Blogit

Muuttuva turvallisuusympäristö vaikuttaa sijoittamisen kriteereihin

Lakisääteinen tehtävämme Ilmarisessa on sijoittaa eläkevarat tuottavasti ja turvaavasti. Vastuullisena sijoittajana tarkastelemme jatkuvasti sijoittamisen käytäntöjämme. Muuttunut turvallisuusympäristö on vaikuttanut myös vastuullisen sijoittamisen periaatteisiimme.

Eläkevarojen tuottava ja turvaava sijoittaminen varmistaa, että pystymme maksamaan eläkkeet myös tulevaisuudessa. Olemme pitkäaikainen sijoittaja, ja velvollisuutemme on toimia asiakkaidemme ja eläkkeensaajien edun mukaisesti. Vastuullisena sijoittajana otamme huomioon sijoituspäätösten ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvät näkökohdat. Näiden tekijöiden huomioimisella katsomme olevan vaikutusta myös sijoitusten tuottoihin.

Kukin toimija määrittää omat vastuullisuusperiaatteensa

Vastuullisuudelle ja ESG:lle ei ole mitään yhtä ja yhtenäistä globaalia määritelmää. Käytännössä kukin yritys määrittelee, mikä on sille vastuullisuudessa keskeistä ja mikä on yhtiön omaan mandaattiin sopiva tapa toimia.

Yleensä yhtiöt ja sijoittajat kertovat julkisesti omasta tavastaan toimia esimerkiksi vastuullisen sijoittamisen periaatteiden avulla. Ilmarisen hallitus vahvistaa vuosittain vastuullisen sijoittamisen periaatteemme.  

Voiko vastuullinen sijoittaja sijoittaa puolustusteollisuuteen?

Jonkin sijoituskohteen poissulkeminen on yksi vastuullisen sijoittamisen perinteisimmistä ja vanhimmista keinoista, muttei suinkaan ainoa. Poissulkemiseen liittyy myös haittoja, sillä se jaottelee sijoituskohteet kategorisesti kahteen eri laariin: niihin, joihin voi ja niihin, joihin ei voi sijoittaa, vaikka todellisuudessa samassakin laarissa olevien sijoituskohteiden välillä on isoja eroja vastuullisuustarkastelun näkökulmasta.

Perinteisesti moni institutionaalinen sijoittaja on voinut sijoittaa puolustusteollisuuden yrityksiin mutta siten, että ne yritykset on rajattu pois, joiden liiketoiminnassa on jokin, vaikka hyvin pienikin, liitos niin sanottuihin kiistanalaisiin aseisiin. Tällainen liitos voi syntyä esimerkiksi huoltopalveluiden sekä muun palveluliiketoiminnan taikka komponenttien valmistuksen kautta. Tämän rajauksen myötä puolustusalan yhtiöiden ohella myös muiden alojen yhtiöitä, kuten lentoyhtiöitä ja elektroniikkayhtiöitä, on sulkeutunut pois. Käytännössä sijoittajat käyttävät palveluntarjoajien tietovirtoja saadakseen tietoa yhtiöistä ja jaotellakseen ne sijoituskelpoisiin tai poissuljettaviin.

Miten Ilmarinen toimii?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Suomen liittyminen Natoon ovat muuttaneet eurooppalaista turvallisuusympäristöä. Aiemmat sijoituksiin liittyvät rajauksemme sulki kaikki sellaiset yritykset kategorisesti sijoitustemme ulkopuolelle, joiden toimintaan liittyi vähäinenkin määrä kiistanalaisiin aseisiin liittyvää liiketoimintaa. Tämä tarkoitti myös estettä sijoittaa osaan nykyisin toimivista tai mahdollisesti uusista Nato-maille puolustussektorin tuotteita ja palveluja tuottavista yrityksistä, joista osan päätoimiala on puolustussektorilla ja osan muilla aloilla.

Teimme huolellisen harkinnan geopoliittisen tilanteen muuttuessa, ja sijoituksiamme ohjaavat periaatteet mahdollistavat nyt sijoittamisen ilmailualan, teknologia-alan ja puolustussektorin yrityksiin, joiden pääkonttori on Nato-maassa ja joiden toimintaan ei liity normirikkomuksia, mutta jotka aiempien linjaustemme mukaan olisivat olleet meiltä poissuljettuja. Tämä muutos ei tarkoita, että pyrimme sijoittamaan suoraan kiistanalaisin aseisiin kuten esimerkiksi ydinaseisiin. Voimme kuitenkin jatkossa sijoittaa yrityksiin, joiden päätoimiala voi liittyä esimerkiksi lentämiseen, mutta joiden liiketoiminnasta osa on kytköksissä kiistanlaisiin aseisiin.

Tunnistamme puolustussektorin yhtiöt korkean riskin toimialaksi emmekä sijoita kansainvälisiä normeja rikkoviin yhtiöihin. Tarkastelemme myös muita yhtiöiden toimintaan liittyviä mahdollisia väärinkäytöksiä. Käytämme apunamme palveluntarjoajien tuottamaa tietoa ja sijoitussalkun jatkuvaa seulontaa.

Linjauksen tarkennus ei myöskään tarkoita automaattisesti sijoittamista muutoksen myötä sallittuihin yhtiöihin, vaan salkunhoitajat voivat nyt tarkastella yhtiöitä ja tarkemman analyysin perusteella ja reunaehtojemme täyttyessä tehdä sijoituksen. Kaikissa tilanteissa noudatamme mandaattiamme sijoittaa eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti.

Karoliina Lindroos  
vastuullisen sijoittamisen johtaja
Ilmarinen 

Lisää aiheesta

Blogit 7.5.2025

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrät ovat kasvaneet työelämään kiinnittymättömillä nuorilla. Nuorten siirtymää työelämään täytyy helpottaa hyvillä työoloilla, osaavalla johtamisella ja riittävällä tuella uran alussa.

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Blogit 30.4.2025

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Kun menot jatkuvasti kasvavat, korostuu kustannustehokkuuden merkitys entisestään. Vaikka organisaatioiden suuntaviivat ja valinnat perustuvat liiketoimintastrategiaan, työkykyjohtamisen toimenpiteet toteutetaan usein ilman selkeää suunnitelmaa – ikään kuin tikanheittoa sokkona. Toivotaan, että edes jokin tikka osuisi maalitauluun.

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Blogit 24.4.2025

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Huomattava osa suomalaisista tekee fyysisesti raskasta työtä. He huolehtivat, että kauppojen hyllyissä on tavaraa ja toimittavat ne halutessamme kotiovellemme. He hoitavat vanhukset ja sairaat. He rakentavat meille taloja, siltoja ja teitä. Olemmeko unohtaneet, että näitä töitä keventämällä voimme pidentää työuria?

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi
Lisää ajankohtaisia artikkeleita