
Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.
Alkoholin rinnalle on viime vuosina noussut myös muiden päihteiden ja riippuvuuksien kirjo, joka haastaa ihmisten hyvinvointia ja työkykyä.
Työntekijän raitistuminen ei ole vain työnantajan toiminnasta kiinni. Työpaikalla voi kuitenkin olla tärkeä rooli päihde- ja riippuvuusongelman tunnistamisessa, hoitoon ohjauksessa ja toipumisen tukemisessa.
Työpaikoilla yhteistyössä laadittu laadukas päihdeohjelma antaa selkeät raamit haastavissa tilanteissa toimimiseen. Sen avulla voidaan vähentää sekä inhimillistä kärsimystä että taloudellisia menetyksiä. Lisäksi työterveyshuoltolaki velvoittaa päihdeohjelman laatimiseen, jos työntekijöiltä edellytetään huumausainetestausta.
Päihdeohjelma helpottaa vaikeissa tilanteissa toimimista
Mitä tekisit, jos epäilisit esihenkilösi saapuneen töihin juovuksissa? Entä jos huomaisit työkaverisi asentaneen työtietokoneelleen ulkomaisen kasinosovelluksen? Tietäisitkö, mikä on työpaikkanne käytäntö tällaisissa tilanteissa? Ja vaikka tietäisit, tohtisitko toimia ohjeistusten mukaisesti?
Päihdeohjelma auttaa ehkäisemään päihde- ja riippuvuushaittoja työpaikoilla. Se tarjoaa käytännön ohjeita haastaviin tilanteisiin, kuten epäiltyjen ongelmien puheeksi ottamiseen, hoitoon ohjaukseen ja töihin palaamiseen. Päihdeohjelmaan kirjataan myös eri osapuolten vastuut päihdeongelmiin puuttumisessa. Näin toimintamalleja ei tarvitse kehittää tai työnjakoa pohtia samalla kun tilanteita jo ratkotaan.
Usein työpaikoilla odotetaan työterveyshuollon tunnistavan ja hoitavan päihde- ja riippuvuusongelmat, mutta tutkimusten mukaan ongelmat tulevat esiin työpaikalla jopa vuosia ennen kuin tieto niistä välittyy työterveyshuoltoon.
Yhteinen valmistelu sitouttaa noudattamaan suunnitelmia
Päihdeohjelmasta tulee sopiva juuri teidän työpaikallenne, kun se valmistellaan yhteistyössä työnantajan, henkilöstöhallinnon, työsuojelun ja työterveyshuollon kanssa. Se toimii toimenpiteiden selkänojana parhaiten, kun heti dokumentin alussa ilmaistaan selkeästi, kuinka työpaikalla suhtaudutaan erilaisiin päihteisiin ja riippuvuuden kohteisiin.
Onnistunein päihdeohjelma on sellainen, jota myös sovelletaan työpaikan arjessa. Siksi jo päihdeohjelmaa kirjoittaessa kannattaa suunnitella, missä säilytätte sitä ja miten sisällytätte sen perehdytykseen. Samoin on tarpeen sopia, miten päivitätte sitä ja kuinka usein viestitte siitä.
Katso webinaaritallenne ja syvenny aiheeseen oppimisympäristössä
Järjestimme Ilmarisessa 28.1. webinaarin, jonka aiheena oli päihteet ja työelämä. Webinaarissa kerroimme, miten liiallinen päihteiden käyttö vaikuttaa niin yksilön kuin työyhteisön työkykyyn ja tuottavuuteen.
Katso webinaaritallenne oppimisympäristöstä
Juho Mertanen
asiantuntijapsykologi, Ilmarinen
Tutustu tarkemmin:
- Työpaikan päihdeohjelma – osa varhaisen tuen mallia
- Tutustu Mikä ihmeen päihdeohjelma -minikoulutukseen sähköisessä oppimisympäristössä
- Työterveyslaitoksen Päihdeohjelmatyökalu (ttl.fi) auttaa alkuun konkreettisen päihdeohjelman kirjoittamisessa
Lähde alkoholin aiheuttamiin kustannuksiin: Alkoholin haitat suomalaisilla työpaikoilla - Työturvallisuuskeskus (ttk.fi)
-
Ville Vallaton 9.1.2025 klo 20.14
Kyllä huumeet ja psyykelääkkeet ovat vähintään yhtä pahoja työkyvyn heikentäjiä tänäpäivänä. Silloin kun me mamman kans pantiin hynttyyy yhteen niin noi mainitut heikot sielut elelivät vielä tiukasti marginaalissa ja pysyivät siellä häiritsemättä kunnon kansalaisia. Viina ja kirkko terrorisoivat vielä siihen aikaan vain. Eli kuten silloin niin kuin tänäpäivänäkin ainoa paras hoito noille viina-, huume- ja mömmöpäille olisi vain täydellinen eristys kaikesta kanssakäymisestä läheisiinsä. Mutta kuten kaikessa tässä yhteiskunnassa nykyään, talous edellä myös sairauden hoidoissa eli mikään ei saa maksaa mitään ja paijataan vain päitä kaikenlaisissa "mukahoidoissa" jossa kirjanoppineet koittavat ohjata kemialla päitään sekoittaneet. Kyllä jämpti on niin ettei mekään mamman kanssa olisi saatu hoidettua pentujamme täyspäisiksi eikä paiskittua 90 vuotta kitisemättä yhteensä raakaa palkkatyötä jos oltais vain juostu kemian perässä ja käyty aina välillä huilimassa jonkun kirjanoppineen luona.Vastaa kommenttiin
-
Valistunut työeläkeläinen 12.1.2025 klo 22.35
Ikävä kyllä kaikki nämä aivojaan kemialla sekoittavat kuolevat keskimäärin 25 vuotta aikaisemmin kuin ilman niitä elävät. Joten myötätuntoa vain heille ja heidän vielä lähellä oleville omaisille. Elämä on parasta huumetta ja se menee heiltä ohi täysin aivot sumussa.Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?
Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Apua! Pomo kutsui minut varhaisen tuen keskusteluun – mitä teen?
Otsikon kaltainen reaktio syntyy harmillisen usein, kun esihenkilö sanoo ”Tavataan varhaisen tuen keskustelussa ja jutellaan tilanteestasi.”. Varhaisen tuen keskustelut eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja esihenkilön kutsu keskusteluun voi jännittää tai jopa pelottaa. Älä huoli: keskustelun tavoitteena on tukea sinua.

Geopolitiikka tuhoaa talouskasvua
Maailma on liukunut avoimesta taloudesta kohti protektionismia jo pitkään, joidenkin arvioiden mukaan jo noin vuosikymmenen ajan. Maailmantalouden yhteenlasketun viennin määrä suhteessa kokonaistuotantoon on ollut laskussa. Viime aikoina on otettu jälleen määrätietoisia askelia tällä polulla – edelleen kohti aiempaa sulkeutuneempaa maailmantaloutta. Mihin olemme siis menossa ja miksi?