Kesähessu vai tuleva asiantuntija – Mitä kesätyö opetti?
Vietin tämän kesän syvällä suomalaisessa eläkejärjestelmässä. Kesätyön aloittaminen eläkealalla jännitti. Alle 20-vuotiaana opiskelijana en tiennyt eläkkeistä paljon mitään. Tekisinkö vain pelkkiä kesähessun hanttihommia? Eläke ei tuntunut myöskään ollenkaan ajankohtaiselta aiheelta. Kesä Ilmarisessa kuitenkin muutti ajatukseni ja opin paljon uutta.
Opeteltavaa oli aluksi runsaasti, kuten kaikissa uusissa työpaikoissa. Tuntemattomat järjestelmät, eläkkeisiin liittyvät lait ja säännökset sekä Teams-puheluissa tavatut työkaverit olivat ensimmäisiä asioita, joita muistan kesätyöni aloituksesta. Jännitys nopeasta oppimisen pakosta ja pelko virheiden tekemisestä kasvoi opeteltavien asioiden määrän lisääntyessä – apua, onko minusta eläkealalle!
Pian kuitenkin huomasin kaiken jännitykseni olleen turhaa. Kattavan perehdytyksen jälkeen osasin niin järjestelmien käytön, tiedonhakemisen kuin eläkepäätösten tarkistamisenkin. Tärkeintä oli kuitenkin osata pyytää apua. Kaikkea ei voi hallita heti ensimmäisellä kerralla, ja minulle helpotusta kesätyössäni on tuonut avulias tiimini. Ilmarisella todella menestytään yhdessä, ja kollegoilta saa helposti tukea tarvittaessa!
Hanttihommat olivatkin oikeita töitä
Uutena työntekijänä aloittaminen valmiissa tiimissä voi olla jännittävää. Olin kuullut paljon niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia ystäviltäni uusissa työpaikoissa aloittamisesta. Osa viihtyi mainiosti ja toiset olivat hermoromahduksen partaalla muutaman viikon jälkeen. Ilmarisesta olin kuullut hyvää, mutta pieni jännitys oli vatsanpohjassa työn alkaessa.
Odotin innolla kesätyöni alkamista, vaikka ajattelinkin sen sisältävän paljon kesätyöntekijöille annettavia ”hanttihommia”. Minulla ei ollut ennestään eläkealan kokemusta, joten luulin pääosin tekeväni töitä, joissa ammattitaitoa alalta ei tarvitsisi. Monipuolisen perehdytyksen päätyttyä ja saavutettuani riittävän tietotason päädyinkin myöntämään eläkepäätöksiä päivittäin ja tekemään hyvin itsenäistä työtä – toki kollegojen tarvittaessa tukiessa. Minulle annettiin paljon vastuuta ja vapautta työn tekemisessä. Ilmarisessa kannustetaankin jatkuvaan oppimiseen ja annetaan paljon mahdollisuuksia kehittyä, minkä sain itse kokea jo kesätyöni alussa.
Uutena työntekijänä havaitsee myös helpommin kehittämisen kohteita. Uteliaisuudella ja kehitysehdotuksia tekemällä voikin luoda uusia ja tehokkaampia tapoja toimia. Oma osaaminen kannattaa tuoda näkyviin ja yhdistää uuteen työhön, jotta löytää parhaat työtavat.
Työkaverit ovat läsnä myös etähommissa
Kuten varmasti monilla muillakin, kesätyöni on ollut lähinnä etätyöskentelyä. Toimiston kahvitauot ja juttelutuokiot työkavereiden kanssa ovat jääneet vähälle tänä kesänä, sillä suurin osa tekee edelleen pandemian vuoksi etätöitä. On etätyöskentelyssäkin puolensa – herääminen viisi minuuttia ennen töiden aloittamista, töiden tekeminen terassin aurinkotuolissa tai erikoiset työasennot sohvalla maaten ovat tuoneet uudenlaista vapautta työskentelyyn.
Vaikka monet työkaverit ovat jääneet pitkälti Teams-profiilikuvien ja muutamien minuuttien videopuheluiden taakse, olen kuitenkin saanut tukea ja lämpimän sekä kannustavan vastaanoton. Siitä huolimatta, ettei koronan vuoksi toimistolla juurikaan näe työkavereita, on lohduttavaa huomata Teamsin vihreät läsnäolomerkit ja tietää, että apu on vain viestin näpyttelyn päässä.
Isona meistä tulee eläkeläisiä
Nyt tiedän, että vaikka omaan eläkkeelle jäämiseeni on yli 40 vuotta, eläkeasiat liittyvät elämääni enemmän kuin aikaisemmin tajusinkaan. Palkkaan vaikuttavien eläkemaksujen lisäksi eläkeyhtiöiden toiminnalla on suuri merkitys mm. rahoitus- ja sijoitusmaailmassa, rakennuttamisessa ja kuntoutuksessa. Myös omaa työeläkeotetta ja eläkkeen kertymistä oikein kannattaa seurata jo nuorena.
Vaikka en vielä osaakaan aivan kaikkea ja asioita pitää tarkastella muistiinpanoista tai työkavereilta ennen päätösten tekemistä, opin joka päivä uutta ja kehityn työssäni jatkuvasti. Iso kiitos kaikille, jotka ovat antaneet kesähessun tehdä oikeita asiantuntija töitä, auttaneet minua oppimaan enemmän ja tarjonneet apuaan haastavammissa tilanteissa.
Nella Tiainen
eläkeasiantuntija, kesäharjoittelija
Ilmarinen
Työeläkeotteeltasi voit seurata oman eläkkeesi kertymistä. Tee vastuullinen valinta OmaEläke-palvelussa ja valitse työeläkeotteesi toimitustavaksi sähköinen ote. Samalla osallistut Applen iPadien arvontaan.
-
Barbro Björkestam-Bärlund 27.8.2021 klo 10.13
Hieno kirjoitus Nella ja olen hrd-vastaavana todella iloinen siitä, että olet saanut oppia uutta tekemällä" oikeita töitä" ja olen varma, että olet myös tuonut paljon uutta, raikasta ajattelua meille. Onnea opintoihin!Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Mikä tunne sinulle tulee, kun pomo soittaa?
Puhelin soi. Ruudulla näkyy, että pomo soittaa. Mikä on ensimmäinen ajatuksesi – ilahdutko vai ahdistutko?
Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.
Saavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.