Blogit

Työkaverin veto loppuu ja pinna katkeaa – Mikä avuksi?

”Masentaa tulla töihin. Tulisipa pian perjantai.” ”Mä teen niin paljon enemmän töitä kuin nuo muut.” "Ne vaan ajattelee itseään eikä muita, epäoikeudenmukaista!” Me kaikki kuulemme silloin tällöin vastaavia kommentteja ja voimme ajatella, että ”toi nyt jaksaa aina valittaa ja tuoda itseään esille”. Entä jos kyseessä onkin avunhuuto työkavereille?

Hyvin usein työkaverin ärsyttäviltä tuntuvien valitusten taustalla voikin olla ihan oikea syy, josta pitäisi olla kiinnostunut. Tämä syy voi olla yhtä hyvin liialliselta tuntuva työmäärä kuin kaoottinen tilanne yksityiselämässä. Kamelin selkä voi olla katkeamassa ja tunne työpaikalta löytyvästä tuesta todella merkityksellinen.

Ilmarisen asiantuntijapsykologi Simo Levanto on todennut: ”Mielenterveys on sitä, että selviää arjen ja elämän hankalista tilanteista.” Kuormittuneen mielen kanssa näin ei ole. Suomessa eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat mielenterveydelliset syyt. Ne ovat myös suurin työkyvyttömyyseläkkeeseen johtaneista tekijöistä.   

Hyvin useasti työkaverin haasteisiin herätään vasta sairauspoissaolojen ilmaantumisen myötä. Toistuvat lyhyet poissaolot kertovat, että taustalla oleva haaste hankaloittaa työntekoa ja pakottaa pidentämään viikkolepoa. Olisiko kuitenkin joitain uupumisen merkkejä pitänyt huomata jo aikaisemmin? Avun pyytäminen ei ole meille ihan itsestäänselvyys. Miten olisin osannut tarjota sitä aikaisemmin?

Varhainen välittäminen on koko työyhteisön asia

Jos työkaveri on silmin nähden väsynyt ja alavireinen tai hänen käyttäytymisensä muuttuu totutusta, tiedustele, onko jotain, missä voisit auttaa. Jos hänen tunnekontrollinsa pettää, älä pelästy tai provosoidu vaan osoita, että olet tarvittaessa ne korvat, jotka kuuntelevat ja käsi, joka on ojennettu auttamaan.

Kannusta uupuneelta vaikuttavaa työkaveria matalalla kynnyksellä juttelemaan esihenkilön tai jonkun muun ulkopuolisen kanssa. On myös vastuullista kertoa esihenkilölle omasta huolestansa työkaveriin liittyen.

Muista, että varhainen välittäminen on koko työyhteisön asia ja jokaisella työyhteisössä on siitä vastuu. Meistä jokainen on luomassa välittämisen ja empatian kulttuuria työpaikoillemme – omien sanojemme ja tekojemme kautta.

Kati Huoponen
osastonjohtaja, työkykyjohtamisen palvelut
Ilmarinen
@KatiHuoponen (Twitter.com)

Lue lisää

Lisää aiheesta

Blogit 7.5.2025

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrät ovat kasvaneet työelämään kiinnittymättömillä nuorilla. Nuorten siirtymää työelämään täytyy helpottaa hyvillä työoloilla, osaavalla johtamisella ja riittävällä tuella uran alussa.

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita