Jaakko Kiander, muotokuva.
Blogit

Yrittäjäeläke on kannattava sijoitus

Keskustelu yrittäjäeläkkeestä eli YEL:istä nousi taas esiin alkuviikosta. Yrittäjäeläkkeen uudistustarve on tunnistettu ja valmistelu on jo käynnissä. On tärkeää, että myös yrittäjät ovat valmistelussa mukana ja kasvattamassa luottamusta eläkejärjestelmään. Keskustelu YEL:in kalleudesta ja vastikkeettomuudesta perustuu kuitenkin osin virheellisiin käsityksiin. (Kauppalehden uutinen)

YEL:n mukainen eläke määräytyy samalla tavoin kuin palkansaajien työeläke: eläkkeen suuruus on suorassa suhteessa sen perustana olevien työtulojen suuruuteen. YEL poikkeaa kuitenkin palkansaajien eläkkeestä siten, että yrittäjä voi itse valita sen ansiotason, jonka perusteella vakuutuksen suuruus määräytyy. Usein käy kuitenkin niin, että valittu YEL-työtulo on selvästi pienempi kuin todellinen yrittäjätulo. Tätä niin sanottua alivakuuttamista perustellaan sillä, että YEL-vakuutus koetaan kalliiksi sen tuottamiin hyötyihin nähden.

Yrittäjäeläke tarjoaa todellisuudessa paremman etuustason kuin vastaavan suuruisella maksulla olisi saatavissa mistään muualta. Tähän on useita syitä.

YEL-maksun voi vähentää verotuksessa

YEL-maksu on verotuksessa kokonaan vähennyskelpoinen. Vastaavan summan säästäminen sijoittamalla joko omaan yritykseen tai rahoitusmarkkinoille johtaisi siihen, että osa säästöstä menisi verojen maksuun. Eläkkeen osalta verojen maksu toteutuu vasta siinä vaiheessa, kun eläkettä saadaan.

Työtulon korotus palkkaindeksillä tuo tuottotakuun

Vakuutettu YEL-tulo saa myös eräänlaisen tuottotakuun, kun sitä korotetaan joka vuosi palkkaindeksillä (eli indeksillä jossa ansiotason muutoksen paino on 80 % ja hintatason muutoksen paino 20 %). Sen avulla menneisyydessä vakuutetut ansio- ja yrittäjätulot korjataan vastaamaan tämän hetken ansiotasoa. Tätä voisi verrata siihen, että yksityisissä rahastosijoituksissa aiempien vuosien sijoitusten arvoa korotettaisiin automaattisesti joka vuosi. Nykyisin tällaista takuutuottoa ei ole mahdollista saada.

Itse sijoittamalla yrittäjä kantaisi riskin – myös pääoman loppumisesta

 Esimerkinomaisesti yrittäjäeläkkeen tuottoa voi verrata vaihtoehtoon, jossa yrittäjä käyttäisi eläkemaksun verran bruttotuloistaan pitkäaikaissäästämiseen. Säästöön jäävä summa olisi eläkemaksua pienempi, koska verottaja veisi ensin tulosta osansa. Sen jälkeen yrittäjän olisi onnistuttava erinomaisesti sijoitustoiminnassaan. Jos näin kävisi ja 40 vuoden sijoitusuran aikana saavutettaisiin keskimäärin 3,5 prosentin reaalituotto, säästösumma kasvaisi merkittävästi suuremmaksi. Silloin siitä riittäisi otettavaksi yrittäjäeläkettä vastaava määrä yli 20 vuoden ajan. Sen jälkeen – eli arviolta noin 82 vuoden iässä – pääoma olisi kuitenkin syöty kokonaan. Yksityiseen säästämiseen nojaavat vertailukohdat pitävät sisällään sen oletuksen, että sijoittaminen onnistuu hyvin ja että markkinoilla ei tapahdu pitkäaikaisia laskukausia – ja että yrittäjä menestyy eikä joudu työkyvyttömäksi.

Eläkettäkin korotetaan indeksillä

Indeksisuoja nostaa myös eläkkeen arvoa. Maksussa olevia eläkkeitä korotetaan joka vuosi niin sanotulla eläkeindeksillä, joka suojaa eläkkeen ostovoimaa inflaation vaikutuksilta. Arviolaskelmiemme mukaan esimerkiksi 1600 euron suuruinen eläke kasvaa näin 10 vuodessa 1 900 euroon.

Yrittäjäeläkkeen tuottoa ja kuluja voisi verrata sellaiseen sijoitustuotteeseen, joka tarjoaisi indeksisuojatun annuiteetin koko loppuelämän ajaksi – toisin sanoen jatkuvasti kasvavan tulovirran koko loppuelämän ajaksi riippumatta siitä kuinka vanhaksi elää. Tällä hetkellä yksityiset henkivakuutusyhtiöt eivät tarjoa tällaisia tuotteita. Jos niitä tarjottaisiin, ne olisivat hyvin kalliita. Indeksisuojatun annuiteetin pääoma-arvo voisi hyvinkin olla 25-kertainen verrattuna ensimmäisen vuoden eläkkeeseen: tällöin 1500 euron kuukausieläkkeen pääoma-arvo olisi yli 400 000 euroa.

YEL on vakuutus myös työkyvyttömyysriskiä vastaan

Pitkäikäisyysriskiltä suojaavan vanhuuseläkkeen lisäksi YEL tarjoaa vakuutuksen työkyvyttömyysriskiä vastaan sekä perhe-eläkkeen. Perhe-eläkettä voi hyvin verrata henkivakuutukseen. Leskille maksettava perhe-eläke on kuitenkin henkivakuutusta parempi tuote, koska sitä maksetaan niin kauan kuin leski elää.

Yrittäjäeläke tarjoaa yhdessä paketissa yrittäjälle mittavan ja kattavan turvan. Vastaavan tasoisen turvan hankkiminen muilla keinoin markkinaehtoisesti olisi vaikeaa ja kallista ja ehkä jopa mahdotonta.

Jaakko Kiander
yhteiskuntasuhdejohtaja
Ilmarinen
@KianderJaakko

– Katso ppt-esimerkeistä, miten indeksi kasvattaa eläkettä ja kuinka pitkälle yrittäjän säästöt eläkkeenmaksussa riittävät.
Laske, kuinka yrittäjän työtulo vaikuttaa eläkkeeseen ja sosiaaliturvaan.
Yrittäjä, tule Ilmarisen asiakkaaksi!

Mitä pidit jutusta?
Lisää tätä!
Peruskauraa
En ymmärrä
Ei kiinnosta

Lisää aiheesta

Blogit 7.5.2025

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrät ovat kasvaneet työelämään kiinnittymättömillä nuorilla. Nuorten siirtymää työelämään täytyy helpottaa hyvillä työoloilla, osaavalla johtamisella ja riittävällä tuella uran alussa.

Onko työ uhka vai turva nuorten mielenterveydelle?

Blogit 30.4.2025

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Kun menot jatkuvasti kasvavat, korostuu kustannustehokkuuden merkitys entisestään. Vaikka organisaatioiden suuntaviivat ja valinnat perustuvat liiketoimintastrategiaan, työkykyjohtamisen toimenpiteet toteutetaan usein ilman selkeää suunnitelmaa – ikään kuin tikanheittoa sokkona. Toivotaan, että edes jokin tikka osuisi maalitauluun.

Lopeta tikanheitto: yhteistyösuunnitelma tuo ryhtiä työkykyjohtamiseen

Blogit 24.4.2025

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi

Huomattava osa suomalaisista tekee fyysisesti raskasta työtä. He huolehtivat, että kauppojen hyllyissä on tavaraa ja toimittavat ne halutessamme kotiovellemme. He hoitavat vanhukset ja sairaat. He rakentavat meille taloja, siltoja ja teitä. Olemmeko unohtaneet, että näitä töitä keventämällä voimme pidentää työuria?

Työ voi kuormittaa kehoa ja lyhentää työuria – mutta sen ei tarvitsisi
Lisää ajankohtaisia artikkeleita