Kun lapsi sairastuu, koko perheen työkyky järkkyy
Työkyvyllä on monia eri määritelmiä, joista tässä tulee yksi. Työkyky on jotain, joka vaatii keskeytyksettömiä yöunia, sitä ettei ole jatkuva huoli tai jopa kauhu ja sitä että perspektiivi on kauempana kuin maksimissaan yhden tai kahden päivän päässä. Työkyvylle on hyväksi, että omasta tilanteestaan voisi avautua jollekin ja olisi ihmisiä, jotka olisivat kokeneet saman tai eläisivät samaan aikaan samanlaista tilannetta.
Normaali perhe-elämä uusiksi
Lapsen sairastuminen laittoi perheessä kaiken normaalin elämän uusiksi. Alkuun sitä kyseenalaisti koko tilanteen. Oli vaikea uskoa koko sairastumista. Vaikea uskoa, ettei kyseessä ollut vain jokin nopeasti ohimenevä. Ajatukset juoksivat vähän kuin monilla ilmastonmuutoksen kanssa: ei kai tässä mihinkään tarvitse erikseen ryhtyä, jos vaikka aika tekisi tehtävänsä.
Epäusko jatkui, kun mieli lähti normalisoimaan asiaa. Kyllä kai kaikki kohtaa jossain vaiheessa vaikeuksia, kyllä kai monet asiat voisi laskea normaaliuden piiriin. Kyllä kai jokaisella on jokin, joka asettaa raamit tekemiselle ja jonka ehdoilla voi kuitenkin elää suhteellisen normaalisti.
Sitten tuli tarmonpuuska, jossa tuttuja palasia aseteltiin uusiin kokonaisuuksiin ja järjestyksiin. Tähän liittyi myös voimakas päättäväisyys: tästä perskele selvitään, vaikka hammasta purren. Niinhän muutkin ovat selvinneet, ja monilla on asiat vielä paljon huonommin. Kunnes tuli lisätietoa, josta seurasi luhistuminen ja vaiheet alkoivat taas alusta: epäusko, normalisoiminen, tarmo sekä päättäväisyys ja luhistuminen.
Työ vastapainona vain tiettyyn pisteeseen saakka
Tällaisessa tilanteessa työ on monille henkireikä, palautumista ja irtiottoa. Mutta kun öisin ei saa nukuttua, viimeistään siinä vaiheessa on sellaisessa hämärässä, joka väistämättä vaikuttaa työkykyyn. Ja kun tilanne jatkuu pitkään, alkaa taantuminen. Kun ei väsymyksestä johtuen opi, silloin lähtee kyseenalaistamaan itseään, joka taas johtaa uusien tilanteiden välttelyyn. Pelko tulevasta puristaa viimeisetkin pisarat. Nämä tunteet syrjäyttävät kaikki muut, eikä tilaa ole innostumiselle, riemulle, uskallukselle tai kekseliäisyydelle, jotka ovat keskeisesti työssä onnistumiseen ja sitä kautta työkykyyn liittyviä.
Lopulta perheenjäsenillä on työkyvystä jäljellä vain rippeet. Kaikkien energia tuntuu menevän vain joko asioiden selvittämiseen ja seuraavan reitin löytämiseen tai arjen reunassa roikkumiseen. Välitilassa elämisestä on tullut pysyvää, sitku -elämä muuttunut pelkästään nyt -elämäksi.
Työelämässä olisi hyvä puhua kriiseistä
Työelämässä ei juuri puhuta siitä, miten työnantaja suhtautuu, kun elämässä tulee vastaan kriisejä, jotka eivät suoraan ole työntekijän sairastamista, mutta jotka vaikuttavat isosti työntekijän työkykyyn. Kriisi voi olla läheisen poismeno, sairastuminen, äkillinen taloudellinen ahdinko tai mm. avioero.
Niin kauan, kun näitä ei tunnisteta ja tunnusteta työkyvyn rapauttajina, voi työntekijälle kriisissä olla helpoin ratkaisu yrittää olla kuin ei olisikaan. Jos näistä juteltaisiin etukäteen työpaikoilla, voisi olla myös helpompi yhdessä löytää keinoja tilanteesta selviämiseen. Esihenkilöillä on luonnollisesti suuri rooli työntekijöiden ja työyhteisön tukemisessa hankalissa tilanteissa.
Katja Atsar
Asiantuntija, koulutukset ja koulutusohjelmat
Ilmarinen
@kmatsar (Twitter.com)
Lue lisää:
- Kuolema, kiusaaminen ja saikutus – johtamisessa on läsnä koko elämän kirjo
- Varhainen tuki | Ehkäise työkyvyn heikkenemistä
- Ilmarisen TyökykyAreena tarjoaa tutkittua tietoa ja arjen työkaluja työkykyjohtamiseen.
-
Tietoisuus 13.4.2023 klo 16.59
Avainsana on "Järkkyy". Mikä järkkyy näissä tilanteissa aikuisilla, vielä? Mieli. Täsmälääke, myös sinulle joka luet tätä. Meditaatio, päivittäinen sellainen, säännöllisesti ja pieteetillä. Tulos, stressinsieto kyky nousee potenssiin. Tämän jälkeen myös lapsen mahdollinen sairastuminen on pelkkää ihanaa elämää muun tohinan keskellä. Jaa, mitäs se elämä onkaan, todellisuudessa? Se on juuri sitä mitä meille kaikille tapahtuu samalla kun me suunnitellaan kaikkea muuta. Suurin osa muistaa sen taas liian myöhään...vielä.Vastaa kommenttiin
-
Teuvo 19.4.2023 klo 14.05
Olen seurannut läheltä kun siskoni menetti ekan poikansa ja siihen ei riitä sanat kertomaan ja lohduttamaan Vaikka kuinka olisi on kamalaa kun näkee asian terv tepivaariVastaa kommenttiin
- Katja 19.4.2023 klo 14.58
Kiitos kommentista! Nämä ovat varmasti elämän vaikeimpia ja epäoikeudenmukaisimpia hetkiä. Hyvää kevään jatkoa!Vastaa kommenttiin
- Katja 19.4.2023 klo 14.58
-
Tietoisuus 20.4.2023 klo 10.17
Summasummarum, Teuvolle ja Teuvon siskollekkin olisi ollut parasta vain meditoida päivittäin pieteetillä takavuosinaan. Koska mestaruus ei ole sitä kuinka monta kauheaa asiaa on läpikäynyt, vaan sitä ettei kutsu niitä kauheaiksi asioiksi. Elämä on tosiaan ihanaa, kun sen vain oivaltaa.Vastaa kommenttiin
- Ville Vallaton 20.4.2023 klo 15.13
Juu, itsekin olen kokenut monen läheisen poismenon enkä ole jäänyt niitä pienen suruajan jälkeen kaipaamaan. Kiitollisena vain yhteisestä vietetystä ajasta. Kyllä se taitaa olla totta että kärsimyksen suuruus on suoraan verrannollinen siihen kuinka nopeasti kykenee päästämään siitä itse irti? Suru ei siis itsessään ole kärsimystä, kokemuksessa sairaalloisesti roikkuminen on. Ja töihin vaan mahdollisimman nopeasti takaisin jotta saa muutakin miettimistä. 42 vuoden työ rupeaman aikana moni läheinen ja muukin tuttu muutti hiippakuntaa, mutta työkyky- eikä halu eivät missään vaiheessa hiipuneet. Viestinä vaan nykyisille hienohelmoille ja lökäpöksyille.Vastaa kommenttiin
- Tietoisuus 20.4.2023 klo 17.26
Ville se osaa kertoa mitä terve mieli asennoituu elämään, hienoa taas. Ja elänyt itse niin myös, näköjään. Kärsimys on tosiaan aina täysin oma valinta, ja ennen kuin kukaan pillastuu, niin myös lapsen kärsimys. Nimittäin omien vanhempiensa valitsema kärsimys lapsilleen, tiedostamattaan toki. Tietoinen vanhempi ei valitse kärsimystä lapsilleen pitämällä itsestään aina ja ensisijaisesti parasta huolta kokoajana ja näin kykenemällä pitämään omista lapsistaan myös parasta huolta jatkuvasti. Niin kauan kunnes lapsista kasvaa aikuisia ja näin kykenevät vuorollaan taas pitämään itsestään parasta huolta jatkuvasti. Sekapäiset vanhemmat saavat aikaiseksi vain sekapäisiä lapsia. Sairas systeemi jossa elämme vielä, tukee tällaista kehitystä. Mutta, 20 vuotta mennään vielä negatiivisempaan suuntaan ja sen jälkeen tämänhetkisen kapitalismin dekadenssin tuhkasta nousee uudempi ja ehompi järjestelmä niin makro- kuin mikrotasolle. Resurssipohjainen talousjärjestelmä. Yksi kysymys ratkaisee, oletko valmis?Vastaa kommenttiin
- Tietoisuus 20.4.2023 klo 17.26
- Ville Vallaton 20.4.2023 klo 15.13
-
Reiska Korpinen 24.4.2023 klo 20.09
Nää sekapäät ja niiden jälkeläiset laitetaan sotimaan ympäri maailmaa nyt kun saatiin viimeisetkin itsenäisyyden rippeet ulkoistettua natolle. Sopii tänne erittäin hyvin, eipä tarvi ite eikä omien jälkeläisten siihen hulluuteen osallistua. Ilmarinen siis keskittyköön pelkästään omaisuusmassojen hoitoon ja pitkäaikaiseen jakamiseen meille nykyisille ja tuleville työeläkeläisille. Maailmanparannus ei tosiaan ole Ilmarisen ydinhommaa.Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.