Blogit

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Työkykyjohtaminen on monitahoinen käsite. Intuitiivisesti se tarkoittaa yksilöiden työkykyhaasteiden tukea, ja esimerkiksi Työolobarometrin (urn.fi) mukaan palkansaajien kokemassa työkyvyssä Suomessa onkin yhä selvästi parannettavaa. Siksi sujuvat prosessit työkyvyttömyyden uhan taittamiseksi ovat tärkeitä sekä yrityksissä että koko yhteiskunnassa.

Työkykyjohtaminen on kuitenkin huomattavasti laajempi käsite. Keskeinen rooli on ryhmätason toimenpiteillä, joilla ehkäistään yksilöiden työkykyhaasteiden ilmaantumista jo varhain. Tämä on laaja kenttä, jossa myös työnantajilla on mahdollisuuksia ja kannustimia.

Tieto on vaikuttavan työkykyjohtamisen edellytys

Työkykyriskien hallinta muistuttaa yksinkertaisimmillaan yritysten tavanomaista riskienhallintaa. Eräs tapa sen jäsentämiseen on ketju, joka alkaa riskien tunnistamisesta ja analysoinnista ja jatkuu sopivimpien riskienhallintatoimien toteutukseen. Näiden toimien vaikuttavuuden seuranta ja aikanaan uusi kierros ovat oleellinen osa ketjua.

Sama logiikka toimii hyvin myös työkykyriskien hallinnassa ja työkykyjohtamisessa. Aluksi on tärkeää tunnistaa yrityksen moninaiset työkykyriskit. Onko jokin niistä merkittävämpi kuin toinen? Mitkä ovat toimialasta ja mitkä yrityksemme erityispiirteistä johtuvia? Analyysin jälkeen on aika suunnitella sopivia toimenpiteitä. Olisiko esimerkiksi varhaisen tuen prosessissamme kehitettävää? Vaikuttavuuden seurantaan sopivat puolestaan hyvin esimerkiksi kyselyt tai toteutuneiden riskien mittarit.

Olemme mukana nostamassa työkykytiedolla johtamisen tasoa

Tutkimuksemme mukaan suomalaisilla yrityksillä on eniten parannettavaa työkykyjohtamisen suunnittelussa, mittaamisessa ja seurannassa. Esimerkiksi vain 40 % yrityksistä asettaa mitattavia tavoitteita työkykyjohtamiselleen. Työkykyriskin hallinnassa ei voikaan liikaa korostaa riskien tunnistamisen ja analysoinnin merkitystä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen työkykyriskeistä kannattaa kattava tilannekuva.

Tilannekuvan luomista varten olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa rakentaneet uuden tiedolla johtamisen palvelun. Se keskittyy yritystason työkykyriskien ymmärtämiseen ja analysointiin. Palvelu on avautunut asiakkaillemme vastikään, ja se löytyy kirjautumalla verkkopalveluumme.

Uusi tiedolla johtamisen palvelumme yhdistää eri datalähteitä sekä hyödyntää riskienhallinta-ajattelua jo sisältönsä jäsennyksessä. Asiakkaidemme kanssa tunnistimme keskeisiksi palvelun ominaisuuksiksi sujuvat toimialavertailut sekä myös automaattiset analyysit ja vinkit toimenpiteistä. Näistä kaikista työnantaja-asiakkaamme pääsevät nyt nauttimaan osana työkykypalvelujamme.

Tilannekuvan tärkein tehtävä on auttaa asiakkaitamme suunnittelemaan parhaat ja vaikuttavimmat työkykyjohtamisen toimet. Sitten onkin enää tekemistä vaille valmista!

Tapio Puukka
kehityspäällikkö, Ilmarinen

Tutustu tarkemmin

Mitä pidit jutusta?
Lisää tätä!
Peruskauraa
En ymmärrä
Ei kiinnosta

Lisää aiheesta

Blogit 24.4.2025

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Huomattava osa suomalaisista tekee fyysisesti raskasta työtä. He huolehtivat, että kauppojen hyllyissä on tavaraa ja toimittavat ne halutessamme kotiovellemme. He hoitavat vanhukset ja sairaat. He rakentavat meille taloja, siltoja ja teitä. Olemmeko unohtaneet, että näitä töitä keventämällä voimme pidentää työuria?

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Blogit 16.4.2025

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Sairauspoissaoloista 25–30 prosenttia on jotain muuta kuin sairastamista. Asiaa on vaikea tutkia, mutta tämä arvio on tullut vastaan eri yhteyksissä. Kun kuulin tämän ensimmäisen kerran, en ollut uskoa korviani. Sittemmin olen ajatellut, ettei se ehkä sittenkään ole mahdoton ajatus.

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Blogit 10.4.2025

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?

Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita