Blogit

Yhdenvertaisuuden eteen on tehtävä töitä

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan Ilmarisessa säännöllisesti. Vaikka valtaosa kokee näiden asioiden toteutuvan työyhteisössämme hyvin, kehitettävää on silti aina.

Näemme monimuotoisuuden vahvuutena, ja teemme jatkuvasti töitä sen lisäämiseksi työyhteisössämme. Pyrimme edistämään avointa ja inklusiivista ilmapiiriä arjessamme ja seuraamme sen toteutumista henkilöstökyselyillä. Ilmarisessa on nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat koskettavat jokaista työpaikkaa. Viime viikkoina tästä on saatu kokemusta myös omalla työpaikallamme. Julkisuudessa esillä ollut tapaus on Ilmarisessa otettu vakavasti ja selvitetty perusteellisesti. Selvityksessä ei ole tullut esiin mitään sellaista, joka antaisi aihetta seuraamuksiin.

Yhdenvertaisuudesta on tärkeää puhua työpaikalla 

Säännöllisten henkilöstökyselyiden perusteella tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat Ilmarisessa hyvin, mutta myös parannettavaa löytyy. Tähän panostamme jatkossa entistäkin enemmän.

Tulemme nostamaan yhdenvertaisuuden entistäkin vahvemmin esiin esihenkilöiden ja koko henkilöstön kanssa ja lisäämään aiheeseen liittyvää koulutusta. On tärkeää, että aiheesta puhutaan, ja jos minkäänlaista syrjintää tai epäasiallista käyttäytymistä työpaikalla esiintyy, nämä tapaukset tuodaan esiin ja jokainen työntekijä tietää, miten toimia. Haluamme olla työpaikka, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Teemme Ilmarisessa kahden vuoden välein tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jonka lähtökohtana on kaikkien ihmisten arvostava ja yhdenvertainen kohtelu. Kaikki Ilmarisessa työskentelevät ovat samanarvoisia riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta, vammasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Samoin tärkeää on eri työntekijäryhmien ja erilaisissa perhetilanteissa olevien tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu.

Yhdenvertaisuus on hyvällä tasolla, mutta kehitettävääkin löytyy 

Teimme laajan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn henkilöstölle vuonna 2021. Kysyimme työntekijöiltä, miten eri sukupuolten tasa-arvo, eri-ikäisten ja erilaisissa työsuhteissa olevien yhdenvertaisuus sekä tasapuolinen kohtelu toteutuu Ilmarisessa. Yleisarvosana näissä osa-alueissa oli hyvä, 4,1 (asteikolla 1–5).

Parhaiten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat vastausten mukaan sosiaalisessa kanssakäymisessä ja työnjaossa eri sukupuolten, eri-ikäisten ja erilaisissa työsuhteissa olevien välillä. Yhdenvertaisuuden koettiin toteutuvan erityisen hyvin perhesuhteisiin ja yksityiselämään liittyvissä asioissa sekä uskontoon ja vakaumukseen liittyvissä asioissa. Eniten kehitettävää yhdenvertaisuudessa ja tasa-arvossa koettiin olevan uralla etenemisessä ja palkkauksessa.

Toimintakulttuuria muutetaan koko henkilöstön voimin 

Yhdenvertaisuusperiaatteiden toteutumista edistetään hyvällä johtamisella, mutta vähintään yhtä suuri merkitys on koko työyhteisön toiminnalla. Parantamisen varaa on aina, eivätkä muutokset tapahdu itsestään. Siksi kaikkeen syrjivään käytökseen on puututtava aina, jos sellaista havaitsee. Ilmarisessa henkilöstöä on ohjeistettu ilmoittamaan epäasiallisesta käytöksestä suoraan esihenkilöille, HR:lle tai johdolle tai vaihtoehtoisesti intranetin nimettömän ilmoituskanavan kautta.

Meille on tärkeää, että jokainen voi tulla töihin sellaisena kuin on. Myös jatkossa pyrimme edistämään arvojemme toteutumista avoimella keskustelulla ja tarjoamalla henkilöstöllemme koulutusta yhdenvertaisuusteemoista. 

Sami Ärilä
henkilöstöjohtaja, Ilmarinen
@SamiArila (twitter.com)

  • Tapio Miettinen 16.6.2022 klo 07.58
    Juhlapuheita. Ilmarisen henkilöstökyselyjen tulokset voi helposti arvioida Ilmarisessa aina olleen porukan sisäänlämpiäväksi mielipiteeksi. Jälleen kerran esiintulleet epäkohdat on työnnetty maton alle ja aiotaan unohtaa kuten ennenkin. Aito yritys parantaa tasa-arvoa lähtee henkilöstön tuuletuksesta ja HR:n pitkäaikaisesta tahtotilasta. Toivottavasti tilanne dinosaurusten maassa jossakin vaiheessa paranee.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita