Blogit

Ulkomaantyö on usein seikkailua byrokratiaviidakossa – Autamme sinua selviämään siitä

Ulkomaantyössä on olennaista tietää, minkä maan sosiaaliturvaan kuulut. Muuttaessa ulkomaille on myös tärkeää, että kaikki viranomaisdokumentit ja vakuutukset ovat kunnossa. Näiden asioiden selvittäminen saattaa tuntua haastavalta ja aikaa vievältä, varsinkin jos olet ensimmäistä kertaa tutustumassa uuteen kulttuuriin, yhteiskuntaan ja sen normeihin. Tiesitkö, että asiakkaamme saa apua ulkomaantyön vakuuttamiseen Ilmarisesta?

Minulla on nyt takana puoli vuotta uudessa pestissäni Ilmarisen ulkomaantyön palvelupäällikkönä. Olen kiitollinen saadessani mahdollisuuden olla mukana auttamassa työntekijöitä heidän ulkomaantyöhönsä liittyvissä kysymyksissä. Olen itse asunut ulkomailla ja työskennellyt lukuisten eri kulttuurien kanssa, joten ymmärrän hyvin, miltä ulkomaalaisesta voi tuntua, kun hän ensi kertaa muuttaa Suomeen. Ei välttämättä ole helppoa ymmärtää, miten Suomen sosiaaliturva ja lakisääteiset velvollisuudet on rakennettu ja mitä toimenpiteitä työntekijältä itseltään vaaditaan. Kuitenkin me kaipaamme Suomeen lisää kansainvälisiä osaajia.

Olen iloinen, että saan olla mukana avaamassa yhteiskuntamme normien ja lakien pyörteitä, jolloin asiakkaamme voivat keskittyä muun arjen huolehtimiseen. Minua on aikanaan autettu Suomesta ulkomaille muutossa ja olen kohdemaassa tavannut ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat helpottaneet minua ymmärtämään maan tapoja. Nyt voin pistää hyvän kiertämään.

Ulkomaantyö vaikuttaa sosiaaliturvaan

Ulkomaantyössä on tärkeää tietää, minkä maan sosiaaliturvaan kuulut ja mitä se kattaa. Se, minkä maan sosiaaliturvaan kuulut ja minne lakisääteiset eläketurvamaksut maksetaan, riippuu pääsääntöisesti siitä, missä maassa työ fyysisesti tehdään ja siitä, oletko lähdössä maahan, jonka kanssa Suomi on solminut valtioiden välisen sosiaaliturvasopimuksen. Kansainvälisillä sosiaaliturvasopimuksilla ja EU:n sosiaaliturva-asetuksilla pyritään siihen, että henkilö kuuluu vain yhden valtion lainsäädännön alaisuuteen kerrallaan, eikä lakisääteisiä eläketurvamaksuja makseta kahteen maahan.

Autamme myös eläkkeelle jääviä työntekijöitä selvittämään puuttuvia eläkkeitään työstään, mitä he ovat uransa aikana ulkomailla tehneet. Puuttuvia ulkomaantyön eläkkeitä on joskus hankala setviä vuosia tapahtuneen jälkeen, joten kannattaa varmistaa, että työtodistukset ja muut ulkomaantyöhön liittyvät dokumentit ovat tallessa. Toki myös omaa työeläkeotetta kannattaa seurata ja varmistaa, että sen tiedot ovat ajan tasalla. Minusta on ollut ihana nähdä, miten ulkomaalaiset kesätyöntekijät ilahtuvat kuullessaan, että heille kertyy Suomessa tehdystä työstä eläkettä, jota he aikanaan voivat hakea omasta maastaan kansainvälisiin sopimuksiin perustuen.

Yhteistyö on voimaa myös ulkomaantyössä

Auttaaksemme osaltamme työperäisen maahanmuuton monimutkaisissa kysymyksissä, työskentelemme läheisesti sidosryhmiemme kanssa.  Viime syksynä järjestimme ulkomaantyön webinaarin yhteistyössä Kelan, Maahanmuuttoviraston, Eläketurvakeskuksen sekä kansainväliseen verotukseen erikoistuneen Vialto Partnersin kanssa. Työperäinen maahanmuutto vaatii sekä työnantajalta että myös työntekijältä järjestelyjä usean viraston kanssa ja halusimme istua kaikki saman pöydän ääreen vastaamaan asiakkaidemme kysymyksiin. Tarjosimme asiakkaillemme myös mahdollisuuden lähettää etukäteen ulkomaantyöhön liittyviä kysymyksiä, joihin vastasimme webinaarin aikana. Iloksemme tilaisuuteen osallistui useampi sata ihmistä niin pienistä kuin suurista globaaleista yrityksistä.

Keskustelu siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun henkilö lähtee Suomesta ulkomaan komennukselle tai lyhyelle tai pidemmälle projektille, oli vilkasta. Lisäksi puhetta riitti myös siitä, miten pitää toimia, kun työntekijä lähtee Suomesta ulkomaille etätyöhön.  Olemmekin nyt julkaisseet myös työnantajille tietosivun etätyöstä ulkomailla

Kuuntelijat kokivat tilaisuuden niin hyödylliseksi ja kiinnostavaksi, että päätimme järjestää uuden webinaarin huhtikuussa, jonne myös Business Finland on tulossa puhumaan siitä, mitä työntekijän tai erityisesti uuden yrittäjän, pitää ottaa huomioon tullessaan ulkomailta Suomeen töihin. Tervetuloa kuuntelemaan ja esittämään kysymyksiä!

Asiantuntijat ovat valmiina auttamaan sinua

Olemme Ilmarisessa panostaneet myös verkkosivujemme ulkomaantyön vakuuttamisen osioon niin, että asiakkaamme löytäisivät tietoa mahdollisimman helposti. Olemme myös koonneet usein kysytyt kysymykset ulkomaantyöstä nopeuttaaksemme tiedon löytämistä. Meillä on töissä loistava asiantuntijatiimi, jonka jäsenet ovat jo vuosia palvelleet Suomesta ulkomaille lähteviä työntekijöitä, sekä ulkomailta meille saapuvia ihmisiä.

Tiimimme varmistaa, että asiakkaillamme on ajankohtaista tietoa siitä, miten tulee toimia, olit sitten ulkomaille lähtevä oopperalaulaja, jalkapalloilija, professori, humanitäärisen työn tekijä, virkamies, omatoimisesti Norjaan muuttava sairaanhoitaja tai yrittäjä, joka haluaa mennä ulkomaille etätöihin.

Mikäli sinä tai työnantajasi on lähdössä ulkomaille töihin tai tulossa Suomeen ulkomailta töihin ja jokin askarruttaa, ottakaa ihmeessä yhteyttä meihin, niin autamme mielellämme!

Eija Niitynperä
ulkomaantyön palvelupäällikkö
Ilmarinen

Lue lisää

  • Tietoisuus 28.1.2023 klo 13.16
    Tietoisuuttaa tännekin, eli elämme dualistisessa maailmankaikkeudessa jossa on aina ja kategorisesti jonkun yksipuolisesti julistetun totuuden toinenkin puoli. Ja ääretön määrä "totuuksia" siinä välissä myös. Sitten vain kukin itse aktiivisesti valitsemaan oman "totuutensa" mitä milloinkin käyttää. Ja näitä "totuuksia" voi vaihtaa kuin valintamyymälässä koko elämänsä ajan. Yksi esimerkki. Yrityksen ainoa päätehtävä on tehdä voittoa omistajilleen. Täysin totta johon ei ole mitään lisättävää. Mutta silläkin on "kolikon toinen puoli" eli siitäkin voi tehdä aktiivista valintaa itselleen riippuen omasta positioonista kulloinkin. Eli, Yksittäisen palkansaajan ainoa päätehtävä itselleen ja itse itselleen valitsemille läheisilleen palkkatyössään on tehdä sitä mahdollisimman vähän suhteessa kokoajan suuremmalla palkalla ja paremmilla eduilla. Täysin totta johon ei ole mitään lisättävää. Ja näidenkin kahden ääripään välissä on ääretön määrä muitakin "totuuksia" asiasta suuntaan tai toiseen hieman tai enemmän kallellaan. Kärsimys on täysin oma valinta, myös tuolla akselilla. Ei siis kannata vastustaa edes mielessään mitään "totuutta", vaan vain ainoastaan valita itselleen ja itse itselleen valitsemille läheisilleen paras totuus tuostakin akselista. Sen jälkeen "työkin" on erittäin hauskaa kokoajan eikä vain sillointällöin. Myös ulkomaantyö.
    Vastaa kommenttiin
  • Putte Possu 30.1.2023 klo 18.17
    Harvinaisen totta edellinen kirjoitus. Itsekkin pelkillä osingoilla elävänä olen vain kehoittanut kaikenmaailman resupekkoja ja -akkoja aloittamaan omien aivojensa käytön itsensä hyväksi välittömästi. Koskaan ei ole liian myöhäistä havahtua harhoista.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita