
Iästä on todellakin tehtävä isompi numero
Suomi tarvitsee pidempiä työuria. Tässä on jo osittain onnistuttukin, kun vanhuuseläkkeen alaikärajaa on nostettu. Tällä hetkellä puolet konkareista jää eläkkeelle heti, kun se on mahdollista. Itse kuulun siihen toiseen puoleen eläkeiän ylittäneistä, jotka jatkavat työssä. Pakottavien tekijöiden rinnalle tarvitaan myös kannustimia jatkaa työssä mahdollisimman pitkään.
Julkisuudessa on puhuttu paljon 55 vuotta täyttäneiden (55riseandshine.fi) asemasta ja sopivuudesta työmarkkinoilla. Vähemmän on keskusteltu tilanteesta, kun ikää on vielä yli kymmenen vuotta enemmän.
Tutkimuksen mukaan (nature.com) vanhenemisessa on kaksi ”rysäystä”, joissa ikääntyminen kiihtyy merkittävästi. Omalta kohdaltani voin sanoa, että 44 ikävuoden ”rysäyksen” paikkeilla tapasin elämäni rakkauden, eikä siinä huumassa huomannut muita muutoksia. Seuraavan tutkimuksessa todetun vanhenemispiikin kohdalla 60-vuotiaana pääsin elämäni työpaikkaan, mikä jälleen peitti alleen kokemuksen vanhenemisesta.
Suurempi loikka omassa vanhenemisessani tapahtui alimman eläkeiän kohdalla, kuten aikaisemmassa blogissani kerroin. Miksi jatkaisin töissä, kun puolet ikäluokastani siirtyy jo nauttimaan eläkeläisalennuksista? Nyt kun olen ollut jo pitkään yliajalla, pohdin edelleen – myös yleisemmin työeläkejärjestelmän näkökulmasta – mitä kaikkea liittyy työurien pidentämiseen kohti ylintä eläkeikää.
Ikään perustuvat asenteet
Keskusteluja on käyty ikään liittyvistä ennakkoluuloista, mikä onkin merkittävä uhka työurien pitenemiselle. Minun kohdallani suurin ikärasisti löytyy peilistä. Yllätän itseni toistuvasti miettimästä, kuinka kohta 66-vuotiaan tulisi käyttäytyä, ajatella ja ylipäätään olla. Siksi jo pelkkä epäily ikään perustuvasta kielteisestä kohtelusta koetaan voimakkaasti loukkaavana.
Lähipiirissäni on tapaus, jossa haettuun tehtävään erittäin kokenut ja pätevä henkilö syrjäytettiin nuoremman hakijan ”henkilökohtaisiin ominaisuuksiin” vedoten. Ikä on mitä suuremmassa määrin henkilökohtainen ominaisuus, samoin kuin sukupuoli, perhesuhteet ja seksuaalinen suuntautuneisuus muiden muassa. Näiden perusteella syrjintä on laissa kielletty. Syrjintää kokeneella vain harvoin on rohkeutta lähteä ajamaan omaa asiaansa. Suosittelen lämpimästi, että näin kuitenkin tehtäisiin. Apua saa ainakin omasta ammattiliitosta.
Onko ikääntyminen muuttanut minua?
Uskon tai jopa toivon, etteivät eletty elämä ja kokemuksesta saadut opit ole valuneet täysin hukkaan. Itse koen yhtenä ikääntymisen mukanaan tuomana vahvuutena helikopteriperspektiivin, jolla tarkoitan tarvetta asettaa asiat isompaan yhteyteen. Tämä voidaan usein kokea käsittelyssä olevien konkreettisten ongelmien vähättelynä, mikä tietenkään ei ole tarkoitus. Kokemukseni mukaan pitää joskus mennä riittävän kauas, että näkee selkeämmin lähelle.
Toinen ikääntymisen mukanaan tuoma muutos on suhtautuminen uuden oppimiseen. Tämänkin tärkeyttä työkyvyn ja työssä jaksamisen näkökulmasta olen käsitellyt aikaisemmin. Rajansa kuitenkin kaikella! Työelämä muuttuu ajoittain uskomattomalla vauhdilla. Joskus osaamisen ylläpitämisessä ei riitä vanhan osaamisen täydentäminen, vaan täytyisi oppia aivan uudenlainen orientaatio. Tämä ei pitkän kokemuksen omaavalle ei ole aina helppoa. Silloin työnantajan tulee arvioida, mikä uuden oppimisen taso kussakin tehtävässä on välttämätöntä ja minkä voi jättää tuoreemman pätevyyden omaaville.
Joskus myös tunnistan itsessäni tiettyä kärsimättömyyttä, joka ehkä yleisemmin liitetään nuoruuteen. Tämäkin liittyy osaltaan työelämästä kertyneeseen kokemukseen. En halua vetää menneestä tähän päivään liian hätiköityjä johtopäätöksiä. Niistä saadut opit voivat kuitenkin kiihdyttää halua päästä etenemään vielä tuntemattomille alueille jo tehtyjen kokeilujen uusimisen sijaan.
