Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen
Oletko saanut meiltä tekstiviestiä tai postia työtuloosi liittyen lähiaikoina? Jos olet, niin reagoithan mahdollisimman pian. Viestissä kehotetaan tarkistamaan verkkopalvelustamme, onko käytettävissämme olevilla tiedoilla laskettu työtuloehdotuksesi oikealla tasolla. Voit hyväksyä yritystoimintaasi parhaiten kuvaavan työtulovaihtoehdon tai antaa lisätietoja oikeamman työtulon määrittämistä varten. Saamme tietoja julkisista rekistereistä, mutta yrittäjänä sinulla on parhaat tiedot yritystoiminnastasi.
Työtulotarkistuksia tehdään, koska vuoden vaihteessa tuli voimaan lakimuutos. Se velvoittaa työeläkevakuuttajaa tarkistamaan tänä vuonna kaikkien alle 15 000 euron työtulolla vakuuttavien yrittäjien työtulon tason, jos merkittäviä muutoksia ei ole tehty kolmeen vuoteen. Ilmarisessa työtulotarkistukset ovat käynnistyneet noin 80 prosentilla yrittäjistä, ja yli puolella tarkistus on jo tehty. Tähänastisten kokemusten perusteella työtuloehdotukset ovat osuneet kohtalaisen hyvin kohdilleen suurelle osalle yrittäjistä. Vain noin viidellä prosentilla on ollut tarve antaa lisätietoja, jotta työtulo voidaan arvioida oikealle tasolle.
Huomasithan yhteydenottomme?
Iso joukko, noin 40 prosenttia yrittäjistä, ei ole reagoinut yhteydenottopyyntöihimme. Onko yhteydenottopyyntö jäänyt huomaamatta? Näissä tilanteissa teemme työtulopäätöksen käytössämme olevilla tiedoilla ottaen huomioon, että voimme korottaa työtuloa tällä tarkistuskierroksella enintään 4 000 euroa.
Jos uusi työtulopäätös ja sen lähtötiedot ovat oikealla tasolla, asia on kunnossa. Mahdollista kuitenkin on, että lähtötietojen puutteista ei välttämättä olla meihin yhteydessä, jos lopputuloksena olisi joka tapauksessa 4 000 euron työtulon korotus. Lähtötietojen korjaaminen on tärkeää, jotta päätöksen perustelut ovat oikein ja jotta voimme parantaa prosessia tuleville tarkistuskierroksille. Työtulotarkistuksia tehdään jatkossa toistuvasti kolmen vuoden välein kullekin yrittäjälle.
Jos yhteydenottopyyntömme on jäänyt huomaamatta, ja saat puutteellisiin lähtötietoihin perustuvan työtulopäätöksen, mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Voit toimittaa oikeat tiedot meille ja hakea muutosta 30 päivän kuluessa päätöksen saamisesta. Oikaisemme työtulopäätöksen saamiemme uusien tietojen perusteella. Viime kädessä sinä yrittäjänä tunnet itse työpanoksesi arvon parhaiten, olethan siis yhteydessä meihin tarkistuksen merkeissä!
Tarkistathan oman työtulosi ja tilanteesi verkkopalvelustamme.
Lue myös
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.