Toimiva fuuga - miten työyhteisö soi yhteen?
Työelämässä on puhuttu vuosikaudet siiloutumisesta. En ole itse tunnistanut ilmiötä, koska olen kokenut tekeväni kaikkien kanssa samalla lailla töitä. Toimiessani Ilmarisen asiakaspalvelussa sain hyvin apua perinnästä, myynnistä, matemaatikoilta ja lakiosastolta. Kehitystehtävissä asioiden tarkastelu yli organisaatiorajojen oli ehdoton välttämättömyys. Controllerina ehkä ensimmäistä kertaa ymmärsin, miten tärkeäksi ihmiset kokevat sen, ettei kukaan muu tule päättämään asioista puolestasi. Meni aikaa oppia, ettei asioiden tarkastelu pelkästään numeroiden kannalta kertonut koko totuutta. Silloinkaan en kokenut, että haasteet olisivat johtuneet siiloista, vaan pikemminkin kommunikaation puutteesta.
Fuuga perustuu harmoniaan
Oletko koskaan perehtynyt barokin mestarin Bachin fuugiin? Fuugassa esitellään ensin yksittäinen teema. Teemaa seuraa toisella äänellä esitetty sama teema, jota alkuperäinen ääni säestää harmoniassa. Päällekkäisiä ääniä voi parhaimmillaan muunneltuna olla neljä tai jopa kymmenen. Kaoottista? Ei vaan täydellisen harmonista, loogista, älyllisesti haastavaa ja kaunista. Soittaessa ja laulaessa laskutaito on parhaimmissa fuugissa todella tarpeen. Vaikka osaat laskea, se ei saisi kuulua ylikontrollina, vaan teeman pitää antaa edetä mahdollisimman luonnollisena. Pääteeman ollessa vuorossa muut äänet säestävät. Harmonia ei toteudu kunnolla, jos johdossa oleva kapellimestari ei ole koulinut joukkojaan.
Joskus on tarpeen tarjoilla viimeinen ääni selkeänä, jotta seuraavien on helppo saada omasta alkuäänestään kiinni. Jos sopraanot joutuvat laulamaan oikein korkealta, tsemppaavat muut tukevalla pohjalla, jotta ylärekisterissä laulavat eivät jäisi yksin. Oma ääni on tärkeää lopettaa oikea-aikaisesti säveltäjän toiveiden mukaan, jotta ei synny vääränlaisia sointiyhdistelmiä. Minä koen fuugan täydellisenä yhteistyönä, jossa kaiken toimiessa yhteisen suunnan ja sääntöjen mukaan, voi tavoitella ylimaallisia sfäärejä.
Kanna vastuu ja kunnioita toista
Miksi mietin fuugaa ja siiloja, kun mietin työelämää? Meillähän on tapana puhua jazzbandista, kun haluamme musiikin kautta kuvailla toimivaa organisaatiota: on timanttista taitoa, tekniikat hallussa, mutta myös uskallusta ja halua improvisoida. Eikö fuuga ole aivan passé?
Työelämässä on paljon prosesseja, jotka liikkuvat organisaatiosta toiseen, ihmiseltä ihmiselle tai robotille. Prosessin alussa siihen liittyvät asiat ovat usein selkeitä. Asiat kuitenkin vaihtavat prosessin edetessä omistajia ja tekijöitä. Prosessiin liittyy kontrolleja, deadlineja tai muita määreitä, joilla varmistetaan, että prosessi toimii ja tehtävät siirtyvät eteenpäin. Miten sinä siirrät tehtävän toiselle? Kunnioitatko deadlineja ja mahdollistat toisen sujuvan liikkeellelähdön? Entä kuuluuko oma äänesi ylimpänä, vaikka on toisen vuoro kuljettaa teemaa?
Toimiva fuuga on kuin rasvattu prosessi: kaikki palaset ovat paikallaan ja mitään ylimääräistä ei ole. Fuuga on parhaimmillaan, kun laulajat ja soittajat ovat treenattuja selviytymään haasteesta. Joukossa ei saa olla liikaa sooloilijoita, joille oman äänen kuuluminen on tärkeämpää kuin kokonaisuus.
Fuuga toimii, kun kukin kantaa vastuunsa ja kunnioittaa toisen osaa. Fuuga toimii, kun luotat siihen, että osaat ja annat mennä. Fuuga toimii, kun tiedät, että muut tekevät samoin.
Saara Ansamaa
osastopäällikkö
Ilmarinen
Kirjoittaja on kokenut amatöörikuorolaulaja, joka viihtyy kuororivin lisäksi prosessikehittämisen parissa.
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.