Miten tästä eteenpäin?
Henkilökohtainen pohdintani jatkuu sen suhteen, milloin työnteko saa riittää. Edellä mainituista haasteista huolimatta koen edelleen työni mielenkiintoisena ja mielekkäänä. Kaikilla 60 vuotta täyttäneillä näin ei valitettavasti ole, vaan vanhempien ikäryhmien työkyvyttömyyseläkkeiden hakemukset lisääntyvät vauhdilla. Kun niitä arvioidaan lievemmillä kriteereillä kuin alle 60-vuotiaiden, suurin osa hakijoista myös saa haluamansa työkyvyttömyyseläkkeen.
Kuitenkin monella työkyvyttömäksi itsensä kokeneella konkarilla olisi mahdollisesti ollut työkykyä johonkin muuhun kuin vakiintuneen työuran mukaisiin töihin. Tämä tuokin esille suomalaisten työurien pidentämisen haasteen: Ei enää riitä, että on riittävästi työkykyä, vaan pitää olla myös työhalua monenlaisiin työtehtäviin. Työhalun ylläpitämisessä työpaikan työkykyjohtamisen merkitys korostuu jo paljon aikaisemmin kuin kenelläkään eläke edes käy mielessä. Kun tunnetaan riittävän hyvin liiketoiminnan vaikutukset työkykyyn ja terveyteen, niiden hallinnalla luodaan edellytyksiä myös työurien pidentämiselle.
Kari-Pekka Martimo
johtaja, työkykyriskin hallinta ja kuntoutus
Ilmarinen
Lue lisää
- Lue lisää työkykyjohtamisesta.
- Opi lisää työurajohtamisesta oppimisympäristössämme.
- Lue asiantuntijapsykologimme Juho Mertasen blogi: Työkykyjohtaminen auttaa työuran kaikissa vaiheissa
-
Totuus ei ole yksi, eikä kaksi, se on monta. 1.2.2025 klo 17.24
Suomi eikä suomalaiset eivät tarvitse pidempiä työuria, vaan lyhyempiä työuria ja parempia palkkoja ja etuja. Aloitetaan pienin askelin, pääomaverot ensin samalla tasolle kuin palkkaverot ja eläkeverot eli progressiot niillekkin. Sen jälkeen pikkuhiljaa aloitetaan verottamaan automaatiota siten että se vapauttaa seuraavan 20 vuoden kuluessa kaikki palkkatyön orjuudesta luovaan elämään. Sen jälkeen on vain taivas rajana, kaikille.Vastaa kommenttiin
- Totuus ei ole yksi, eikä kaksi, se on monta 8.2.2025 klo 21.18
Kuulostaa utopialta? Mutta niin on kuulostanut moni muukin asia aluksi ennenkuin ovat muuttuneet todellisuudeksi. Pannaan siis lisää löylyä. Kun kaikki on vapautettu työn orjuudesta, niin sen jälkeen asetetaan 100% perintövero. Niillä kustannetaan lasten, vanhusten ja sairaiden paras hoito aina ja joka tilanteessa. Edelleen siis saa jokainen haalia niin paljon omaisuutta kun vain itse haluaa, aivan viimeiseen henkäykseensä saakka. Mutta perintöä saa vain valtio joka rahoittaa huippuhyvinvoinnin kaikille, myös rahan perässä juoksijoille ja heidän jälkeläisilleen kuin myös heidän mahdollisille vanhemmilleen ym. Nyt elämme sairaassa systeemissä vielä, koska ihmisten rahojen hoitajille maksetaan vielä enemmän kuin ihmisten hoitajille. 100% perintöveron jälkeen siirrymme terveeseen systeemiin josss ihmisten hoitajille maksettaisi enemmän kuin ihmisten rahojen hoitajille. Rahan perässä juoksijat kyllä osaavat hoitaa raha-asiansa itse muutenkin eläessään. Eikä montun pohjalle pääse muu kuin maallinen tomumaja jokaiselta. Se tärkein jatkaa...Vastaa kommenttiin
- Totuus ei ole yksi, eikä kaksi, se on monta 8.2.2025 klo 21.18
Lisää aiheesta

Saikkupäivä vai peittopäivä?
Sairauspoissaoloista 25–30 prosenttia on jotain muuta kuin sairastamista. Asiaa on vaikea tutkia, mutta tämä arvio on tullut vastaan eri yhteyksissä. Kun kuulin tämän ensimmäisen kerran, en ollut uskoa korviani. Sittemmin olen ajatellut, ettei se ehkä sittenkään ole mahdoton ajatus.

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?
Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?
Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.