Blogit

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyyttä ja auttaa ihmisiä jaksamaan työelämässä sairaudesta huolimatta. Mielenterveyden häiriöissä ammatillinen kuntoutus on tuloksellisinta, kun se toteutuu riittävän ajoissa ja tiiviissä yhteydessä työhön.

Ammatillisella kuntoutuksella tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla tuetaan henkilön työhön pääsyä, työssä jatkamista tai työhön palaamista. Suomessa ammatillista kuntoutusta järjestävät useat eri tahot.

Työntekijän työssä jatkamista tai työhön paluuta sairausloman jälkeen voidaan tukea monin tavoin työpaikalla. Keinoja ovat esimerkiksi Kelan osasairauspäiväraha (kela.fi) sekä monet Kelan kuntoutuspalvelut (kela.fi). Lisäksi työterveyshuoltolain mukaisella työkokeilulla tai työtä muokkaamalla voi auttaa työntekijää palaamaan työhönsä sairausloman jälkeen tai jatkamaan työssään. 

Kenelle ja miten ammatillista kuntoutusta?

Työeläkeyhtiöiden järjestämä ammatillinen kuntoutus on tehokas keino tukea työntekijän työssä jatkamista, jos muut tukikeinot eivät auta. Vuosittain 80 prosenttia Ilmarisen ammatillisen kuntoutuksen asiakkaista palaa takaisin työelämään.

Työeläkekuntoutuksen edellytyksiä ovat:

  • Hakijalla on sairaus tai vamma, joka aiheuttaa lähivuosina todennäköisen uhan joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.
  • Työkyvyttömyyden uhkaa voidaan siirtää tai estää työeläkekuntoutuksen avulla.
  • Hakijalla on ansioita edeltävän kolmen kalenterivuoden ajalta.

Työeläkeyhtiöiden ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, uudelleenkoulutus ja elinkeinotuki. Kuntoutus voi olla myös täydennyskoulutusta – yleensä kuitenkin niin, että henkilön koulutustaso pysyy samana. Kuntoutuksen suunnittelussa auttaa tarvittaessa uravalmentaja.

Ammatillinen kuntoutus ei voi paikata psykiatrista hoitoa

Ammatillisen kuntoutuksen suunnittelu ja käynnistäminen toimivat parhaiten työterveyshuollon ja psykiatrian yhteistyönä. Ammatillinen kuntoutus ei voi kuitenkaan paikata puutteellista psykiatrista hoitoa, vaikka Suomessa julkisella sektorilla hoidon saatavuudessa onkin valitettavia puutteita. Ennen kuin kuntoutus alkaa, tulee mielenterveyshäiriöiden oireiden olla riittävästi hallinnassa.

Tyypillisin tuettava on toipumassa oleva, toistuvasta masennuksesta kärsivä henkilö, joka palaa työkokeilun avulla työhön. Lievä masennus, ahdistuneisuushäiriö tai lievä ADHD eivät yleensä täytä ammatillisen kuntoutuksen kriteerejä.

Kuntoutussuunnitelmaa tehdessä on tärkeää varmistaa, että suunnitelma on terveydentilalle sopiva. Psykiatristen häiriöiden yhteydessä tulee harkita esimerkiksi sitä, onko opiskelu terveydentilalle sopivaa, jos häiriöön liittyy kognitiivisia oireita. Yrittäjyys, hoitoalalla toimiminen ja erittäin aikapaineinen, kiireinen, kognitiivisesti kuormittava tai paljon vuorovaikutustilanteita sisältävä työ saattaa myös aiheuttaa haasteita. Vuorotyö tai kuljetusala eivät yleensä ole terveydentilan kannalta sopivia esimerkiksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai päihdehäiriötä sairastaville.

Miksi yhä useampi saa kielteisen päätöksen?

Mielenterveyssyistä ammatilliseen kuntoutukseen hakeneista yhä useampi saa kielteisen päätöksen. Hylkäysprosentti on yli kaksinkertaistunut vuosina 2018–2021. Muissa sairausryhmissä ei ole tapahtunut vastaavaa kehitystä. Vuonna 2022 hylkäysprosentti oli mielenterveydenhäiriöiden osalta 64 prosenttia.

Yleisin kuntoutushakemuksen hylkäyksen syy on se, ettei hakijalla katsottu olevan työkyvyttömyyden uhkaa. Näin oli usein lievissä mielenterveyshäiriöissä. Toisena hylkäyksen syynä on hoidon puute tai keskeneräisyys, jolloin ammatillinen kuntoutus ei ole oikea-aikaista. Kolmantena syynä hylkäyksille on pitkäaikainen ja toimintakykyä vaikeasti rajoittava sairaus, jossa ammatillisella kuntoutuksella ei voida vaikuttaa työkyvyttömyyden uhkaan.

