Saavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.
Vuoden 2023 alussa voimaan tulleet muutokset yrittäjien työtulojen määrittelyyn ja tarkistamiseen olivat oikeansuuntaisia, mutta eivät riittäviä yrittäjien luottamuksen palauttamiseksi eläkejärjestelmäämme kohtaan. STM:n selvitystyö (stm.fi) tulee pureutumaan työtulon määrittämiseen ja muihin tarpeellisiin muutoksiin, joilla pyritään parantamaan yrittäjien eläkejärjestelmää. Työtulon määrittämisessä on erityisesti kaksi asiaa, joiden ratkaiseminen parantaisi YEL:iä merkittävästi:
- Työtulon tulisi olla yksiselitteinen eikä pohjautua arvioon. Kansainvälisesti on harvinaista, että sosiaaliturva pohjautuu harkinnanvaraisuutta edellyttävään arvioon. Palkansaajilla eläkkeen ja vakuutusmaksujen perusta on yksikäsitteisesti maksettu palkka. Yrittäjillä vastaavasti tämä voisi olla verotettava ansiotulo kuten pääosin muissa maissa on. Tämä auttaisi vakuutusmaksujen maksamisessa; pienistä ansioista maksettaisiin pientä vakuutusmaksua ja kun yritystoiminta vakiintuu ja ansiotulot kasvavat, olisi varaa maksaa hiukan suurempaa vakuutusmaksua.
- Kaiken tehdyn työn tulisi kasvattaa työeläkettä yrittäjillä samaan tapaan kuten palkansaajilla. Työtulon alarajaa tulisi laskea nykyisestä, jolloin saataisiin vakuutettua kaikki yrittäjänä tehty työ ja parannettaisiin siten yrittäjien sosiaaliturvaa. Yhä kasvava joukko pienellä työpanoksella yrittävää jää nykyisin ilman eläketurvaa korkean YEL-vakuuttamisen alarajan vuoksi. Työnteon tavat ovat myös moninaistuneet vuosien saatossa - palkansaajan ja yrittäjän raja on entistä häilyvämpi.
Luottamus YEL:iä kohtaan saadaan palautumaan, kun kehitetään työtulon määritelmää ja varmistetaan YEL:n taloudellinen kestävyys pitkällä aikavälillä. Tällöin myös nuoret ja aloittavat yrittäjät voivat luottaa siihen, että he saavat ansaitsemansa eläkkeet aikanaan ja näin vakuutusmaksuilleen vastinetta. Rahastoinnin aloittaminen YEL:ssä voisi olla ratkaisu taloudellisen kestävyyden haasteisiin pitkällä aikavälillä.
Yrittäjien eläketurvaa ei ole rahastoitu, vaan kaikki kerättävät vakuutusmaksut käytetään eläkkeellä olevien eläkkeiden maksuun. Palkansaajien TyEL-vakuutukseen verrattuna tämä on selkeä puute. TyEL:ssä osittainen rahastointi pienentää tulevien vuosien maksunnousupaineita ja vähentää alhaisen syntyvyyden vaikutusta tuleville sukupolville. Osittainen rahastointi kannattaisi aloittaa YEL:ssäkin vähitellen, jolloin maksunnousupaine saataisiin pysymään kohtuullisena pitkällä aikavälillä.
Helppoa ratkaisujen löytäminen ei ole, muutoinhan yrittäjien eläketurva olisi uudistettu jo vuosia sitten. Mutta jos tahtoa on, niin uskon, että ratkaisut löydetään.
Toivottavasti saamme yrittäjien eläketurvan ajantasaistettua nykypäivän toimintaympäristöön. Toivotan selvitystyölle onnea, menestystä ja ennen kaikkea sitkeyttä sekä suomalaista sisua ratkaisujen hakemiseen.
-
Valistunut työeläkeläinen 20.12.2024 klo 16.36
Saavat jos alkavat maksamaan samalla lailla eläkemaksuja automaattisesti kuten kaikki töissä olevatkin ovat tehneet jo vuosikymmeniä. Siinä vain tarvitsee muuttaa yritysten ja yrittäjien päätehtävää hieman. Eli vastaisuudessa se olisi "Yrityksen ainoa(T) päätehtävä(T) on tuottaa voittoa omistajilleen sekä maksaa eläkemaksuja säntillisesti työeläkefirmoihin"Vastaa kommenttiin
-
Reiska Korpinen 20.12.2024 klo 19.53
Rutto-Ruttekin on kiinnostunut työeläkerahoista ympäri eurooppaa. Ja kun vielä pari vuotta sitten vakuuttelivat täälläkin että natoon liittyminen ja siellä oleminen on melkein ilmaista.Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Saavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Hyvästit taukohuoneelle - täältä tullaan eläke!
Kollegat ja kaverit kyselevät, miltä tuntuu lähteä eläkkeelle. Olen huomannut vastaavani jokaiselle eri tavalla, koska rehellinen vastaus on: en tiedä.