Epäsosiaalisen median aika
Eräs yhteistyökumppani sen sanoi: ”Olen valinnut Facebookin ja Twitterin sijaan epäsosiaalisen median.” Jäin miettimään, voisinko itse tehdä tällaista valintaa, vaikka en totaalikieltäytyjä olisikaan? Entä jos pitäisin välillä pientä paastoa ja keskittyisin somen sijaan sosiaalisiin suhteisiin?
Aika on tasa-arvoista, sillä meillä kaikilla on sitä yhtä paljon. Tai ruuhkavuosina tuntuu, että tasan yhtä vähän. Nukkuakaan ei voi nopeammin, vaikka joku tehokas yritysjohtaja tällaistakin ehdotteli. Terveenä pysyäkseen on aikaa itselle ja aktiviteeteille löydettävä jostain muusta kuin yöunista.
Hallitse itse aikaasi
Meidän on melko helppoa listata, mitkä asiat ovat elämässä tärkeimpiä. Monien TOP 5-listoilla ovat terveys, perhe ja läheiset ihmissuhteet. Vaan miltä lista näyttää, jos se tehdään ajankäytön näkökulmasta? Kuinka iso osa omasta ajasta menee muuhun kuin niihin tärkeimpiin asioihin? Tuleeko liikunnasta tingittyä ja järkevästä syömisestä lipsuttua? Onko kiire viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa vai kiire tehdä jotain muuta?
Saattaa käydä niin, että selaat sähköposteja ja somekanavia sohvallasi ja yhtäkkiä huomaat, etteivät lapset enää olekaan pieniä ja istu Pikku Kakkosen äärellä. Ehkä huomaatkin istuvasi yksin sohvalla läppäri sylissäsi. Silloin tulee kiire menneeseen ja sinne on mahdoton matka.
Sähköpostissa ja viesteissä on se hieno ominaisuus, että ne säilyvät eikä niitä tarvitse lukea välittömästi. Ei edes saman tunnin aikana. Sama juttu somessa. Maailma ei lakkaa pyörimästä, vaikka et heti reagoisi päivityksiin. Somepäivityksiin voi palata myöhemminkin, mutta elämä saattaa livahtaa ohi, kun olet tekemässä jotain ”kiireellistä”.
Vinkkejä ajankäytön hallintaan ja somepriorisointiin
1. Valitse, mitä medioita ja kanavia seuraat.
2. Mieti, mitkä kanavat tukevat ammatillista osaamista ja verkostoitumista.
3. Kokeile valita vain tietyt, itsellesi sopivimmat ajat päivästä, jolloin seuraat somekanavia ja teet päivityksiä.
4. Tee tietoinen päätös, että olet tiettynä aikana ilman somekanavia.
5. Ajankäytön vanha hyvä kahdeksan tunnin sääntö toimii edelleen: ihminen tarvitsee unta, työtä ja vapaa-aikaa päivässä noin kahdeksan tuntia.
6. Pop up -ilmoitukset voi poistaa käytöstä, jotta muu tekeminen ei keskeydy.
Lupaukseni on panostaa tänä vuonna epäsosiaaliseen mediaan ja antaa enemmän aikaa kaikkein tärkeimmille.
Heta Warto-Tillander
yhteyspäällikkö
Ilmarinen
Asiantuntijoidemme sparrauksessa lisäät työkykyä ja teet työelämästä tuottavampaa. Tervetuloa mukaan Parempaa työelämää -valmennuksiimme!
Lisää aiheesta
Mikä tunne sinulle tulee, kun pomo soittaa?
Puhelin soi. Ruudulla näkyy, että pomo soittaa. Mikä on ensimmäinen ajatuksesi – ilahdutko vai ahdistutko?
Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.
Saavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.