Blogit

Iästä on tehtävä nykyistä suurempi numero

Täytin 60 vuotta neljä vuotta sitten. Sen jälkeen Ilmarisen OmaEläke-palvelu on alkanut kovasti kiinnostamaan. Kertyneen eläkkeen määrän lisäksi palvelu nimittäin ilmoittaa kolme mielenkiintoista päivämäärää. Niistä kaukaisin on päivä, jolloin täytän 69 vuotta ja eläkkeen karttuminen päättyy. Toinen on lähempänä ja tarkoittaa tavoite-eläkeikäni ajankohtaa. Hätkähdyttävintä oli kuitenkin nähdä se kolmas päivämäärä, joka pisti miettimään vanhenemista ja työn henkilökohtaista merkitystä aivan uudella tavalla.

Jäädäkö eläkkeelle vai jatkaako töissä?

Ilmarisen OmaEläke-palvelun mukaan ensimmäinen mahdollisuuteni jäädä vanhuuseläkkeelle on jo kahden kuukauden kuluttua! Ei tarvitsisi muuta kuin irtisanomisajan puitteissa ilmoittaa esihenkilölle, että ”se oli sitten siinä”. Kuitenkin paljon helpompaa minulle oli päättää, että se ei todellakaan ole vielä siinä. Nautin työstäni, sen haasteista ja niissä onnistumisesta. Lisäksi arvostan mukavaa työyhteisöä ja ennen kaikkea esihenkilöäni niin paljon, etten ole niistä vielä tässä vaiheessa valmis luopumaan.

Valitettavasti kaikilla ikäkumppaneillani tilanne ei ole yhtä hyvä. Eläketurvakeskuksen mukaan (etk.fi) viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden yli 60-vuotiaiden määrä kasvoi merkittävästi. Tässä ikäryhmässä merkittävin lääketieteellinen syy liittyy tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, jotka ohittivat mielenterveysperusteiset syyt kaikkien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimpänä syynä. Tämä ei siis valitettavasti tarkoita, että nuorten mielenterveyden haasteet olisivat vähentyneet, vaan heidän osuutensa kaikista työkyvyttömyysetuuksista vain pieneni hieman.

Vanhempien ikäluokkien esiinmarssi

Kun alin eläkeikä nousee syntymävuosi vuodelta, yli 60-vuotiaiden osuus työelämässä tulee samalla nousemaan. 2000-luvulla 60–64-vuotiaiden työllisyysaste on jo yli kaksinkertaistunut lähes 60 prosenttiin. Työssä käyviä 60-vuotiaita ja vanhempia oli vuoden 2021 lopussa lähes neljännesmiljoona (235 000).    

Ikääntyminen tuo mukanaan niin iloja kuin haasteita. Takana on pohdinnat elämän suunnasta ja kilpailu paikasta auringossa. Parhaimmillaan lainat on maksettu ja taloudellisestikin on mahdollista nauttia työnsä hedelmistä. Toisaalta biologinen tosiseikka on se, että elimistö rappeutuu, mikä sekä näkyy että tuntuu fyysisen voiman ja joustavuuden vähenemisenä. Siinä missä mieli oikkuilee harvemmin, kroppa ilmoittaa omista rajoistaan aikaisempaa useammin.

Tiedättehän tarinan, jossa sammakko ei huomaa kattilassa veden lämpötilan hidasta nousua kiehumispisteeseen? Monelle voi työelämän aikana käydä samalla tavalla, eli ei huomaa työtilanteen vähittäistä muutosta kestämättömäksi. Siinä tilanteessa työuran jatkaminen ei paljoa houkuta. Vahva oletuksemme on, että keinoilla, jotka innostavat ”tervaskantoja” jatkamaan työssä pitempään, ovat samoja, joilla ylläpidetään työkykyä ja -halua kaikenikäisillä työntekijöillä.

Kaikki työkyky käyttöön

Suomessa on työvoimapula. Ratkaisuiksi pohditaan työperäistä maahanmuuttoa ja nuorten houkuttelua aikaisemmin työelämään. Nyt on aika nostaa katse myös siihen osaan henkilöstöstä, joka on osoittanut työmarkkinakelpoisuutensa pitkällä työurallaan, kerännyt osaamista ja kokemusta työelämän muutoksissa ja pohtii alimman vanhuuseläkeiän lähestyessä, vieläkö heitä tarvitaan. Taannoinen artikkelimme osoittaa, että edistyneissä yrityksissä asian eteen on jo tehtykin paljon.

Ilmarisen selvityksen mukaan kaksi kolmesta eläkeläisestä haluaisi jatkaa ansiotyössä itselleen sopivalla tavalla. Sen voi tehdä kuten minä, eli vähät välittää alimmasta eläkeiästä ja pysyä töissä niin pitkään kuin hauskaa kestää. Toinen mahdollisuus on alkaa nauttia eläkkeestä, mutta siitä huolimatta jatkaa työssä. Laki tosin edellyttää työntekijän irtisanoutumista nykyisestä työsuhteesta, mutta sen jälkeen voi aloittaa uuden työsuhteen samallakin työnantajalla, kunhan työssä tapahtuu olennainen muutos (muutos esim. työajassa tai työtehtävissä).

Kysymys kuuluukin, onko työpaikoilla tarjolla porkkanaa, miksi kokenut ja ammattitaitoinen työntekijä haluaisi siellä jatkaa, vaikka yksin eläkekin riittäisi elämiseen. Teemaan sopivasti työturvallisuuslaki uudistuu kesällä. Miten työpaikoilla toimeenpannaan vaatimus huomioida entistä tarkemmin henkilökohtaiset edellytykset, kuten ikääntymisen, opetusta ja ohjausta annettaessa? Onko raskasta työtä mahdollisuus keventää ikääntymisen niin edellyttäessä? Järjestetäänkö mahdollisuus riittävään palautumiseen, joka iän myötä voi vielä aikaisempaa pitempään?

Lisää tukea työkykyjohtamiselle

Olemme käynnistämässä Ilmarisessa tutkimuksen, jossa selvitämme yli 55-vuotiaiden suhtautumista eläkkeelle jäämiseen ja sen jälkeiseen työntekoon. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat yksilölliset ja työpaikkaan liittyvät voimavarat, joiden merkitystä selvitämme työssä jatkamisen suunnitelmiin. Tuloksia voi hyödyntää, kun kehitetään työkykyjohtamista myös työuran loppupäässä.

Kari-Pekka Martimo
LT, Dos.
Työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri
Osastonjohtaja, työkykyriskien ennakointi ja tutkimus, Ilmarinen
@kp_martimo (twitter.com)

