Blogit

Työterveyslääkärin käyttöopas aloittelijalle

Omasta työkyvystä kannattaa pitää huolta, ja työterveyslääkäri on siihen oiva kumppani. Työterveyslääkäreitä moneen lähtöön: on isoja, pieniä, tummia, vaaleita, kaljuja ja karvaisia. Toiset ovat ihania, toiset taas ärtyisiä, kuivakoita, ujoja, suulaita vitsiniekkoja tai tiukan asiallisia.

Minulla on laaja kokemus työterveyslääkäreistä. Olen toiminut työterveyslääkärinä 20 vuotta ja moni kavereistani on työterveyslääkäri, koulutan työterveyslääkäreitä ja olen ollut työterveyshuollossa itse potilaana. Kokemukseni perusteella olen koonnut muutamia vinkkejä, joilla meidän työterveyslääkärien kanssa pärjää. Työterveyshoitajiinkin neuvot pätevät melko hyvin, mutta pesen käteni kaikesta vastuusta, mikäli ohjeita sovelletaan muiden erikoisalojen lääkäreihin.

  1. Muista käytöstavat ja huumori
    Työterveyslääkärit ovat siinä mielessä perinteistä porukkaa, että he arvostavat hyvää käytöstä. Tervehtimällä, kiittämällä ja pyytämällä anteeksi, jos on vaikka myöhässä, tekee heihin hyvän vaikutuksen. Kiroilusta he eivät keskimäärin tykkää. Tämä ei tarkoita, ettet voisi piristää työterveyslääkärin päivää (pienellä) vitsillä vastaanotolla. Älä kuitenkaan loukkaannu, jos hän ei hekota holtittomasti, vaan sanoo ”noh, noh” ja hymyilee hillitysti. Hänellä on joku kumma käsitys, että vastaanotolla lääkärin tulee olla asiallinen.

  2. Kerro työstäsi
    Työterveyslääkärit ovat sairaalloisen kiinnostuneita toisten ihmisten työstä. He utelevat millaisia työvälineitä käytät, missä asennoissa ja mihin kellonaikaan teet töitä, mitä syöt kesken työpäivä ja teetkö töitä työpaikalla vai kotona. Joku pakkomielle muiden vaatteisiin heillä myös on. He utelevat onko sinulla töissä kypärä vai lippalakki, haalari vai t-paita ja oletko muistanut kemikaalisuojahanskat. Välillä he menevät niin pitkälle, että tuppaavat työpaikallesi asti katselemaan ja kyselemään työstäsi. Älä anna sen häiritä. Kun kerrot auliisti työstäsi, saat hänestä uskollisen kuuntelijan myös tilanteisiin, joissa haluat keventää mieltäsi yli-innokkaasta pomosta tai rasittavasta tiimikaverista.

  3. Kehu sopivasti
    Työterveyslääkäri on kauhean ylpeä omasta alastaan, eikä ikinä vaihtaisi paikkaa kirurgikaverinsa kanssa. Hän kärsii kuitenkin salaa siitä, että saippuasarjoissa ei koskaan seikkaile komea työterveyslääkäri, ja on hiukan kateellinen, kun sydänlääkäri rehvastelee kahvihuoneessa potilailta saaduilla villasukilla. Tämän kun muistaa, saa työterveyslääkärin syömän kädestään sopivaan väliin ujutetulla ”olipa hyvä, että tulin tänne käymään, ei ne siellä sairaalassa ymmärtäneet työolosuhteistani mitään”- fraasilla.

  4. Työterveyslääkärillä on tiimipelaaja
    Työterveyslääkäri on sydämeltään aito tiimipelaaja, ja kuten muutkin joukkuelajien edustajat, hän on ylpeä joukkueestaan. Omat ketjukaverit eli työterveyshoitaja, fysioterapeutti, psykologi ja sosiaalityöntekijä ovat erityisen lähellä hänen sydäntään, ja hän luottaa heihin kuin kallioon. Hän juttelee sinulle vastaanotolla heidänkin tekemisistään, ja saatat huomata, että hän on äkkiä sopinut sinulle nettitreffit psykologin kanssa tai jumppatapaamisen fysioterapeutille. Hän odottaa myös sinun olevat joukkuepelaaja, ja saattaa ehdottaa, että tapaamiseen pyydetään esimiestäsi keskustelemaan työjärjestelyistäsi. Nämä työterveysneuvottelut ovat työterveyslääkärin arkea, ja hän vannoo yhteistyön nimiin tässäkin asiassa. 

  5. Pidä kiinni sovitusta aikataulusta
    Työterveyslääkärit ovat aikataulufriikkejä ja tulevat kärttyisiksi, jos heidän aikataulunsa on myöhässä. He arvostavat tosi paljon, jos tulet vastaanotolle ajoissa, etkä ylitä omaa varattua aikaasi. Helppoja irtopisteitä saat, jos varaat pitkälle asialle tupla-ajan. Sama periaate koskee lausuntopyyntöjä. Jos vastaanotolla kerrot Kelan tarvitsevan B-lausuntoa huomiseksi, voit havaita työterveyslääkärin leukaperien kiristyvän. Huomaat selkeän eron, jos kerrot tarvitsevasi lausunnon parin viikon sisään. Silloin hänen olemuksensa pysyy rentona ja olemuksensa aurinkoisena.

  6. Kerro rohkeasti ihan pienistäkin vaivoista
    Monet miettivät, ovatko kyllin kipeitä mennäkseen lääkäriin. Työterveyslääkärissä siitä ei tarvitse huolehtia. On kyseessä sitten sairaus tai työyhteisöasia, he haluavat puuttua peliin pulmien ollessa vielä pieniä. Tulokset ovat kuulemma parempia mitä varhemmin niihin puututaan. Itseasiassa työterveyslääkärit menevät niin pitkälle, että haluavat keskustella ammattitaudistasi, ylipainostasi ja diabeteksestasi jo ennen kun olet edes saanut niitä! Aika veitikoita.

Työnantajan tulee järjestää työterveyshuolto

Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, voit muistuttaa työnantajaa, että sen järjestäminen on  hänen lakisääteinen velvollisuutensa, jos yrityksessä on yksikin työntekijä.  Pakollisen ennaltaehkäisevän työterveyshuollon lisäksi yrittäjä voi hankkia myös vapaaehtoiset sairaanhoitopalvelut valitsemassaan laajuudessa.

Toimiva työterveysyhteistyö on tärkeä osa yrityksen työkykyjohtamista. Hyvässä työterveysyhteistyössä työntekijät, työnantaja sekä työterveyshuolto edistävät yhdessä suunnitellen ja toimien työntekijöiden työkykyä.

Lue lisää toimivasta työterveysyhteistyöstä

Heidi Furu
johtava asiantuntija, Ilmarinen
lääketieteen tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita