Omistajana voimme ja haluamme vaikuttaa
Ilmarinen on merkittävä omistaja. Kun julkisuuteen nousee eri yhtiöitä koskevia epäkohtia, keskustellaan usein myös omistajien vastuusta. Miksi omistaja ei tee mitään? Kyllä me teemme, ja vastuullisuus on olennainen tekijä sijoituspäätöksiä tehdessämme ja omistajana toimiessamme.
Kestävästi ja vastuullisesti toimivat yritykset ovat meille mielekkäitä sijoituskohteita. Kun yhtiö toimii vastuullisesti, myös siihen sijoituskohteena liittyvät riskit pienenevät ja yhtiö kykenee luomaan arvoa pitkällä aikajänteellä. Aktiivisella omistajuudella voimme vaikuttaa sijoituskohteisiimme ja tuoda esiin liiketoimintaa edistävää vastuullisuutta tai sitä haittaavia riskitekijöitä.
Edellytämme, että sijoituskohteemme noudattavat vallitsevan lainsäädännön lisäksi kansainvälisiä normeja ja sopimuksia. Suosimme myös yrityksiä, jotka tekevät lakien ja normien asettaman perustason ylittäviä kestävyys- ja vastuullisuustoimia. Käytännössä tämä tarkoittaa yrityksen toimialalle keskeisten seikkojen huomioimista, näitä voivat olla esimerkiksi, ilmastotoimet, ihmisoikeudet tai luonnon monimuotoisuus. Aktiivisen omistajuuden painopisteemme on kotimaisessa omistajuudessa ja suorassa vaikuttamisessa. Aktiivista omistajuutta toteutamme muun muassa säännöllisellä yhteydenpidolla yritysten johtoon sekä toimimalla nimitystoimikunnissa ja yhtiökokouksissa.
Omistuksesta luopunut ei voi enää vaikuttaa suoraan omistajan painoarvolla
Jos sijoituskohteemme rikkoo lakia tai kansainvälisiä normeja, voimme sijoittaa siihen vain, jos yhtiö myöntää rikkomuksen ja haluaa tehdä korjaavia toimia. Välillä rikkomuksia tapahtuu myös niissä yhtiöissä, joihin olemme jo sijoittaneet. Käymme jatkuvasti läpi sijoituksiamme sekä automaation kautta että asiantuntijatyönä, jotta tunnistamme tapaukset, joissa ryhdymme vaikuttamistyöhön.
Tällaisessa tapauksessa aloitamme vaikuttamisprosessin, joka tähtää vastuuttoman toiminnan loppumiseen ja vastuullisten toimintatapojen käyttöönottoon. Suomalaisten yhtiöiden kohdalla olemme suoraan yhteydessä yhtiöön, jotta saamme lisätietoja tapahtuneesta sekä toimenpiteistä ja näiden edistymisestä. Ulkomaisten yhtiöiden kohdalla käytämme apunamme kumppaniverkostoamme. Tapausten selvittely ja vaikuttaminen yhtiöön vie tyypillisesti aikaa useista kuukausista jopa vuosiin tapauksen mukaan. Kesto on pitkä, sillä tietoa on saatavilla tyypillisesti askeleittain. Kun tapahtumien juurisyyt ja näihin laaditut korjaustoimenpiteet alkavat selvitä, yhtiö toteuttaa toimenpiteitään ja toimenpiteiden toimivuudesta on tietoa saatavilla. Tämä prosessi ei aina näy julkisuudessa ja keskustelumme yhtiöiden kanssa käydään luottamuksellisina.
Jos vaikuttamisprosessi ei riitä, voimme vaikuttaa esimerkiksi yhtiökokouksessa äänestyskannan ja puheenvuoron kautta. Joissain tapauksissa vaikuttamispyrkimykset eivät lopulta tuota tulosta eli yhtiö ei joko halua tehdä korjaus- ja parannustoimia tai ne eivät ole riittäviä. Viimeisenä keinonamme on irtautua omistuksesta. Tiedostamme, että luopumalla omistuksestamme, luovumme myös omistajan vaikutusvallasta. Tämä ei ole toivomamme polku, sillä se tarkoittaa, että haitalliset vaikutukset ihmisiin ja luontoon jäävät korjaamatta.
Vaikutamme valikoiduissa teemoissa ja yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Vaikutamme myös valikoituihin ajankohtaisiin teemoihin. Aiempina vuosina olemme esimerkiksi olleet mukana sijoittajien vaikuttamisaloitteissa, jotka liittyivät vesivaroihin alueilla, joilla toimii useita suuria vettä käyttäviä yrityksiä sekä lapsityöhön kaakaon arvoketjussa. Tällä hetkellä keskustelemme suomalaisten metsäalan toimijoiden kanssa Suomen metsäluonnon monimuotoisuudesta ja erityisesti siitä, millä toimin talousmetsien luonnon monimuotoisuus voidaan huomioida. Tähän loi pohjan viime vuonna tehty salkkuanalyysimme, jossa totesimme metsä- ja lääketeollisuuden merkittäviksi luonnonmonimuotoisuuden kannalta. Tämän vuoksi käymme nyt keskusteluja metsäalan yritysten, tutkijoiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Sen lisäksi, että vaikutamme yhtiöihin suoraan itse, vaikutamme moniin sektoreihin ja kansainvälisiin yhtiöihin osana laajempia sijoittajaryhmiä ja -aloitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi Climate Action 100+, jossa vaikutetaan kansainvälisesti suurimpiin saastuttajiin, ja IAHR (Investor Alliance for Human Rights), joka mahdollistaa vaikuttamisen ihmisoikeusasioihin kansainvälisesti erityisesti riskialueilla ja -sektoreilla. Nature Action 100 -aloitteella olemme yhdessä muiden sijoittajien kanssa vaatimassa yrityksiltä kiireellisiä luontotoimia. PRI Advance -aloitteella puolestaan institutionaaliset sijoittajat työskentelevät yhdessä ihmisoikeuksien ja sosiaalisten kysymysten parissa.
Vaikutamme Suomessa aktiivisesti myös rakennusalan kehitykseen ja olemme mukana kehittämässä kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisia käytäntöjä.
Pienempiä riskejä ja parempia tuottoja
Tehtävämme on sijoittaa eläkevarat tuottavasti ja turvaavasti. Siksi otamme huomioon sijoituspäätöksenteossamme ympäristön, ihmisoikeudet ja hyvän hallinnon näkökulmat. Näkökulmien huomioiminen pienentää sijoitusten riskejä, ja katsomme sillä olevan vaikutusta myös sijoitusten arvonluontiin. Vastuullisen sijoittamisen periaatteet ohjaavat sijoitustoimintaamme.
Meillä on omistajana oikeus vaikuttaa omistuskohteisiimme ja tätä oikeutta myös käytämme aktiivisesti. Koska emme ole pääsääntöisesti enemmistöomistaja yhtiöissä, vaikuttaminen on usein enemmän kehottamista kuin käskemistä. Silti vaikuttaminen on halutun tavoitteen saavuttamisen kannalta paljon parempi keino kuin omistuksesta luopuminen.
Karoliina Lindroos
vastuullisen sijoittamisen johtaja
Ilmarinen
Lue lisää:
- Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PDF)
- Ilmarisen omistajaohjauksen periaatteet
- Vuosi- ja kestävyysraportti (PDF)
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.