Lue lisää

  • Jukka Koivisto 3.4.2023 klo 17.00
    "Laki tosin edellyttää työntekijän irtisanoutumista nykyisestä työsuhteesta, mutta sen jälkeen voi aloittaa uuden työsuhteen samallakin työnantajalla, kunhan työssä tapahtuu olennainen muutos (muutos esim. työajassa tai työtehtävissä)." En ymmärrä, miksi työssä pitäisi tapahtua olennainen muutos? Jos eläkkeelle jäävä haluaa jatkaa samoissa tehtävissä, miksi hän ei lain mukaan voi tehdä niin? Todennäköisesti työnantajakin haluaa pitää kokeneen henkilön samoissa tehtävissä. Uudelleen koulutus tosin tehtäviin tuskin innostaa kumpaakaan jatkamaan työsuhdetta. Erinomainen artikkeli, kiitos!
    Vastaa kommenttiin
    • Kari-Pekka Martimo 4.4.2023 klo 10.58
      Kiitos hyvästä kysymyksestä! Pyysin vastaamiseen apua eläkejohtajaltamme. Laki tosiaan edellyttää, että työsuhde päättyy ennen eläkkeen alkamista ja vanhuuseläke voidaan myöntää vain päättyneistä työsuhteista. Jos uusi työsuhde alkaisi välittömästi aiemman työsuhteen päätyttyä täsmälleen aiemman työsuhteen kaltaisena, voitaisiin tilanne tulkita eläketurvan väärinkäytöksi ja perusteettomasti maksettu eläke voitaisiin periä takaisin. Jos työsuhde jatkuu saman työnantajan palveluksessa, niin työsuhteessa tulee tapahtua olennainen muutos. Laissa ei määritellä sitä, mikä katsotaan olennaiseksi muutokseksi. Käytännössä lähdetään siitä, että työnantajan ja työntekijän näkemys muutoksen olennaisuudesta on yleensä riittävä. On myös mahdollista aloittaa esimerkiksi muutaman kuukauden katkon jälkeen uusi työsuhde samoissa työtehtävissä samalla työnantajalla.
      Vastaa kommenttiin
  • Pirre Saario 4.4.2023 klo 10.32
    Suomessa kolmannella sektorilla, siis erilaisilla yhdistyksillä, järjestöillä ja seurakunnilla, on huomattavan paljon vastuuta yhteiskunnassamme. Eläkeläisiä on tässä toiminnassa valtavasti mukana. Miksi tätä puolta ei tuoda juuri ollenkaan esiin? On myös töitä ja ammatteja, joissa vauhti ja osaamisvaatimukset sen kun kiihtyvät, vaikka ikää tulee lisää. Esimerkiksi viestintäala, jolta jäin juuri itse eläkkeelle. Moni ei myös jaksa enää jatkuvia organisaatiomuutoksia ja uusien järjestelmien opettelua.
    Vastaa kommenttiin
    • Kari-Pekka Martimo 4.4.2023 klo 11.06
      Olet oikeassa, Pirre! Myös kolmannella sektorilla on paljon mielekkäitä tehtäviä, joissa voi toimia iästä riippumatta. Vauhdin kiihtymisessä ongelma on yleensä se, ettei muutoksia viedä kunnolla loppuun, vaan uusi alkaa ennen kuin edellisiäkään on saatu päätökseen. Tämä kuormittaa kaikkia iästä riippumatta, mutta meidän ikäisillemme eläke tarjoaa näissä tapauksissa houkuttelevan vaihtoehdon. Tämä kannattaisi työpaikoilla ottaa huomioon nykyistä enemmän!
      Vastaa kommenttiin
  • Heikki Soinio 5.4.2023 klo 17.59
    Ikääntyvän osaajan palkka on vuosien mittaan yleensä noussut, jolloin työnantaja irtisanoo "tuotannollisista ja taloudellisistä" syistä oikeasti pätevää väkeä. Tilalle saadaan HALVALLA halpiksia. Toisin sanoen työnantajien käsitys tuottavasta työntekijästä on todella usein johtajan harhaa.
    Vastaa kommenttiin
  • Ville Vallaton 7.4.2023 klo 07.59
    Itsekkin lähdin täydelle työeläkkeelle 42v. kokoaikaisen palkka-työrupeaman ilman vikinöitä jälkeen "terveydellisistä ja taloudellisita syistä". Lue, täysin terveenä niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisesti. Samaan, ja vielä parempaakin kykenee nämä nykyiset lökäpöksyt ja hienohelmatkin työpaikoilla tänään. Hyvä Ilmarinen👍
    Vastaa kommenttiin
  • Myy 7.4.2023 klo 08.38
    Työpaikalla tulisi ottaa huomioon yli 60-sten erityisyys, muuten tulee tunne sivuuttamisesta. Enää ei ole samanlaista mielenkiintoa kaikkeen ylimääräiseen taustakohinaan vaikka työ itsessään on innostavaa. Perehdyttämisessä ja uudelleenkoulutuksessa sivuuttaminen eläkkeelle jäämisen varjolla lisää tunnetta sivuuttamisesta. Usein kohdistetaan huomio lapsiperheen ruuhkavuosipulmiin. Entä isovanhempien lapsenlasten hoito yhdessä omien iäkkäiden vanhempien ja kenties puolison hoitamisen kanssa. Uudet ruuhkavuodet. Yli 60-vuotiaana on innostavaa olla töissä, kun työyhteisössä osataan ottaa huomioon kaikenikäiset.
    Vastaa kommenttiin
  • Eero Enomaa 7.4.2023 klo 09.06
    Työvoimapula on tosiasia mutta todellista avointa mieltä ratkaista se puuttuu. Eläkkeelle siirtyvät ja eläkkeellä olevat olisi yksi osittainen ja nopea ratkaisu ongelmaan. Mutta kun ei. Lähtökohdan tulisi olla, että eläkkeellä olevan ja työnantajan välinen työsuhde olisi täysin heidän keskenään sovittavissa. Toinen kohta. Työsuhteella ei olisi mitään vaikutusta ansaittuun eläkkeeseen. Kolmas, että eläkkeellä ansaittua palkkaa käsiteltäisiin verotuksessa täysin erillään eläkkeellä olevan muista tuloista. Esimerkiksi 20%:n tasaverolla. Sotu eikä tel maksuja ei perittäisi, eikä lisäeläkettä tietenkään karttuisi. Meillä on 200 kansanedustajaa apulaisineen, suuri virkamieskunta, eläkeyhtiöt ja yritykset. Suuri työvoimareservi on mutta ”mitään” ei saada aikaan.
    Vastaa kommenttiin
  • Antti Brusi 8.4.2023 klo 19.23
    Taisi mennä iholle, kun en saanut kommentoida. Ei siinä mitään, mutta tulihan tämäkin nähtyä. Kiitti ja moro.
    Vastaa kommenttiin
  • antti.brusi 8.4.2023 klo 21.25
    No yritetään vielä. Virkahenkilötalouden ja kaiken ammattilainen Ilmarisesta ajaa omaa etuaan ja miettii pitäisikö jäädä eläkkeelle vai jatkaa. Voi pyhä sylvi.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita