Hyvien uutisten päivä – viestinnän tyylillä on merkitystä
Kielteiset uutiset herättävät huomiomme, päätyvät mediaan herkemmin ja saavat enemmän klikkejä. Tämänkin uhalla kirjoitan blogipostauksen, jossa käännän viimeaikojen uutisoituja tutkimustuloksia toisinpäin positiivisiksi. Katsotaan, ropiseeko lukukertoja.
Sanonta ”onko lasi puoliksi täysi vai tyhjä”, kuvaa sitä, miten saman asian voi nähdä eri näkökulmista. Työelämääkin voi tarkastella katastrofien kautta tai myönteiseen keskittyen. Usein tilanteesta riippuu, mikä näkökulma kannattaa valita. Jos haluaa kiinnittää huomioita epäkohtiin, tuleekin nostaa esiin korjaamista kaipaava asia.
Toisaalta, jos uutisoidaan vain kielteisiä uutisia, on vaara, että maailmankuvamme muuttuu kovin synkäksi. Esimerkiksi me aikuiset olemme onnistuneet puhumaan työstä niin ikävästi, että puolet nuorista ilmoittaa pelkäävänsä työelämään astumista. Tässä blogissa käännän huoliuutisia toisinpäin.
Kolme neljästä työntekijästä jaksaa töissä hyvin
Työterveyslaitos julkaisi vastikään tutkimuksen ”Miten Suomi voi?" (ttl.fi). Tutkimuksessa seurattiin suomalaisten hyvinvointia ja työkykyä vuosien ajan. Tutkimus paljasti, että 75 % suomalaisista voi ja jaksaa töissä hyvin. Mikä parasta, tätä vahvaa tulosta ei edes pandemia pystynyt murtamaan, vaan tulos on pysynyt vakaana vuodesta toiseen.
Puolet Suomen miehistä liikkuu riittävästi
Monipuolisen liikunnan etuja terveydelle ja työkyvylle tuskin kiistää kukaan. Ilahduttavaa onkin, että THL:n Terve Suomi -tutkimuksen (thl.fi) mukaan lähes puolet suomalaisista aikuisista miehistä liikkuu suositusten mukaisesti, eli harrastaa sekä kestävyyttä että lihaskuntoa kehittävää liikuntaa.
Valtaosa nuorista on tyytyväisiä elämäänsä
Valtion nuorisoneuvosto ja Nuorisotutkimusseura ovat vuodesta 2004 julkaisseet yhteistyössä vuosittaisen Nuorisobarometri-tutkimuksen, joka kartoittaa nuorten arvoja ja asenteita. Tuorein Nuorisobarometri kertoo (tietoanuorista.fi), että jopa neljä viidestä nuoresta on tyytyväisiä elämäänsä ja antaa sille kouluarvosanaksi kahdeksan tai enemmän.
Hieno uutinen tulevaisuuden kannalta, kun tämä joukko astuu työelämään!
Yli puolet haluaa jatkaa töissä alimman eläkeiän yli
Valtaosalla työssä jaksaminen ja työkyky ovat niin hyvällä tolalla, että heillä ei ole kiirettä työelämästä pois. Ilmarisen Pitkät työurat -tutkimus kysyi ikääntyviltä työntekijöiltä mm. työkyvystä ja ajatuksista jäädä eläkkeelle.
Yli puolet vastaajista suunnitteli jatkavansa töissä, vaikka vanhuseläkkeelle jo voisi jäädä. Lisäksi kaksi kolmesta haluaa työskennellä vielä eläkkeelle jäännin jälkeenkin sen ohella osa-aikaisesti.
Mieti puheen tyyliä
Takaisin alussa mainittuihin työelämää pelkääviin nuoriin. Olisin voinut yhtä hyvin kirjoittaa, että puolet nuorista astuu työelämään luottavaisin mielin, ja se olisi kuulostanut ihan toiselta. Sillä, miten puhumme työelämästä ja maailmasta yleensä, on iso merkitys. Väkinäistä positiivisuutta pitää karttaa visusti, mutta katastrofikuvienkaan yksipuolinen uutisointi ei palvele ketään.
Tutustu TyökykyAreenaan ja lue, miten voit kehittää työelämää yhä paremmaksi.
Heidi Furu
johtava asiantuntija, Ilmarinen
työelämäprofessori, Turun yliopisto
-
Pelko hallitsee 4.11.2024 klo 17.41
Hyviä uutisia tulossa Usasta, Donald Trump voittaa!Vastaa kommenttiin
-
Ville Vallaton 12.11.2024 klo 22.06
Trumpin tulo takaisin laukas uudet säästötalkoot täällä. Mamman kans päätettiin nyt säästää menoissa 2500e nettona vuositasolla siten että säästö-osuudet menee kummankin työeläkkeiden tasojen suhteessa. Ja kun tiedetään jo ensi vuoden työeläkkeiden indeksikorotus niin viivan alle jää taas enemmän ja sitä kautta puskurit yhä kasvaa myös. Ei ne tulot vaan ne menot. Eli juhlat jatkuu täällä. Ei turhaan paiskittu raakaa palkkatyötä yhteensä 90 vuotta ja kasvatettu siinä samassa täyspäisiä pentuja maailmalle. Aina voi tosiaan säästää ja tienaa samaanaikaan, varsinkin tässä 65:n ja kuoleman välissä kun palkka juoksee niinkauan kun vain jaksaa hengittää. Ilmariselle kiitos taas hyvin hoidetusta eläkevarojen hoidosta👍Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.