Tiivis yhteistyö tuo parhaat tulokset

Ammatillinen kuntoutus on tuloksellisinta, kun se toteutuu riittävän ajoissa ja tiiviissä yhteydessä työhön. Myös mielenterveyden häiriöiden yhteydessä ammatillinen kuntoutus on vaikuttavaa, kun huomioidaan oikea-aikaisuus ja hakijan terveydentila. Tärkeää on myös tiivis yhteistyö potilaan sekä hoitoa ja kuntoutusta tarjoavien tahojen kanssa.

Veera Pohjolainen, LT, psykiatrian erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri, Ilmarinen
Kirsi Suominen, psykiatrian dosentti, asiantuntijalääkäri, Ilmarinen

Lue lisää:

• Veera ja Kirsi kirjoittivat aiheesta myös Duodecim-lehdessä: Miksi mielenterveyshäiriöiden ammatillisen kuntoutuksen hakemuksia hylätään yhä enemmän? (duodecimlehti.fi)

  • Ilmarinen / viestintä 25.4.2024 klo 07.58
    Hei, muistutus kaikille keskustelijoille: toivomme keskustelun pysyvän asiallisena ja muita kunnioittavana blogiemme yhteydessä. Emme hyväksy muiden nimittelyä tai alatyylistä kielenkäyttöä. Tarvittaessa moderoimme keskustelua ja poistamme asiattomia kommetteja. T. Ilmarisen viestintä
    Vastaa kommenttiin
  • Reiska Korpinen 25.4.2024 klo 09.21
    Kyllä, totuus satuttaa.
    Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 25.4.2024 klo 09.40
    Edelleen, työ vapauttaa kaikki. Opettaa keskittymään olennaiseen täydellä palkalla ja sen voi siirtää vapaa-aikaansa. Sillä tavalla mekin mamman kanssa paiskittiin raakaa palkkatyötä yhteensä 90 vuotta vikisemättä ja kasvatettiin pennut täyspäisiksi siinä samalla. Nyt nautiskellaan täysillä työeläkkeillä edelleen vikisemättä ja pennut päästelee elämissään eteenpäin ilman vikinöitä myös. Propsit Ilmariselle tämänkin saitin lanseeramisesta.
    Vastaa kommenttiin
  • Hessu 28.4.2024 klo 18.21
    Nuorten mielenterveysongelmiin olisi yksi helppo ja halpa mutta liian radikaali hoitomuoto olemassa; vuosi kokonaan ilman somea, ja joku liikunnallinen joukkueharrastus tilalle. Somen tykkäykset tutkitusti koukuttavat ja jos tykkäyksiä ja positiivisia kommentteja ei tule yhtään, se vasta on myrkkyä kasvavalle, omaa itseään ja paikkaansa vielä etsivälle nuorelle: "Tykkäykset ja kommentit sosiaalisessa mediassa tarjoavat huumeen tavoin dopamiinipurkauksia": https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005692968.html Tätä vaan voi olla aikuisen vaikea ymmärtää joka itse ehkä käyttää vaan Facebookia.
    Vastaa kommenttiin
    • Reiska Korpinen 29.4.2024 klo 14.56
      Ilmankos ne haluaa vanhat konkarit takaisin sorvin ääreen työeläkkeiltä? 30 vuotta sitten halusivat vanhat konkarit työeläkkeille työelämästä? Silloin oli kuulema liian isot palkat vanhoilla konkareilla? No, nyt on liian pienet palkat ja huonot edut meille vanhoille konkareille ja niin taitaa myös nuorille? Onneksi ollaan täysillä työeläkkeillä eikä tarvi enää edes ihmetellä työelämän koukeroita.
      Vastaa kommenttiin
      • Kyllä kiitos työeläkkeelle 30.4.2024 klo 19.34
        Niin, suurelta osin nämä ns. työnvieroksujat ovat valinneet vain huvin kun ns. vanhat konkarit valitsivat ensin työn ja vasta sitten huvin. Sen takia juuri myös jo nyt työeläkkeillä olevien kannattaa vain nautiskella elämistään. Koska nämä nykyiset 2000e-2500e/kk ansaitsevat massat eivät tule saamaan kuin 1000e/kk eläkettä. Ja kun samaanaikaan 500000 -46-50 syntynyttä suurten ikäluokkien parhaimpia työeläkkeitä nauttivaa marssii juuri paraikaa hautaansa niin työeläkevarat vain kasvavat 1000 miljardiin euroon tulevina vuosina. Eli varat ei lopu eläkerahastoista vaikka työntekijät vähenisivätkin.
        Vastaa kommenttiin
  • Jukka Törmänen 1.5.2024 klo 11.41
    Työ se on joka on terapiaa. nuoria ihmisiä kun tv:ssä haastattelevat , niin haluttaisi säätää aivan omia työaika juttuja. ei se sänkyyn käpertyminen tai jalat pyllyn alla ja tee kuppista ryystämällä sillä ette saa mitään aikaan. Ulkomaalaisia lisää ? Minne sitten laitetaan työttömät joista jo n, 50th ulkomaalaisia ja omia viisikertainen määrä. Ei Suomen rahat riitä sosiaalikulujen ylläpitämiseen ,
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita