Blogit

Epäsosiaalisen median aika

Eräs yhteistyökumppani sen sanoi: ”Olen valinnut Facebookin ja Twitterin sijaan epäsosiaalisen median.” Jäin miettimään, voisinko itse tehdä tällaista valintaa, vaikka en totaalikieltäytyjä olisikaan? Entä jos pitäisin välillä pientä paastoa ja keskittyisin somen sijaan sosiaalisiin suhteisiin?

Aika on tasa-arvoista, sillä meillä kaikilla on sitä yhtä paljon. Tai ruuhkavuosina tuntuu, että tasan yhtä vähän. Nukkuakaan ei voi nopeammin, vaikka joku tehokas yritysjohtaja tällaistakin ehdotteli. Terveenä pysyäkseen on aikaa itselle ja aktiviteeteille löydettävä jostain muusta kuin yöunista.

Hallitse itse aikaasi

Meidän on melko helppoa listata, mitkä asiat ovat elämässä tärkeimpiä. Monien TOP 5-listoilla ovat terveys, perhe ja läheiset ihmissuhteet. Vaan miltä lista näyttää, jos se tehdään ajankäytön näkökulmasta? Kuinka iso osa omasta ajasta menee muuhun kuin niihin tärkeimpiin asioihin? Tuleeko liikunnasta tingittyä ja järkevästä syömisestä lipsuttua? Onko kiire viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa vai kiire tehdä jotain muuta?

Saattaa käydä niin, että selaat sähköposteja ja somekanavia sohvallasi ja yhtäkkiä huomaat, etteivät lapset enää olekaan pieniä ja istu Pikku Kakkosen äärellä. Ehkä huomaatkin istuvasi yksin sohvalla läppäri sylissäsi. Silloin tulee kiire menneeseen ja sinne on mahdoton matka.

Sähköpostissa ja viesteissä on se hieno ominaisuus, että ne säilyvät eikä niitä tarvitse lukea välittömästi. Ei edes saman tunnin aikana. Sama juttu somessa. Maailma ei lakkaa pyörimästä, vaikka et heti reagoisi päivityksiin. Somepäivityksiin voi palata myöhemminkin, mutta elämä saattaa livahtaa ohi, kun olet tekemässä jotain ”kiireellistä”.

Vinkkejä ajankäytön hallintaan ja somepriorisointiin

1. Valitse, mitä medioita ja kanavia seuraat.
2. Mieti, mitkä kanavat tukevat ammatillista osaamista ja verkostoitumista.
3. Kokeile valita vain tietyt, itsellesi sopivimmat ajat päivästä, jolloin seuraat somekanavia ja teet päivityksiä.
4. Tee tietoinen päätös, että olet tiettynä aikana ilman somekanavia.
5. Ajankäytön vanha hyvä kahdeksan tunnin sääntö toimii edelleen: ihminen tarvitsee unta, työtä ja vapaa-aikaa päivässä noin kahdeksan tuntia.
6. Pop up -ilmoitukset voi poistaa käytöstä, jotta muu tekeminen ei keskeydy.

Lupaukseni on panostaa tänä vuonna epäsosiaaliseen mediaan ja antaa enemmän aikaa kaikkein tärkeimmille.

Heta Warto-Tillander
yhteyspäällikkö
Ilmarinen

Asiantuntijoidemme sparrauksessa lisäät työkykyä ja teet työelämästä tuottavampaa. Tervetuloa mukaan Parempaa työelämää -valmennuksiimme!

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita