Anne Koivula, muotokuva.
Blogit

Saako eläkkeellä tehdä töitä?

Työskentely eläkkeen rinnalla on jatkuvasti yleistynyt. Viime vuonna Ilmarinen myönsi noin 1 700 eläkettä, jotka perustuivat eläkkeen rinnalla tehtyyn työhön. Tämä on jopa 70 % enemmän kuin vuonna 2016. Asiakaspalveluumme yleisimpiä kysymyksiä alkaa jo olla, saako ja minkä verran eläkkeen rinnalla työskennellä.

Kaikkien eläkkeiden rinnalla saa tehdä töitä ja ansaita

Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voi tehdä työtä ja ansaita rajoittamattomasti, niin paljon kuin haluaa ja jaksaa. Sen sijaan sairauden perusteella myönnettävien eläkkeiden sekä osa-aikaeläkkeen rinnalla työansioita on rajoitettu.

Vanhuuseläkkeen rinnalla tehty työ kartuttaa uutta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa. Vastaavasti siitä peritään työeläkemaksu. Tämän lisäeläkkeen saa käyttöön 68-vuotiaana ja sitä pitää hakea. Yrittäjällä ei ole enää vanhuuseläkkeelle jäätyään vakuuttamisvelvollisuutta. Jos työskentely yrityksessä jatkuu, yrittäjä voi ottaa vapaaehtoisen vakuutuksen, jolloin se kartuttaa uutta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa.

Myös työkyvyttömyyseläkkeen aikana saa tehdä töitä ja ansaita, lain mukaan vähintään 737 euroa kuukaudessa. Kun 737 euroa ylittyy, ansioita koskevat myös seuraavat prosenttirajat: jos eläke on täysimääräinen työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki, ansioita saa olla enintään 40 prosenttia eläkettä edeltävistä ansioita. Nämä ansiot kartuttavat uutta eläkettä ja ne lisätään aikanaan vanhuuseläkkeeseen hakemuksesta. Jos eläke on osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki, ansioita saa olla enintään 60 prosenttia eläkettä edeltävistä ansioista.

Työuraeläkettä saavakin voi tehdä hiukan töitä. Ansioraja on tänä vuonna 737 euroa kuukaudessa.

Ansiorajat eläkkeen rinnalla työskentelyyn ilmoitetaan yleensä eläkepäätöksissä. Ansiorajan voi tarkistaa myös Ilmarisen verkkopalvelujen kautta tai asiakaspalvelustamme. Ansiorajojen ylittyessä eläke voidaan keskeyttää tai pitkäaikaisissa tilanteissa lakkauttaa.

Osa-aikaeläkkeelle on voinut siirtyä viimeisen kerran 1.1.2017, jonka jälkeen osa-aikaeläkkeen korvasi osittainen vanhuuseläke. Osa-aikaeläkkeen saajilla jatkuvat entiset työteon ja työtulon rajoitukset. Osa-aikatyön ansioiden tulee olla 35–70 prosenttia vakiintuneesta ansiotasosta. Nämä rajat on kerrottu eläkepäätöksellä. Osa-aikaeläkkeen rinnalle tehty työ kartuttaa uutta eläkettä.

Perhe-eläkkeen rinnalla lesken ansiotulot eivät vaikuta eläkkeeseen. Sen sijaan lesken perhe-eläkkeen alkamiseen mennessä karttunut eläke voi vähentää leskeneläkkeen määrää.

Vanhuuseläkkeen voi myös lykätä

Vanhuuseläkkeen alaikäraja on vuonna 1955 syntyneillä 63 vuotta ja 3 kuukautta. Eläke kasvaa sitä suuremmaksi, mitä vanhemmaksi töitä tekee. Eläkkeelle kannattaakin jäädä aikaisintaan tavoite-eläkeiässä, koska tällöin alimman eläkeiän jälkeen kertyvä eläke pienentää elinaikakertoimen vähentävää vaikutusta.

67 ikävuoden jälkeen eläkkeen karttuminen päättyy, vaikka työskentely jatkuisikin, eikä ansioista peritä myöskään työeläkevakuutusmaksua.

Työnteko kannattaa aina

Silloin tällöin minulta kysytään, kannattaako jatkaa töissä yli alimman eläkeiän, vai jäädä eläkkeelle heti, kun on mahdollisuus. Juristi ja savolainen kun olen, yksiselitteistä vastausta ei minulta saa. Sen voin sanoa, että työnteko eläkemielessä kannattaa aina. Jos on työkykyä ja mielekästä työtä, miksipä ei jatkaisi töissä ikärajoja vilkuilematta.

Se jolle tärkeintä on vapaus, valitsee ehkä vanhuuseläkkeen heti, ja tekee kivoja keikkatöitä tilaisuuden tullen ja kartuttaa samalla lisää eläkettä. Hienoimmat elävät esimerkit olen nähnyt yrittäjissä, joille työ on niin innostavaa, ettei eläkkeelle malta jäädä.

Anne Koivula
Prosessinjohtaja, autamme kuntoutumaan

  • Seija Moilanen 25.4.2018 klo 21.00
    Myös työkyvyttömyyseläkkeen aikana saa tehdä töitä ja ansaita, lain mukaan vähintään 737 euroa kuukaudessa. Kun 737 euroa ylittyy, ansioita koskevat myös seuraavat prosenttirajat….. Vaikea virke: ihmettelen sanaa "vähintään"
    Vastaa kommenttiin
    • Kari Lehtinen 2.6.2018 klo 21.00
      Hei, Eläkeikä lähestyy tuota pikaa ja muutama asia ihmetyttää! Vanhuuseläkkeelle jäädessään töitä voi jatkaa ja ansaita kuinka paljon vain sen vaikuttamatta eläkkeeseen! Ihmetystä kuitenkin aiheuttaa se, että työsuhde pitää lopettaa, jotta eläkkeen saa, mutta kun haluaa jatkaa töissä samalla työnantajalla, niin pitää tehdä uusi työsopimus! Milloin työsopimus pitää lopettaa ja milloin uuden ja minkälaisen voi tehdä? Kiitoksin etukäteen, Kari Lehtinen
      Vastaa kommenttiin
  • Kari Lehtinen 2.6.2018 klo 21.00
    Hei, Eläkeikä lähestyy tuota pikaa ja muutama asia ihmetyttää! Vanhuuseläkkeelle jäädessään töitä voi jatkaa ja ansaita kuinka paljon vain sen vaikuttamatta eläkkeeseen! Ihmetystä kuitenkin aiheuttaa se, että työsuhde pitää lopettaa, jotta eläkkeen saa, mutta kun haluaa jatkaa töissä samalla työnantajalla, niin pitää tehdä uusi työsopimus! Milloin työsopimus pitää lopettaa ja milloin uuden ja minkälaisen voi tehdä? Kiitoksin etukäteen, Kari Lehtinen
    Vastaa kommenttiin
  • jouni Salminen 27.12.2019 klo 07.24
    Vanhoja viestejä edellä. No minua kiinnostaa myös aihe. Jään eläkkeelle 01.01.2020. Siis kaikki virallinen puoli on ok. Työnantajani vihjaili esimerkiksi keikkatyötä jatkossa kun olen eläkkeellä. Uusi Työsopimus pitää tehdä tietenkin ja verokirja toimittaa. En ole vielä keskustellut työnantajan kanssa. Senverran uutta asiaa että pääpyörällä.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 8.1.2025

Mikä ihmeen päihdeohjelma?

Alkoholi aiheuttaa edelleen suomalaisille työnantajille puolen miljardin euron kustannukset vuosittain. Alentuneeseen tuottavuuteen, sairauspoissaoloihin ja tapaturmiin uppoavalle rahalle olisi takuulla muutakin käyttöä.

Mikä ihmeen päihdeohjelma?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita