Blogit

Rakennamme kestäviä koteja

On tärkeää rakentaa kodit kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Painotamme rakennuttamisen hankinnoissa vähähiilistä ja vastuullista rakentamista.

Me Ilmarisessa rakennutamme koteja nyt tässä ja mahdollisesti muuttuviin elämäntilanteisiin.

Kotien rakentamisessa on tärkeää, että ne rakennetaan kestäviksi, toimiviksi, terveellisiksi ja turvallisiksi. Asukkaat vaativat yhä enemmän sitä, että rakentaminen ei tuhoa ympäristöä ja että ilmastonmuutos otetaan kaikin tavoin huomioon. Tässä työssä ratkaisevaa on hyvä yhteistyömme niin viranomaisten, rakennusliikkeiden kuin suunnittelijoiden ja konsulttien kanssa.

Kun koteja rakennetaan, ilmastotoimissa keskeisiä ovat vaatimukset ja odotukset suunnittelijoille ja rakennusliikkeille. Kaikissa rakennuttamisen hankinnoissa painotamme kestävän, vastuullisen ja vähähiilisen rakentamisen tavoitteita.

Pyrimme käyttämään kiertotalous- ja hukkatuotteita

Tarvitsemme myös läheistä yhteistyötä materiaalitoimittajien kanssa. Se on tärkeää vähähiilisten materiaaliratkaisujen löytämisessä. Pyrimme käyttämään rakentamisessa sekä kiertotalous- että niin sanottuja hukkatuotteita. Hukkatuotteiksi kutsutaan tuotteita, jotka jäävät rakennushankkeista ylimääräiseksi. Yritykset kehittävät uusia kiertotaloustuotteita ja tarjoamaa, ja uskon, että tarjoaman lisääminen siirtää valinnat pois niin sanotuista neitseellisistä tuotteista.

Tehtävää on vielä paljon: muun muassa lainsäädännön tulee pysyä tässäkin mukana. Meistä ei tule kiertotalousmaata, jos kyseisten tuotteiden käyttö on hankalaa tai jopa mahdotonta. Tässä tarvitaan nyt tiivistä yhteistyötä, ja onneksi ollaan menossa erittäin hyvään suuntaan. Liikaa vuoropuhelua ei kuitenkaan ole koskaan. On tärkeää, että vähähiiliset materiaalit ovat turvallisia, terveellisiä, taloudellisia ja kestäviä.

Työmailla tarvitaan nyt energiatehokkuutta

Työmaalla olennaista on oppia ja jakaa parhaita käytäntöjä koko arvoketjun toimijoille. Työmailla tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi käytettävään energiaan, vähäpäästöiseen logistiikkaan ja sähköisiin työkoneisiin.

Tämä korostuu erityisesti nyt, kun energia on Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia erittäin kallista. Kaikki energiatehokkuutta parantavat toimet tulee ottaa työkalupakkiin ja varmistaa, että ne myös toteutetaan.

Tärkeää on myös koko rakennustoimialan yhteistyö – mitä useampi meistä rakennuttajista vaatii vahvoja ilmastotoimia, sitä nopeammin ala siirtyy vähähiiliseen rakentamiseen ja löytää siihen uusia ratkaisuja.

Käytännön esimerkkejä ilmastotoimista rakennusvaiheessa

  • Käyttämällä vanhoja runkoja pienennämme rakentamisen aikaista hiilijalanjälkeä.
  • Muutamme alan toimijoiden ajattelua ja vaatimuksia kestävästä, vähähiilisestä ja kiertotaloutta hyödyntävästä toiminnasta rakennusyrityksille ja materiaalitoimittajille.
  • Käytämme kiertotalousmateriaaleja aina kun mahdollista, esimerkiksi hukka- , ylijäämä- ja purkumateriaaleja.
  • Käytämme rakentamisvaiheessa päästötöntä energiaa sekä vähäpäästöisiä ja päästöttömiä työmaakoneita ja -laitteita.
  • Vaadimme logististen kuljetusten optimointia ja vähäpäästöisyyttä.
  • Työmaa-alueet on suunniteltava niin, että kierrätys materiaalilajeittain on mahdollista.
  • Pää- ja aliurakoitsijoiden pitää kouluttaa ja opastaa työmaiden työntekijöitä toimimaan kestävästi.
  • Teemme yhteistyötä energia- ja materiaaliteollisuuden kanssa.

Nyt meidän on tehtävä kaikkemme, että me toimimme alana edelläkävijöinä energiatehokkuus- ja ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

Tämä tehdään vain ja ainoastaan yhdessä!

Niina Nurminen
rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen
@niina_nurminen (twitter.com)

Lue lisää:

  • Tapio Miettinen 14.9.2022 klo 06.57
    No jo oli aikakin. Asuntojen kestävyyden parantamista on odoteltu. Rakentamisen laatuun onkin kiinnitettävä enemmän huomiota.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita