
Työkyvyn johtaminen on osa sosiaalista vastuullisuutta – entä käytännössä?
Miten työkyvyn johtaminen ja sosiaalinen vastuu ovat yhteydessä toisiinsa? Joidenkin mielestä työkyvyn johtaminen on aina vastuullista, kun taas jotkut kokevat, että heidän organisaatiossaan työkykyä johdetaan yhdellä osastolla ja vastuullisuustyötä toisella. Monet pohtivat, mitä kummallakaan on tekemistä yrityksen liiketoiminnan kannalta.
Ovatko yritykset tunnistaneet työkykyjohtamisen osaksi sosiaalista vastuuta? Ja mitä merkitystä sillä lopulta on?
Vastuullisuus on yhä useamman johtoryhmän pöydällä
Vastuullisuus on vakiinnuttanut paikkansa yritysten strategioissa useista syistä. Sidosryhmien kasvavat vaatimukset ja aivan viime aikoina kiristynyt EU-sääntely pakottaa yritykset tarkastelemaan oman toimintansa vaikutuksia ympäristöön, ihmisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan. EU-komissio on tosin juuri esittänyt direktiivin lieventämistä, eli muutoksia raportointivelvoitteisiin on hyvin luultavasti tulossa.
Toisaalta vastuullisuutta pidetään yhä selkeämmin fiksuna yrityksen liiketoiminnan riskinhallintana ja arvonluonnin mahdollistajana. Yritysten on ymmärrettävä, miten ympäristön ja yhteiskunnan muutokset vaikuttavat niiden toimintaan ja miten niihin kannattaa varautua. Kyse ei siis ole liiketoiminnasta irrallisesta asiasta, joka nyt vain on tehtävä, jotta lainsäätäjät pysyvät tyytyväisenä. Kyse on siitä, että yritys tunnistaa vastuullisuuden liiketoiminnan jatkuvuuden edellytyksenä.
Yrityksen sosiaalisella vastuulla tarkoitetaan niitä vaikutuksia, joita sen toiminnalla on ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä keinoja, joilla se pyrkii hallitsemaan näitä vaikutuksia. Yksi selkeä kohderyhmä sosiaalisen vastuun näkökulmasta on yrityksen oma henkilöstö.
Uusi kestävyysraportointi ohjaa korulauseista kohti konkretiaa
EU:n uudessa kestävyysraportointidirektiivissä yrityksen oma työvoima on yksi niistä sidosryhmistä, joihin liittyen yrityksen on arvioitava toimintansa vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia. Käytännössä yrityksen täytyy raportissaan esimerkiksi avata, millaisia työntekijöihin kohdistuvia riskejä on tunnistettu ja miten niitä hallinnoidaan. Hienot tavoitteet tai ylevät julkilausumat eivät yksinään enää riitä.
Sen sijaan tarvitaan dataa ja olemassa olevien käytänteiden kirjoittamista näkyviksi. Parhaimmillaan direktiivi ohjaakin korulauseista kohti konkretiaa.
Jos henkilöstö on tärkein voimavaranne, miten varmistatte, että henkilöstönne pystyy vastaamaan liiketoiminnan haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa? Millaisia prosesseja ja toimintatapoja teillä on ja kuka niitä johtaa? Näihin kysymyksiin vastaamisessa työkykyjohtamisen osaajilla on mielestäni paljonkin annettavaa.
Kun sääntely loppuu, alkaa vastuullisuus
Raportoinnin ei kuitenkaan tule olla itseisarvo, vaan väline kohti vastuullisuustekoja. Sanonnan mukaan vastuullisuus alkaa siitä, mihin sääntely loppuu. Tiukempi sääntely nostaa minimitasoa, mutta aito kilpailuetu syntyy vasta sen ylittämisestä.
Vastuullisiksi itsensä esittelevien yritysten kannattaakin miettiä, mikä niiden tavoitetaso on työkyvyn johtamisessa. Riittääkö haittojen minimointi, vai haluammeko, että työ tuottaa myös hyvinvointia? Vastuullisuuskeskustelussa on tuttu jaottelu toiminnan jalanjälkeen ja kädenjälkeen: jalanjälki viittaa negatiivisiin vaikutuksiin, joita pyritään minimoimaan, kun taas kädenjälki tarkoittaa positiivisia vaikutuksia, joita yritys voi toiminnallaan saada aikaan.
Työkykyjohtamisen positiivinen kädenjälki voi ulottua paljon laajemmalle kuin vain suoraan kohderyhmäänsä. Hyvinvoiva työntekijä on myös hyvinvoiva osa lähiyhteisöään. Yritysten henkilöstöpolitiikalla on lisäksi vaikutusta isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Miten nuoret saadaan kiinnittymään työelämään? Miten tuetaan perheen ja työn yhteensovittamista? Miten luodaan työpaikkoja, jossa on tilaa erilaisille ihmisille ja kaikenlaiselle työkyvylle?
Nämä ovat isoja kysymyksiä, joihin ei ole yksiselitteisiä ratkaisuja. Meillä Ilmarisessa on kunnianhimoisena tavoitteena luoda Suomeen pidempiä, parempia ja enemmän työuria. Tätä työtä teemme yhdessä asiakkaidemme kanssa, ja haluan uskoa, että siitä yhdessä syntyy kädenjälki, jolla on merkitystä.
Niina Hinkkanen
kehittämispäällikkö, Ilmarinen
Lue lisää:
- Työkykywebinaari: Huomisen työkykyä Ilmarisen tukemana 12.3.
- Webinaari: Vastuullisuus työkykyjohtamisessa 18.3.
- Blogi/Saara Pohjalainen: Ilmarinen on etujoukoissa uudistamassa kestävyysraportoinnin käytäntöjä
- Ilmarisen toimintakertomus ja tilinpäätös 2024
-
Ville Vallaton 5.3.2025 klo 16.36
Työkyvyn johtaminen lähti ainakin mulla ja mammalla meidän omista korvienvälistä. Ilman sitä ei todellakaan olisi kyetty paiskimaan yhteensä 90 vuotta raakaa palkkatyötä ilman kitinöitä ja hoitamaan pennut yhdessä täyspäisiksi aikuisiksi. Nämä nykyiset uusavuttomat lapselliset aikuiset eivät tarvitse muuta kuin sen saman mitä meilläkin mamman kanssa oli kun lähdettiin yhteiselle taipaleelle yli 40 vuotta sitten. Omat aivot. Vielä kerran, omat aivot. Ja 100%:n hallintaoikeuden niihin. Kummankin on saanut jokainen Luojalta syntymälahjana ja niiden tarkoitus on juuri se, eli käyttää niitä itsensä ja itse itselleen valitsemien läheistensä hyväksi. Lue, olet sitten työntekijä tai omistaja tai vaikka ihan mikä tahansa. Rautalangasta vielä, aivoja ei ole tarkoitettu marinoitavaksi viinalla, huumeilla eikä psyykelääkkeillä. Propsit Ilmariselle tästäkin👍Vastaa kommenttiin
- Valistunut työeläkeläinen 5.3.2025 klo 21.29
Ei ketään ole laiska, eimotivoitunut, jämähtänyt paikalleen. Jälkeen vuosien elämisen stressaavassa selviytymistilassa, he ovat uupuneita. Ja heitä on paljon nyt myös Suomessa. Siksi, myötätuntoa vain.Vastaa kommenttiin
- Reiska Korpinen 6.3.2025 klo 22.25
Sotahullut on saanut tämän aikaan, joten hoitakoot tämän sotarahoituksenkin omista henkilökohtaisista varoistaan älkäänkö vaatiko muita siihen enää osallistumaan. Ja menkööt ite jälkikasvuineen tappelemaan jos siihen on tarvis. Usassa ja Venäjälläkin on vaaleissa valittiu johtonsa, mutta täällä maan päällisessä helvetissä nimeltä euvostoliitto hilluu johdossa joku hämäräpoppoo jota ei olla koskaan sinne edes äänestetty. Usan ulkoministeri Rubio jo lausui että Ukrainan sota on ollut Usan järjestämä proxysota Venäjää vastaan jota meidänkin nilkit lähti laput silmissään innoissaan toteuttamaan. Tässä oikein nauttii täysin rinnoin nyt kun nää nilkit saavatkin pian maistaa omaa lääkettään ja enemmänkin.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 7.3.2025 klo 19.47
