Ihminen reppu selässä luonnossa katsoo auringonlaskua, kuvituskuva.
Blogit

Resurssiviisas asiantuntija kaatuu suorin jaloin

Asiakas kertoi, että työntekijä oli ilman ennusmerkkejä palanut totaalisen loppuun. Työntekijä oli sanonut, ettei ollut itsekään huomannut mitään varoittavia signaaleja, mutta yhtäkkiä ruuhkabussissa ei enää tiennyt mihin oli menossa.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen kuullut samanlaisista puun takaa tulevista loppuun palamisista toistuvasti. Varhaiset signaalit siitä, ettei kaikki ole kunnossa, ovat olleet yleensä nähtävissä - ollaan niihin sitten puututtu tai ei. Nyt näissä äkillisissä henkisissä seinään päin ajamisissa ei varoitussignaaleja ole ollut ollenkaan.

Hallitsemattomuuden vyyhti haastaa

Helsingin sanomissa tutkija Mira Karjalainen kertoo ilmiöstä, jossa työ edellyttää työpaikan ja työelämän asettaman normiston mukaiseen muottiin mahtumista. Pitää pukeutua tietyllä tavalla, olla oikeassa mielentilassa sekä pitää itsestä huolta ja kehittyä. Paitojen silittämisen lisäksi siis pitää osata olla avoin, positiivinen, syödä hyvin, liikkua ja suorittaa palautuminen. Yksinkertaistettuna asiantuntijan pitää näyttää asiantuntijalta, edustaa terveellisiä elämäntapoja ja olla valmis brändäämään itseään jatkuvasti. Ja tämä kuormittaa.

Näiden lisäksi kuormitusta lisää myös hyvä kansalaisuus ja resurssiviisaus arjessa. Se, että miettii, miten työhön pääsee mahdollisimman vähäpäästöisesti silitettyä paitaa tai huoliteltua ulkonäköä uhraamatta. Se, miten syödä mahdollisimman ekologisesti, mutta niin, että se on terveellistä, eikä vie liikaa aikaa työstä. Se, että huolehtii kunnostaan ja treenaa monipuolisesti, mutta aikatehokkaasti, jotta iltaisin ehtii olla monessa mukana, kehittää itseään ja huolehtia lasten harrastuksista.

Hallitsemattomuuden vyyhti on keskeisin haaste työelämässä. Saattaa olla, että juuri hallitsemattomuutta, työn pirstaloitumista ja lyhyempiä syklejä yritetään kaikin keinoin kompensoida pyrkimällä täydellisyyteen niissä asioissa, joihin voi itse vaikuttaa. Ja tämä pyrkimys saattaa olla se, joka johtaa kuormitukseen ja haastaa mielenterveyden, vaikka yhtä juurisyytä voi olla vaikea määrittää.

Koppeja kaatuvista työkavereista

Oman ongelmansa luo se, ettei perinteisiä organisaatioita tai tavoitteita ole rakennettu ajatellen työtä, jossa työntekijän tulee olla tietynlainen ja moitteeton monessa suhteessa. Perinteiset mittarit eivät enää saa kiinni asiantuntijatyössä niitä, joita uhkaa loppuun palaminen, sillä esimerkiksi sairauspoissaolot eivät välttämättä aina ennakoi työhyvinvoinnin tilaa. Itseohjautuva maailma, jossa työhön liittyy paljon muutakin kuin perinteinen tehtävävastuu, toimii hyvin eri periaatteilla kuin se, missä esimiehet pystyivät työpaikoilla havainnoimaan työntekijöiden työkykyä ja vointia. Jos merkkejä olisikin nähtävissä, ei niihin pystytä reagoimaan.

Yhden asiakkaan kanssa pohdimme, että hallitsematon, suuria vaatimuksia asettava työelämä, jonka tavoitteet ja rakenteet eivät tue uudenlaisen työn tekemistä, johtaa kuormitukseen, mutta lisäksi sosiaalinen media velvoittaa meitä pitämään myös yksityiselämän moitteettomana. Täydellisyyden tavoittelu ei siis kohdistu vain työelämään vaan koko elämään.

Näistä johtuvista syistä ennustan, että suorilta jaloin saappaat jalassa kaatumisia tullaan valitettavasti näkemään lisää. Kuitenkaan kukaan meistä ei ole ongelman kanssa yksin, niinpä löydämme varmasti ratkaisuja kaatumisten määrän minimoimiseen ja nopeuden hidastumiseen ja saamme koppeja kaatuvista työkavereista, jos lisäämme vuorovaikutusta ja parannamme yhteistyötä!

Katja Atsar 
johtava valmentaja, Ilmarinen
@kmatsar
Kirjoittaja tekee työtä johtamisen parissa, innostuu helposti ja löytää keinot esteiden ylitykseen.

Lue lisää:

  • Leo Mirala 28.11.2019 klo 21.20
    En kestä enää, jo viikon olen törmännyt puppusanaan RESURSSIVIISAS eikä kukaan ole uskaltanut siihen puuttua. Vuosikymmeniä olen törmännyt tällaisiin konsulttien sanoihin jotka eivät tarkoita mitään. Sen verran arvelen että resurssi tarkoittaa mahdollisuuksia, rahaa, työvoimaa, voimavaroja, järkeä, viisautta. Mitä tarkoittaisi rahaviisas, työviisas, voimaviisas, järkiviisas, viisasviisas? Miksi ei voi sanoa suoraan että asiantuntijakin voi palaa loppuun? Kaatuminen suorin jaloinhan tarkoittaa kuolemaa vaikkapa taistelukentällä. Tosin, miksei nykyisin voi oikeasti kaatua työpaikallakin? Silloin resurssiviisas pääsee sankarivainajaksi tai resurssivainajaksi.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita