Blogit

Miksi Z-sukupolven kannattaisi kiinnostua tulevista eläkkeistä?

Ennen kesätyötäni Ilmarisella käsitykseni suomalaisesta eläkejärjestelmästä oli aika klassinen. Silloin harvoin, kun olin miettinyt eläkettä, ajatukseni olivat suunnilleen tällaisia: eläkkeelle en pääse ikinä ja eläkettä minulle ei riitäkään. Jo nyt nykyisille suurien ikäluokkien eläkeläisille maksetaan eläkkeet tämän päivän työntekijöiden palkoista.

Kesän aikana kuitenkin opin, että työtekijän palkasta lähtevä TyEL-maksu tai yrittäjän YEL-vakuutuksen tarkoituksena ei ole olla ”suora sijoitus indeksirahastoon”, vaan ne ovat ennen kaikkea osa sosiaaliturvaa. Esimerkiksi yrittäjän YEL-vakuutus vaikuttaa eri elämäntilanteissa tarvittaviin kelan päivärahoihin tai työntekijän sairastuessa TyEL-maksujen avulla varmistetaan hänen mahdollinen paluunsa työelämään.

Kesätyön ensimmäisillä viikolla kirjauduin kesätyökaverini kanssa OmaEläkeeseen tarkistamaan, kuinka paljon tätä huikeaa eläkettä oli kertynyt nuoren työurani aikana. Eläkettä oli kertynyt jo huimat 107 euroa kuukaudessa, mikä ei vielä paljoa kata. Varovaisen ja optimistisen arvion mukaan minulla on kuitenkin vielä monta kymmentä vuotta työelämää jäljellä ja aikaa kasvattaa tuota summa.

Vastuullinen tulevaisuus ja eläkeyhtiöt kulkevat käsikädessä

Yhteiskuntana meidän tulee olla hereillä siinä, että me nuoret aikuiset olemme työkykyisiä myös tulevaisuudessa. On ensiarvoisen tärkeää, että myös tulevaisuudessa riittää niitä tekijöitä, jotka kykenevät kerryttämään yhteistä eläkepottia. Vastuullinen ja kannustava työelämäpuhe on tässä merkittävässä roolissa. Mielestäni pitkään työelämässä olleiden tulisikin miettiä sitä, miten työelämästä puhutaan. Onko työelämä aina vaan kuormittavaa ja sairastuttavaa, vai voisiko se lähtökohtaisesti olla jopa inspiroivaa ja suorastaan mukavaa?

Kesätyö eläkeyhtiössä avasi silmiäni sille, kuinka merkittävässä roolissa eläkeyhtiöt ovat suomalaisten yritysten omistajina. Suomalaisten eläkerahojen sijoittajina eläkeyhtiöt ovat etulinjassa tekemässä vastuullisia sijoituspäätöksiä. Tämä osaltaan on ohjamaassa markkinoita kohti parempia ratkaisuja myös luonnon, ympäristön ja ilmaston näkökulmasta. Vastuullinen työikäinen seuraa, miten työeläkeyhtiöt eläkerahoja sijoittavat.

Tulevaisuudessa seuraan kertyvää eläkettäni – seuraa sinäkin!

Tällä hetkellä kaikki isovanhempani ovat jo vanhuuden kynnyksellä. Aikaisemmin heidän varautumisensa vanhuuden eläkepäiviin on tuntunut vanhusten höpinältä, mutta nyt heidän ratkaisujaan katsoo jo aivan eri silmin. Pitkien työurien lisäksi, kaikki isovanhempani ovat kerryttäneet eläkkeen lisäksi omaisuutta, joka on ollut osaltaan takaamassa heille mukavat eläkepäivät. Nykyään seniorikodissa chillaileva pappani onkin todennut että ”eurot juoksee, minä huilaan”.

Vaikka eläkepäivät Espanjan rannikolla tuntuvat vielä kaukaiselta ajatukselta, nykyään ymmärrän sen, että on taloudellisesti järkevää seurata omaa kertyvää eläkettä. Kun on realistinen käsitys siitä, paljonko eläkettä kertyy kultakin työvuodelta, huoli eläkkeen riittävyydestä hälvenee. Lisäksi käsitys eläkkeen määrästä motivoi varautumaan tulevaisuuteen muillakin tavoilla kuin eläkkeen kautta. Z-sukupolvella ei ole vielä 85-vuotiaan pappani tavoin aika huilata, vaan nyt on aika kääriä hihat ja tehdä töitä.

 Tulevaisuudessa seuraan kertyvää eläkettäni, seuraa sinäkin!

Lue lisää

Mitä opin kesätyössä enemmän kuin luentosalissa?

Kesätyöntekijät viihtyvät tutkitusti hyvin Ilmarisessa

Lue myös

Kansainvälinen vertailu: Suomen eläkejärjestelmä yhä luotettavin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 20.11.2024

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.

Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme

Blogit 14.11.2024

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.

Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen

Blogit 12.11.2024

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria

Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.

Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Lisää ajankohtaisia artikkeleita