Reiska, sordiinoa päälle nyt. Kerrot asioita jotka kaikki tietää mutta harva on vielä tunnustanut itselleen. Antaa nuorempien sotkea nyt asiansa vuorollaan ja selvittääkin ne vuorollaan. Ei mekään mamman kans mitään pulmusia oltu nuoruudes, mut elämä opetti meidätkin ottamaan vastuun itsestämme ja toisistamme. Ja sitä kautta vapauden toteuttamaan yhteisiä unelmiamme jotka sitten on realisoitunut yksi kerrallaan ja vuorollaan. Joten naatiskellaan vaan ja annetaan maailman mennä menojaan. Jaa, mitäs se elämä olikaan? No kuulema sitä mitä meille tapahtuu sillä aikaa kun suunnittelemme muuta.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 7.3.2025 klo 19.47
- Reiska Korpinen 6.3.2025 klo 22.25
- Valistunut työeläkeläinen 5.3.2025 klo 21.29
-
Neuvos 13.3.2025 klo 06.23
Vastuullisuus alkaa hyvästä henkilöjohtamisesta. -90-luvulla työelämään tuli setelijohtaminen ja henkilöstö oli vain väline ja kuluerä. Nyt nähdään seuraukset.Vastaa kommenttiin
- Reiska Korpinen 15.3.2025 klo 20.15
Hyvin sanottu, meilläkin alkoi -90 luvun alusta saakka vanhojen työntekijöiden tarkoituksellinen vähättely ja jatkuva muistuttelu että nuorempia on kyllä tulossa tilalle jos ei kelpaa. Se mielessä kyttäilin vuosia vain ensimmäistä mahdollisuutta päästä työeläkkeelle ja lähdin heti taakse katsomatta kun pääsin. Ja monia jäi samoin aatoksin vielä sinne kärvistelemään. Nyt ei löydy enää nuoriakaan ja kaikenmaailman kultturinrikastuttajia notkuu kauppakeskukset täynnä muttei työpaikoilla.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 19.3.2025 klo 20.07
Jep, päin helvettiä ollaan menty Suomessa jo pitkään, mutta täällä on matkustettu sinne mamman kanssa koko ajan 1 luokassa. Kotiutettiin juuri sopivasti Usa:sta osakkeet ennenkuin Trumpista tuli presidentti ja päätettiin nyt ostaa tilalle raakaa kultaa joka jemmattiin hyvään piiloon ettei Eu:n ja Suomen kleptoraatit pääse niihin käsiksi kun tullaan päätepysäkille. Pennut saavat tietää paikan sitten kun sen aika tulee. Kulta on muuten noussut uuteen ennätykseensä taas ja se kertoo jo erittäin paljon maailman tilanteesta yleensäkkin. Ja Ilmarinen hoitaa siinä samalla edelleen hienosti tämän säännöllisen työeläketulon myös mun ja mamman tileille kuin manulle illallisen, kiitos. Kaikille puupäille tiedoksi, se on ihan sama minkälaiset kortit saat käteesi synnyttyäsi, koska voit itse päättää mitä peliä pelaat. Luot vain omat säännöt siihen ja mitkä kortit ovat siinä pelissä valtteja. Ja sitten vain pelaamaan, varma voitto aina ja kaikkialla. Ystävällisyys kannattaa aina siinäkin pelissä.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 19.3.2025 klo 20.07
- Reiska Korpinen 15.3.2025 klo 20.15
Lisää aiheesta

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?
Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?
Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.

Geopolitiikka tuhoaa talouskasvua
Maailma on liukunut avoimesta taloudesta kohti protektionismia jo pitkään, joidenkin arvioiden mukaan jo noin vuosikymmenen ajan. Maailmantalouden yhteenlasketun viennin määrä suhteessa kokonaistuotantoon on ollut laskussa. Viime aikoina on otettu jälleen määrätietoisia askelia tällä polulla – edelleen kohti aiempaa sulkeutuneempaa maailmantaloutta. Mihin olemme siis menossa ja miksi?