Blogit

Aiheuttaako lomalta paluu painajaisia? Näillä vinkeillä palaat töihin sujuvasti

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta. Loma palkitsee ja antaa energiaa töissä jaksamiseen. Aina lomalta paluu ei kuitenkaan suju helposti eikä otetta töihin tahdo löytyä. Raju lasku arkeen on onneksi vältettävissä yksinkertaisilla ohjeilla.

Vuoden vilkkain lomakausi on päättymässä ja Suomi palaa takaisin töiden ääreen. Koko maan pitäisi olla nyt täynnä energiaa, kun kesälomat ovat takana.

Monella työpaikalla tunnelmat ovat kuitenkin toisenlaiset: ihmiset ovat väsyneitä, työnteosta ei tahdo tulla mitään ja hommat kasaantuvat. Lomalla kerätty energia katoaa kuin tuhka tuuleen.

Väsymyksestä on helppo syyttää liian lyhyttä lomaa, vaikka syyt ovat yleensä muualla. Olisikin tärkeää kiinnittää huomiota hyvinvointiin ja sitä tukeviin rutiineihin läpi vuoden.

Vuorokausirytmistä kannattaa huolehtia myös lomalla

Hyvän työkyvyn ja jaksamisen kulmakiviä ovat hyvä vuorokausirytmi, liikunta, terveellinen ravinto, sosiaaliset suhteet ja itselle mieluisat, palauttavat asiat. Niistä on hyvä pitää kiinni aina mutta erityisesti lomalla, jolloin rutiinit menevät helposti sekaisin.

Vaikka lomalla rytmi on arkea joustavampi, on silti tärkeää huolehtia perusasioista. Arkirytmiin kannattaa alkaa virittäytyä riittävän aikaisin ennen loman loppua. Silloin arkeen on helpompi palata.   

Hyvät itsensä johtamisen taidot ovat korvaamattomia

Työkyvystä huolehtiminen on tärkeää läpi vuoden, mutta loman jälkeen siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lomalta paluun jälkeisiin päiviin on hyvä varata aikaa oman työn haltuunottoon ihan esihenkilön kannustamana. Toivottavasti olet tehnyt siihen liittyvää suunnitelmaa jo ennen lomaasi. Sähköpostissakin on varmasti useita uusiakin tehtäviä odottamassa.  

Suunnitelmallinen ja hallittu lasku arkeen takaa työn hallinnan tunteen.

Hyvä tapa pysyä kärryillä työyhteisön vireestä on mitata työkykyyn liittyviä asioita säännöllisesti. Tässä apuna ovat esimerkiksi Ilmarisen kyselyt, joilla työntekijöiden työkykyä ja työyhteisön toimivuutta voi kartoittaa pitkin vuotta.

Työkykyjohtamiseen kannattaa muutenkin etsiä valmiita käytäntöjä ja työkaluja, jotka auttavat tukemaan työntekijöiden työkykyä. Asiakkaidemme apuna työkykyjohtamisessa on myös iso joukko asiantuntijoitamme.

Työn merkityksellisyys auttaa jaksamaan

Lomalta paluun haasteet riippuvat myös siitä, millaista oma työ on ja millaiseksi sen kokee. Innostavaa lomalta paluuta tukien kannattaakin pohtia niitä asioita, jotka tekevät omasta työstä merkityksellisiä kuten hyvät työkaverit, kivat asiakkaat, mielenkiintoinen työn sisältö tai vaikkapa kannustava esihenkilö. Nämä asiat painavat vaakakupissa yleensä enemmän kuin loputon toimettomuus.  

Viisi vinkkiä lomalta palaamiseen

  1. Kaveeraa. Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä arjen voimavara, jota tulee helposti laiminlyötyä työn ja kiireiden keskellä. Lomalla sosiaalisia suhteita on helppo vahvistaa, ja tätä kannattaa jatkaa myös loman jälkeen.
  2. Hengähdä. Arkeen paluuta helpottaa työssä kuin työssä pienet palautumishetket.
  3. Rytmitä. Vuorokausirytmin muuttuminen on yksi suurimmista väsymystä ja lomalta paluun ahdistusta aiheuttavista tekijöistä. Jos mahdollista, palaa arkirytmiin pienin askelin.
  4. Ruokaile. Epäsäännöllinen napostelu saattaa tulla tavaksi lomalla ja seurata mukana vielä arkeenkin. Terveelliset ruokailutottumukset auttavat pitämään yllä hyvää energiatasoa.
  5. Suunnittele. Töihin on helpompi palata, kun pöydällä on selkeä etenemissuunnitelma. Jos et tehnyt sitä ennen lomaa, tee se viimeistään nyt.

Kati Huoponen
osastonjohtaja, työkykyjohtamisen palvelut
Ilmarinen

Tutustu myös: 

Lisää aiheesta

Blogit 10.4.2025

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?

Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?

Blogit 3.4.2025

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?

Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?

Blogit 27.3.2025

Geopolitiikka tuhoaa talouskasvua

Maailma on liukunut avoimesta taloudesta kohti protektionismia jo pitkään, joidenkin arvioiden mukaan jo noin vuosikymmenen ajan. Maailmantalouden yhteenlasketun viennin määrä suhteessa kokonaistuotantoon on ollut laskussa. Viime aikoina on otettu jälleen määrätietoisia askelia tällä polulla – edelleen kohti aiempaa sulkeutuneempaa maailmantaloutta. Mihin olemme siis menossa ja miksi?

Geopolitiikka tuhoaa talouskasvua
Lisää ajankohtaisia artikkeleita