Blogit

Mitä tapahtui taloudessa viime vuonna ja mitä odottaa vuodelta 2025?

Vuosi 2024 ei ollut Suomessa helppo yrityksille, kuluttajille eikä valtion taloudelle. Ilmarisen yksityisen sektorin työntekijämäärien kehitystä mittaava suhdanneindeksi paljasti laajan heikkenemisen kaikilla aloilla ja alueilla.

Moni odotti vielä vuosi sitten talouden elpymistä, mutta vuoden loppupuolisko lopulta petti ennakko-odotukset. Mitä vuosi 2024 opetti ja mitä voimme odottaa vuodelta 2025?

Työntekijämäärät laskivat kautta linjan

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Vuoden 2024 aikana työntekijämäärät vähenivät suhdanneindeksissä kaikilla toimialoilla ja kaikilla maantieteellisillä alueilla.

Erityisesti rakentaminen ja henkilöstövuokraus – kaksi suhdanneherkkää alaa – kokivat suurimmat laskut. Rakentamisen osalta tilanne kuitenkin tasaantui loppuvuotta kohti, mikä antaa toivoa tulevasta käänteestä. Joulukuussa rakennusalan työntekijämäärän heikentyminen oli jo merkittävästi maltillisempaa verrattuna alkuvuoden jyrkkiin laskuihin.

Taustalla vaikuttavat moninaiset tekijät

Vuotta 2024 värittivät useat Suomen talouteen vaikuttaneet ulkoiset ja sisäiset tekijät:

Korkotason lasku: Keskuspankkien korkojen alennukset toivat helpotusta velallisille, mutta ne eivät riittäneet rohkaisemaan yrityksiä laajamittaisiin kasvuinvestointeihin. Monet yritykset, etenkin rakentamisen alalla, jatkoivat varovaista linjaa ja uusia asuinrakennuksia aloitettiin ennätysvähän. Kuluttajien asunto- ja autohankinnat pysyivät myös alhaisilla tasoilla.

Venäjän ja Ukrainan välinen sota: Pitkään jatkunut sota vaikutti edelleen varsinkin metsäteollisuuteen, matkailuun ja yleiseen luottamukseen. Ennen Venäjän kanssa kauppaa tehneet yritykset ovat parhaansa mukaan etsineet korvaavia kauppakumppaneita. Sotatilanne on pitänyt yllä epävarmuutta, joka on näkynyt erityisesti vientiteollisuudessa sekä kuluttajien ja yritysten investoinneissa.

Keskeiset kauppakumppanit: Suomen keskeisen vientimarkkinan, Saksan, taloudellinen heikkeneminen oli merkittävä haaste monelle vientiyritykselle. Lisäksi maailmankauppaa häiritsivät kauppajännitteet erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Tänä vuonna Donald Trumpin toinen kausi presidenttinä tuo omat mausteensa maailmankauppaan.

Alueelliset erot

Vaikka työntekijämäärät laskivat kaikilla alueilla, eroavaisuuksia oli nähtävissä. Suurimmat laskut olivat Itä-Suomessa, jossa rakentaminen hidastui erityisen vahvasti. Kehitys oli muita vahvempaa puolestaan Länsi-Suomessa, jossa teollisuus ja kuljetus alojen työntekijämäärät kehittyivät lievästi positiivisesti koko vuoden osalta.

Pohjois-Suomessa ja varsinkin Lapissa vaikeat koronavuodet ja Venäjän aloittama hyökkäysota tekivät tuhoa matkailu- ja ravitsemisalalla. Vuonna 2024 Pohjois-Suomen matkailuun liittyvät alat kehittyivät kuitenkin muuhun Suomeen nähden hyvin, joka valaa uskoa Pohjois-Suomen matkailuun myös vuodelle 2025.

Odotuksia vuodelle 2025

Vuosi 2025 näyttää vuotta 2024 valoisammalta. Työntekijämäärien lasku tullee tasaantumaan, ja joillakin aloilla on edellytyksiä kasvuun. Rakentamisen ja henkilöstövuokrauksen kohdalla käänne tullee olemaan nopeampi kuin muilla aloilla. Olihan näillä aloilla myös lasku muita syvempi. Käänne saattaa tapahtua jo keväällä, mutta se voi venyä myös syksylle.

Vuoden 2025 alkupuolen kehitys riippuu paljon kuluttajien ja yritysten luottamuksesta:

Kulutuskysyntä: Kuluttajien halukkuus käyttää säästöjään ja kuluttaa on ratkaisevaa. Vuoden 2024 aikana kuluttajien varovaisuus hidasti talouden elpymistä. Suomen Pankki ja moni muu taho ennustaa palkkojen nousevan hintoja nopeammin. Tästä näkökulmasta kuluttajien ostovoima palautunee hieman viime vuosien kovan inflaation ja maltillisten palkankorotusten jälkeen. Toisaalta arvolisäveron korotukset vaikuttavat kulutukseen nyt koko vuoden osalta, ja kotitalousvähennyksiä saa hieman aiempaa vähemmän. Kokonaisuutena muutokset todennäköisesti kuitenkin tukevat kulutuskysyntää vuoteen 2024 verrattuna.

Yritysten investoinnit: Vaikka korkotaso on laskenut, yritykset tarvitsevat investointipäätöksiinsä luottamusta keskipitkän aikavälin talousnäkymiin. Talousnäkymiin vaikuttaa erityisesti vientimarkkinat, jossa tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Ruotsi, Saksa ja Yhdysvallat. Ei pidä unohtaa myös alueemme ja koko Euroopan turvallisuustilannetta investointipäätöksiin mahdollisesti vaikuttavana tekijänä. Toivottavasti yritykset löytävät järkeviä investointikohteita vuonna 2025 ja rohkenevat investoimaan kasvuun.

Katsaus toimialoihin

Rakentaminen: Vaikka alan työntekijämäärät laskivat merkittävästi vuonna 2024, näkymät vuodelle 2025 ovat myönteisemmät. Nettomaahanmuutto lisää tarvetta asunnoille varsinkin kasvukeskuksissa, ja vapaiden asuntojen määrä tulee oletettavasti laskemaan vuonna 2025. Myös matalalla pysyvä korkotaso tukee kysyntää. Olisiko siten pohja nyt vihdoin nähty?

Henkilöstövuokraus: Ala on todennäköisesti yksi ensimmäisistä, joissa nähdään merkittävä käänne parempaan, sillä kysyntä joustavalle työvoimalle kasvaa talouden elpyessä. Joustavan työvoiman tarve tervehdyttäisi alaa, jossa henkilöstömäärä on suhdanneindeksimme mukaan laskenut jo lähes kahden vuoden ajan.

Teollisuus ja vienti: Teollisuuden näkymät ovat sidoksissa Saksan talouden toipumiseen ja kauppajännitteiden lievenemiseen. Myönteinen kehitys edellyttäisi vakaampaa globaalia toimintaympäristöä. Nähtäväksi jää, miten poliittiset tilanteet eri maissa kehittyvät vuonna 2025.

Odota odottamatonta

Vaikka vuosi 2024 oli Suomen taloudessa vaikea, on tärkeää muistaa, että talouden syklit ovat väistämättömiä. Vuonna 2025 on hyvät edellytykset maltilliselle elpymiselle, jos kuluttajien ja yritysten luottamus saadaan palautettua.

Suhdanneindeksimme antaa mahdollisuuden seurata kehitystä tarkasti. Päivittämme suhdanneindeksin joka kuun 15. päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Lue tuoreimman Ilmarisen suhdanneindeksi tulokset täältä.

Lähivuodet ovat opettaneet, että taloutta heilauttavia ”mustia joutsenia” voi ilmestyä koska ja mistä vaan. Tulevaisuutta ei tunnetusti voi ennustaa, mutta Oscar Wildea mukaillen: viisas odottaa odottamatonta.

Jouni Vatanen
tutkija, Ilmarinen

Lue lisää

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita