Blogit

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Alkoholin rinnalle on viime vuosina noussut myös muiden päihteiden ja riippuvuuksien kirjo, joka haastaa ihmisten hyvinvointia ja työkykyä.

Työntekijän raitistuminen ei ole vain työnantajan toiminnasta kiinni. Työpaikalla voi kuitenkin olla tärkeä rooli päihde- ja riippuvuusongelman tunnistamisessa, hoitoon ohjauksessa ja toipumisen tukemisessa.

Työpaikoilla yhteistyössä laadittu laadukas päihdeohjelma antaa selkeät raamit haastavissa tilanteissa toimimiseen. Sen avulla voidaan vähentää sekä inhimillistä kärsimystä että taloudellisia menetyksiä. Lisäksi työterveyshuoltolaki velvoittaa päihdeohjelman laatimiseen, jos työntekijöiltä edellytetään huumausainetestausta.

Päihdeohjelma helpottaa vaikeissa tilanteissa toimimista

Mitä tekisit, jos epäilisit esihenkilösi saapuneen töihin juovuksissa? Entä jos huomaisit työkaverisi asentaneen työtietokoneelleen ulkomaisen kasinosovelluksen? Tietäisitkö, mikä on työpaikkanne käytäntö tällaisissa tilanteissa? Ja vaikka tietäisit, tohtisitko toimia ohjeistusten mukaisesti?

Päihdeohjelma auttaa ehkäisemään päihde- ja riippuvuushaittoja työpaikoilla. Se tarjoaa käytännön ohjeita haastaviin tilanteisiin, kuten epäiltyjen ongelmien puheeksi ottamiseen, hoitoon ohjaukseen ja töihin palaamiseen. Päihdeohjelmaan kirjataan myös eri osapuolten vastuut päihdeongelmiin puuttumisessa. Näin toimintamalleja ei tarvitse kehittää tai työnjakoa pohtia samalla kun tilanteita jo ratkotaan.

Usein työpaikoilla odotetaan työterveyshuollon tunnistavan ja hoitavan päihde- ja riippuvuusongelmat, mutta tutkimusten mukaan ongelmat tulevat esiin työpaikalla jopa vuosia ennen kuin tieto niistä välittyy työterveyshuoltoon.

Yhteinen valmistelu sitouttaa noudattamaan suunnitelmia

Päihdeohjelmasta tulee sopiva juuri teidän työpaikallenne, kun se valmistellaan yhteistyössä työnantajan, henkilöstöhallinnon, työsuojelun ja työterveyshuollon kanssa. Se toimii toimenpiteiden selkänojana parhaiten, kun heti dokumentin alussa ilmaistaan selkeästi, kuinka työpaikalla suhtaudutaan erilaisiin päihteisiin ja riippuvuuden kohteisiin.

Onnistunein päihdeohjelma on sellainen, jota myös sovelletaan työpaikan arjessa. Siksi jo päihdeohjelmaa kirjoittaessa kannattaa suunnitella, missä säilytätte sitä ja miten sisällytätte sen perehdytykseen. Samoin on tarpeen sopia, miten päivitätte sitä ja kuinka usein viestitte siitä.  

Tule webinaariin kuulemaan lisää ja syvenny aiheeseen oppimisympäristössä

Järjestämme Ilmarisessa 28.1. webinaarin, jonka aiheena on päihteet ja työelämä. Webinaarissa kuulet, miten liiallinen päihteiden käyttö vaikuttaa niin yksilön kuin työyhteisön työkykyyn ja tuottavuuteen.

Kerromme myös, mitä hyötyä on työpaikan päihdemallista ja minkälainen sen tulisi olla. Ilmoittaudu heti ja varmista osallistumisesi. Tervetuloa mukaan!

Juho Mertanen
asiantuntijapsykologi, Ilmarinen

Tutustu tarkemmin:

Lähde alkoholin aiheuttamiin kustannuksiin: Alkoholin haitat suomalaisilla työpaikoilla - Työturvallisuuskeskus (ttk.fi)

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Blogit 12.12.2024

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä

Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.

Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita