Blogit

Monipuoliset mielenterveyspalvelut ehkäisevät ennenaikaista eläköitymistä

Käsittelemme Ilmarisessa viikoittain valtavan määrän ihmisten eläkehakemuksia ja olemme näin mukana ihmisten elämien dramaattisissakin käänteissä. Työkyvyttömyyseläkkeelle päätyminen on niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta murheellinen tapahtuma. Yleisimpiä syitä työkyvyttömyyseläkkeelle ovat mielenterveyden häiriöt. Tuoreen väitöstutkimuksen perusteella mielenterveyspalveluiden kehittäminen monimuotoisemmiksi voisi estää ennenaikaista eläköitymistä.

Työeläkelaitoksen näkökulmasta eläkepäätökset eli myönnöt tai hylyt ovat ammattitaitoa ja tarkkuutta vaativia tapahtumia, mutta harvemmin mietitään, mitä palvelujärjestelmässämme tapahtuu tai jää tapahtumatta ennen vakuutuslaitoksen käsittelyyn päätymistä.

Esimerkiksi mielenterveyssyistä eläköityvät ovat melko varmasti kärsineet mielenterveysongelmista jo vuosia tai ehkä vuosikymmeniä ennen eläkkeen hakua. Useimmiten he ovat olleet psykiatrisen tutkimuksen ja hoidon piirissä ja toisinaan heille on järjestetty myös ammatillista kuntoutusta. Psykiatrisiin hoitoihin kuuluu tavallisesti lääkehoitoa ja jonkinlaista psykoterapiaa, mutta joskus myös muunlaisia hoitoja, kuten sähköhoitoa vaikeaan depressioon. Saatavilla olevan hoidon ajoituksella, laadulla ja muodolla on merkitystä.

Mielenterveyspalveluissa eri alueilla on eroja

Tino Karolaakso tutki tuoreessa väitöskirjassaan, paitsi sitä, ketkä tyypillisesti päätyvät mielenterveyseläkkeelle, myös sitä, miten palvelujärjestelmä vaikuttaa eläköitymisiin. Onnistutaanko jossain päin Suomea ehkäisemään eläköitymistä paremmin kuin toisaalla. Ja kyllä, alueilla ja niiden palvelujärjestelmillä on mielenterveyssyistä johtuvaan eläköitymiseen liittyviä eroja, jotka eivät selity kyseisten seutujen taloudellissosiaalisilla tai väestörakenteeseen liittyvillä tekijöillä.

Tutkimustulos ei ehkä äkkiseltään hätkäytä, mutta tarkemmalla miettimisellä kysymys on äärimmäisen tärkeästä asiasta. Näyttää siltä, että järjestelemällä tai kehittämällä mielenterveyspalveluitamme oikein, voimme ehkäistä sekä yksilöille että yhteiskunnalle hyvin merkittävää ennenaikaista eläköitymistä ja näin tukea mielen hyvinvointia.

Laatuun kannattaa panostaa myös mielenterveydessä

Meillä on siis aitoa tutkimusnäyttöä siitä, että mielenterveyspalveluita voidaan kehittää monimuotoisemmiksi ja ihmisiä paremmin hyödyttäviksi. Tino Karolaakson työssä nimenomaan monipuolisuus ja avohoitopainotteisuus näyttivät hyödyllisiltä eläköitymisen ehkäisemisessä. Matalampi riski eläköitymiselle havaittiin myös tarkasteltaessa palveluiden riittäviä henkilöstöresursseja. Tämän pitäisi jo sellaisenaan olla peruste panostaa mielenterveyspalveluiden laatuun, tuoreehkon kansallisen mielenterveysstrategian viitoittamassa hengessä.

Sami Pirkola
sosiaalipsykiatrian professori, Ilmarisen asiantuntijalääkäri

Lue lisää:

 

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita