Jaakko Kiander, muotokuva.
Blogit

Parempaa eläketurvaa yrittäjille – millä keinoilla?

Sosiaali- ja terveysministeriö perusti helmikuussa 2017 kolmikantaisen työryhmän selvittämään, miten yrittäjän eläkevakuuttamista pitäisi uudistaa. Selvitystyön tavoitteena on ollut löytää keinoja, joilla voitaisiin vähentää yrittäjätulon alivakuuttamista, mutta tarkoituksena oli myös löytää keinoja, joilla maksamisen ja vakuuttamisen menettelytapoja voisi sujuvoittaa.

Yrittäjäeläkkeen ongelmana on jo pidempään ollut, että yrittäjät valitsevat eläkevakuutuksessaan liian pienen tulotason vakuutuksensa perusteeksi. Tämän seurauksena yrittäjien sosiaaliturvan taso jää monesti heikommalle tasolle kuin palkansaajilla. Ero ei koske pelkästään vanhuuseläkettä vaan myös mahdollista työkyvyttömyyseläkettä, sairauspäivärahaa ja vanhempainrahaa, joiden taso riippuu myös YEL-vakuutuksessa kiinnitetystä yrittäjätulosta. Kyse on alivakuuttamisesta silloin, kun yrittäjä asettaa YEL-tulonsa selvästi hänen todellisia tulojaan matalammalle tasolle. Lain mukaan YEL-tulo pitäisi asettaa tasolle, joka vastaa samantyyppisestä työstä saatavaa palkkatuloa, mutta useimmiten tulo jää selvästi tämän tason alapuolelle.

Lisää viestintää YEL-vakuutuksesta

STM:n työryhmässä olivat edustettuina ministeriön ja työeläkealan lisäksi myös keskeiset työmarkkinajärjestöt ja Suomen Yrittäjät. Työryhmän kattava ja asiantunteva raportti sisältää useita ehdotuksia, joilla tähdätään YEL-työtulon määrittämisen ja tason parempaan arviointiin ja YEL-työtulon tason seurantaan. Viestintäkysymykset saavat myös raportissa paljon huomiota. Työryhmä toivoo, että YEL-vakuutukseen liittyvää viestintää ja yrittäjille menevää työeläkeotetta kehitettäisiin ja että alalle kehitettäisiin yhteinen YEL-laskuri.

Kokeile Ilmarisen YEL-laskuria

Työryhmän mukaan yrittäjän työtulojen tulisi seurata nykyistä käytäntöä selkeämmin yrittäjän työpanoksen ja työskentelyn taloudellista arvoa. Näin YEL-vakuuttamisen tarkoitus turvata työuran aikaisen toimeentulon tason kohtuullinen säilyminen yrittäjän jäädessä eläkkeellä olisi saavutettavissa. Tämän vuoksi raportissa ehdotetaan, että yrittäjän YEL-työtulon määrittelystä ja sen tason arvioinnista tulisi säätää laissa nykyistä täsmällisemmin. Työryhmä myös haluaisi, että YEL-työtulo asetettaisiin tasolle, joka vastaisi paremmin todellista vertailukelpoista palkkatasoa. Jotta tämä voisi toteutua, tulisi työtulon arvioiminen toteuttaa eläkelaitoksissa mahdollisimman yhdenmukaisesti.

Kaikki työryhmän suositukset ovat sellaisia, että ne edellyttävät jatkovalmistelua. Tämän vuoksi nopeita muutoksia nykykäytäntöön ei ole luvassa.

Tavoitteena yrittäjien eläketurvan parantaminen

Suomen Yrittäjät jätti työryhmän raporttiin eriävän mielipiteen. Järjestön mielipide heijastaa sen jäsenistön mielipiteitä, joissa nykyiseen YEL-järjestelmään suhtaudutaan kriittisesti. Monet yrittäjät kokevat YEL-järjestelmän kalliina ja hankalana. Tämän vuoksi Suomen Yrittäjät ei kannata YEL-työtulon tiukempaa määrittelyä vaan haluaa pikemminkin lisää joustoa työtulon määrittämiseen ja samalla vakuutettavan työtulon alarajan nostoa.

Aiheesta onkin luvassa vielä paljon keskustelua. STM:n työryhmän raportti lähtee lausuntokierrokselle, joka jatkuu toukokuulle asti. Sen jälkeen maan uusi hallitus joutuu pohtimaan, mitä asialle tehdään. Tavoitteesta eli yrittäjien eläketurvan parantamisesta näyttää olevan yksimielisyys mutta keinojen suhteen ei.

Mielestäni YEL on kuitenkin mainettaan parempi vakuutus. Olen aiemmin kirjoittanut, että yrittäjäeläke tarjoaa jo nyt todellisuudessa paremman etuustason kuin vastaavan suuruisella maksulla olisi saatavissa mistään muualta. Toivottavasti tuleva uudistus parantaa yrittäjien luottamusta eläkejärjestelmää kohtaan.

Jaakko Kiander
yhteiskuntasuhdejohtaja
Ilmarinen
@KianderJaakko

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita