Työkykyä voidaan tukea: työkokeilu, työn muokkaus ja ammatillinen kuntoutus voivat tulla kyseeseen mietittäessä terveydentilalle sopivaa ja kuntouttavaa työtä mielenterveydenhäiriöistä toivuttaessa. Työpaikan ilmapiiristä kannattaa rakentaa sellainen, että masennus tunnistetaan, siihen puututaan ja sitä hoidetaan. Ongelmien ratkomiseen tarvitaan sekä työpaikkaa että työterveyshuoltoa.

Hoitaviin tahoihin saat yhteyden etänäkin, ja chatissa voit esittää kysymyksen ”Onkohan tästä kukaan koskaan toipunut?” Siihen saat vastauksen: ”Todellakin on, ja sinäkin voit toipua, hienoa että lähdit hakemaan apua!”

Veera Pohjolainen
psykiatri, asiantuntijalääkäri
Ilmarinen 

Lue lisää mielenterveyden tukemisesta ja varhaisesta tuesta työpaikalla 

Lisää aiheesta

Blogit 30.4.2025

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Kun menot jatkuvasti kasvavat, korostuu kustannustehokkuuden merkitys entisestään. Vaikka organisaatioiden suuntaviivat ja valinnat perustuvat liiketoimintastrategiaan, työkykyjohtamisen toimenpiteet toteutetaan usein ilman selkeää suunnitelmaa – ikään kuin tikanheittoa sokkona. Toivotaan, että edes jokin tikka osuisi maalitauluun.

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Blogit 24.4.2025

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Huomattava osa suomalaisista tekee fyysisesti raskasta työtä. He huolehtivat, että kauppojen hyllyissä on tavaraa ja toimittavat ne halutessamme kotiovellemme. He hoitavat vanhukset ja sairaat. He rakentavat meille taloja, siltoja ja teitä. Olemmeko unohtaneet, että näitä töitä keventämällä voimme pidentää työuria?

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Blogit 16.4.2025

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Sairauspoissaoloista 25–30 prosenttia on jotain muuta kuin sairastamista. Asiaa on vaikea tutkia, mutta tämä arvio on tullut vastaan eri yhteyksissä. Kun kuulin tämän ensimmäisen kerran, en ollut uskoa korviani. Sittemmin olen ajatellut, ettei se ehkä sittenkään ole mahdoton ajatus.

Saikkupäivä vai peittopäivä?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita