Blogit

Työystävyys rakentuu pienistä teoista, joilla on suuri vaikutus

Välillä on hyvä hetki pysähtyä miettimään, miten arvokasta on, kun työpaikalta löytyy todellisia työystäviä. Työystävyyksillä tarkoitan positiivista vuorovaikutusta ja työyhteisön tukiverkostoja. Nämä suhteet eivät vain lisää viihtyvyyttä, vaan niillä on yllättävän suuri merkitys myös yrityksen menestykselle.

Perustan väitteeni Ilmarisen Työyhteisövire-kyselyn vastauksiin, johon on vastannut viimeisen puolentoista vuoden aikana yli 30 000 henkilöä noin 300 asiakasyrityksestämme. Työyhteisövire-kysely antaa yhteenvedon työyhteisön vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Kyselyn avulla voit selvittää, miten työntekijäsi voivat.

Työystävyys ja työpaikan suosittelu kulkevat käsi kädessä

Tuoreiden kyselytulostemme perusteella havaitsimme, että työystävyyden ja työpaikan suosittelun välillä on selkeä yhteys. Työystävyydeksi tulkitsimme väitteen ”Minulla on töissä positiivisia vuorovaikutussuhteita.” ja työpaikan suositteluksi kysymyksen ”Kuinka todennäköistä on, että suosittelisit työnantajaasi ystävällesi tai kollegallesi?”. Näiden kysymysten välinen korrelaatio oli varsin vahva 0,46. Eli työntekijät, jotka kokevat työyhteisössään aitoa ystävyyttä ja tukea, suosittelevat työpaikkaansa huomattavasti todennäköisemmin eteenpäin.

Työkaveruus on suomalaisissa yrityksissä hyvällä tasolla. Kyselymme mukaan tätä mittaavan vastauksenkeskiarvo oli 4.4 (asteikolla 1–5), ja 90 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa. Vain kolme prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin eri mieltä.

Toimialojen välillä oli eroja ja alakohtaiset keskiarvot vaihtelivat 4.26 ja 4.65 välillä. Eniten työkaveruutta oli sosiaali- ja terveysalalla sekä muulla palvelualalla, kuten järjestöissä. Vähiten työkaveruutta oli teollisuudessa ja kuljetuksessa. Selittävä tekijä toimialojen välisille eroille löytyy muun muassa työn luonteesta. Yrityksen kokoluokan mukaan puolestaan pienissä yrityksissä oli työkaveruutta keskimääräistä enemmän. Alueittain tai yrityksen iän mukaan ei ollut merkittäviä eroja.

Hyvinvointi rakentuu yhdessä

Työystävyyden merkitys ei rajoitu vain työpaikan suositeltavuuteen. Analyysimme mukaan positiiviset vuorovaikutussuhteet työpaikalla tukevat myös työkykyä. Analyysissa työkyky on tiivistetty väittämään ”Pystyn terveyteni puolesta työskentelemään nykyisessä tehtävässäni kahden vuoden kuluttua”. Korrelaatio työkyvyn ja työystävyyden välillä oli kohtalainen eli 0,36. Yllättäen työystävyydellä oli jopa suurempi yhteys kuin yhdelläkään suoraan esihenkilötyötä mittaavalla kysymyksellä. Yksinkertaistaen voi sanoa, että silloin kun työntekijät kokevat kuuluvansa yhteisöön, heidän hyvinvointinsa ja sitoutumisensa kasvaa.

Työystävyys ei ole pelkästään työntekijöiden etu – myös työnantajat hyötyvät siitä. Hyvinvoivat ja sitoutuneet työntekijät ovat tuottavampia, mikä näkyy suoraan yrityksen tuloksessa. Hyvä työyhteisö houkuttelee lisäksi uusia osaajia, jotka haluavat osaksi positiivista ja kannustavaa kulttuuria.

Pieni teko, suuri vaikutus

Työkaveruuden voi ajatella olevan työelämän piilotettu voimavara. Yksilöiden työkykyä tarkastellessa se ei ole kaikkein tärkeimpien tekijöiden joukossa. Työkaveruudella on kuitenkin suurempi yhteys kuin useimmilla esihenkilökysymyksillä. Tulisikin siis esihenkilötyön kehittämisen lisäksi keskittyä työyhteisön työkaveruuksiin. Isossa kuvassa tilanne yrityksissä on hyvä, mutta kuitenkin 10 prosenttia ei ollut samaa mieltä kaveruutta mittaavan väittämän kanssa. Paremman työelämän näkökulmasta osuus tulisi saada puolitettua.

Työkaveruuden vahvistaminen tiimissä ei vaadi taikatemppuja. Usein pienet ja aidot teot riittävät. Esihenkilönä voit esimerkiksi kannustaa työntekijöitä kiittämään toisiaan hyvin tehdystä työstä tai järjestää rennon hetken, jossa tiimit voivat tutustua toisiinsa paremmin. Usein esihenkilötyö ja työystävyys koetaan molemmat joko hyviksi tai heikoiksi. Siten esihenkilöllä on tärkeä rooli myös työystävyyden edistämisessä.

Vuotuinen ystävänpäivä tarjoaa meille jokaiselle mainion tilaisuuden huomioida työtoveruuden tärkeys. Lähetä kollegalle kiitosviesti, tuo tiimipalaveriin jotain pientä herkkua tai varaa hetki yhteiselle kahvitauolle. Jos joku puolestaan kiittää sinua, niin ota se hyvillä mielillä vastaan. Sano vain kiitos äläkä selittele. Nämä pienet eleet voivat olla alku suuremmille vaikutuksille.

Ota työystävyyden mittaaminen haltuun

Haluatko ymmärtää, miten työystävys ja työkyky näkyvät omassa organisaatiossasi? Ilmarisen kyselyt tarjoavat helpon tavan kartoittaa työyhteisösi vahvuudet ja kehityskohteet esimerkiksi kompaktilla Työvire-kyselyllä tai laajemmalla Työyhteisövire-kyselyllä.

Lue lisää palvelustamme ja lähde mukaan rakentamaan entistä parempaa työyhteisöä.

Jouni Vatanen
tutkija, Ilmarinen

Lue lisää:

Lisää aiheesta

Blogit 24.4.2025

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Huomattava osa suomalaisista tekee fyysisesti raskasta työtä. He huolehtivat, että kauppojen hyllyissä on tavaraa ja toimittavat ne halutessamme kotiovellemme. He hoitavat vanhukset ja sairaat. He rakentavat meille taloja, siltoja ja teitä. Olemmeko unohtaneet, että näitä töitä keventämällä voimme pidentää työuria?

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Blogit 16.4.2025

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Sairauspoissaoloista 25–30 prosenttia on jotain muuta kuin sairastamista. Asiaa on vaikea tutkia, mutta tämä arvio on tullut vastaan eri yhteyksissä. Kun kuulin tämän ensimmäisen kerran, en ollut uskoa korviani. Sittemmin olen ajatellut, ettei se ehkä sittenkään ole mahdoton ajatus.

Saikkupäivä vai peittopäivä?

Blogit 10.4.2025

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?

Oletko huolissasi nuorten työelämätaidoista ja vastoinkäymisten sietokyvystä? Tuntuuko siltä, että työelämässä tarvittavia taitoja ja sinnikkyyttä ei opeteta kotona tai koulussa? Jokaisen sukupolven mielestä nuoriso on ollut pilalla, ja tämä vanha totuus tuntuu tälläkin hetkellä värittävän keskustelua nuorten työelämätaidoista.

Tarvitseeko tehdä mitään, jos nuorilla on keskimäärin kaikki hyvin?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita