Blogit

ESG ohjenuorana vastuullisessa ETF-sijoittamisessa

Mitä vastuullisuus tarkoittaa meille, Suomen suurimmalle työeläkevakuutusyhtiölle? Koska hallinnoimme noin 53 miljardin euron sijoitusvarallisuutta, on erityisen tärkeää, että vastuullisuus kulkee punaisena lankana kaikessa sijoitustoiminnassamme ja kaikissa omaisuusluokissa. Viime vuosina olemme tehneet vastuullisuuden osalta merkittäviä muutoksia etenkin pörssilistatuissa passiivisissa osakeindeksirahastosijoituksissa (ETF – Exchange Traded Fund).

ETF-rahastot tarjoavat edullisen tavan hajauttaa sijoitusomaisuutta alueilla, joissa osakevalintaresursseja ei ole käytettävissä tai tilanne on muuten aktiivisijoittamisen kannalta haasteellinen. ETF-sijoittamisessa, kuten muussakin indeksisijoittamisessa, ongelmana ovat kuitenkin indekseihin sisältyvät yhtiöt, jotka eivät olisi osakevalinta- tai vastuullisuuskriteereillä päässeet mukaan sijoitussalkkuun. 

Viimeisten parin vuoden aikana indeksisijoittamisen haasteet ovat helpottaneet vastuullisuuskriteereitä noudattavien ESG ETF-rahastojen markkinoille tulon ansiosta (ESG – EnvironmentalSocial and Corporate Governance). Koska ESG ETF-rahastossa sijoituskohteiden joukkoon valikoituu vain hyvän vastuullisuusluokan yhtiötä, liiketoimintariskit ovat muita yhtiöitä pienempiä. 

Vastuullisuusindeksi kannustaa jatkuvaan parantamiseen 

Vuoden 2019 jälkeen Ilmarinen on ollut mukana viiden ESG ETF -rahaston markkinoille tuomisessa. Ilmarisen lanseeraamat ESG ETF -rahastot pohjautuvat MSCI ESG Leaders -indeksin ilmaston ja vastuullisuuden laaja-alaisesti huomioimille vastuullisuuskriteereille. Mallissa rahastoon pääsee mukaan kultakin toimialalta vain yhtiöt, jotka ESG-mittaristolla kuuluvat parempaan puoliskoon kunkin toimialan markkina-arvosta.   

Malli, jossa vain puolet markkina-arvosta pääsee mukaan sijoituskohteiden joukkoon kannustaa sijoituskohteena olevia yhtiötä jatkuvaan vastuullisen toiminnan kehittämiseen Ilmarisen omienkin tavoitteiden mukaisesti. Paitsi että indeksin ulkopuolelle jääneillä yhtiöillä on kannustin parantaa vastuullisuustoimintaa sijoittajien houkuttelemiseksi, kirittävät ulkopuolelle jääneet yhtiöt myös indeksiin mukaan päässeiden yhtiöiden ESG-toiminnan kehittämistä.  

Vastuullisuuden parantuminen hyödyttää sijoittajaa 

Meille on tärkeää, että vastuullisuus paranee kaikissa yhtiössä globaalisti. Vastuullinen yritystoiminta luo edellytykset talouden kestävään kehitykseen ja vähentää riskiä osakkeiden arvon romahduksille. 

Vastuullisuuden parantaminen lisää myös mahdollisuuksia sijoittajille uusien innovaatioiden avullaInnovaatiosta syntyvät uudet pörssilistatut yritykset puolestaan kasvattavat potentiaalisten sijoituskohteiden joukkoa ja lisäävät hajautusmahdollisuuksia ESG-kriteereitä noudattavissa sijoitussalkuissa. 

ESG-asioiden vaikutus sijoituspäätöksiin kasvussa 

ESG on noussut uudeksi trendiksi sijoittajien keskuudessa. Vielä pari vuotta sitten sijoittajien ESG-tietoisuus oli Pohjois-Euroopan ulkopuolella pientä eikä ESG ETF -rahastoja juurikaan löytynyt markkinoilta. Kiinnostus ESG-sijoittamiseen on tällä hetkellä globaalia ja ESG ETF -rahastoihin sijoitetut pääomat ovat voimakkaassa kasvussa.  

ESG-indeksien ja vastuullisten rahastovaihtoehtojen lukumäärät jatkavat kasvua tulevaisuudessa. Enää yhtiön pörssilistautuminen tai laajaan osakeindeksiin pääseminen eivät ole riittäviä meriittejä sijoitussalkkuihin pääsemiseksi. Erot yhtiöiden vastuullisuustoiminnan laadussa näkyvät jatkossa yhä selvemmin yhtiöiden arvostuksissa. Tätä kautta edellytykset yritysten positiiviseen kierteeseen ovat olemassa.  

Vastuullisuus ja ilmastotietoisuus ohjaavat kulutusvalintoja ja yhtiöiden kilpailutekijöitä. Omistajien näitä muutoksia tukevilla valinnoilla on iso merkitys kestävän yritys- ja sijoitustoiminnan sekä eläkevarallisuuden varmistamiseksi vuosikymmenien päähän. 

Juha Venäläinen 
seniorisalkunhoitaja 
Ilmarinen 

Lue lisää

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita