On tyhmyyttä jättää osatyökykyisten potentiaali käyttämättä
Työ tuo hyvinvointia. Työssä voi toteuttaa itseään ja olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Nämä ovat tärkeitä asioita kenelle tahansa. Työ ja työelämä kuuluvat kaikille, joilta löytyy työhaluja. Myös heille, joiden työkyky ei ole tällä hetkellä sataprosenttinen. Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan löydetään tai muokataan hänelle sopiva työ.
On epäoikeudenmukaista ja yhteiskunnan tasolla jopa suoranaista tyhmyyttä jättää osatyökykyisten työllistämiseen liittyvä potentiaali käyttämättä. Jo pelkästään talouden lukujen valossa on helppo todeta, että puhumme merkittävän mittaluokan asiasta.
Entä jos osatyökykyiset työllistyisivät paremmin?
Yksinomaan vuotuisen toteutumattoman palkkapotin arvo on tekemämme laskelman mukaan arviolta 1,3 miljardia euroa. Jos huomioon otettaisiin vielä tekemättä jäävän työn tuottama lisäarvo sekä toisaalta työllistymisen takia maksamatta jäävät etuudet, voisivat työkykyisten ja -haluisten osatyökykyisten työllistymisen vaikutukset olla vielä suuremmat. Näiden vaikutusten tarkka määrittely on haasteellista, joten niitä ei ole epätarkkuuden välttämiseksi sisällytetty laskelmaan.
Osatyökykyisyys linkittyy työeläkeyhtiön toimintaan erityisesti ammatillisen kuntoutuksen kautta. Kun yksilön työkyky ei ole riittävällä tasolla suhteessa työn vaatimuksiin, ammatillisen kuntoutuksen avulla löydetään usein ratkaisuja. Näin työntekijä voi jatkaa työtä joko samassa tai mahdollisesti jossakin muussa tehtävässä. Olennaista on kuitenkin se, että työura jatkuu. Jokainen ennenaikainen eläketapaus on tragedia sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Monessa tapauksessa kärsijänä on myös yritys.
Sopivaa työtä kaikille
Ilmarinen on mukana edistämässä osatyökykyisten työllisyyttä. Haluamme lisätä tietoa, jotta työhaluisilla ja työkykyisillä on mahdollisuus löytää sopiva työ. Se on monen muun toimenpiteen ohella yksi tärkeä reitti olla rakentamassa parempaa suomalaista työelämää.
Uskon, että kaikille työhaluisille on löydettävissä sopiva työ – se on lopulta vain tahdon asia, myös työnantajien puolelta.
Tomi Hussi
tutkimusjohtaja, Ilmarinen
@TomiHussi
Lue lisää: Sopivaa työtä kaikille
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.