Helppoa kuin heinänteko? – Uuden esimiehen selviytymisopas
Lapsuudessani kesän kohokohtia olivat heinätalkoot. Lapsen silmin heinänteko sujui helposti ja hyvällä fiiliksellä. Ihmisen panos heinänteossa on nykyisin minimaalinen, koska koneet hoitavat prosessin. Toisin on johtamisessa, missä ihmistä tarvitaan edelleen. Johtamisen tapoja on tosin nykyään monia, samalla kun hierarkkisuutta puretaan ja itseohjautuvuuden vaade kasvaa. Mutta ainakaan toistaiseksi esimiehet ja -naiset eivät ole kadonneet.
Otin noin vuosi sitten ensimmäiset askeleeni esimiehenä. Teoriassa olin suhteellisen valveutunut johtamisen asiantuntija. Olinhan työskennellyt suurimman osan työurastani sparraten, coachaten ja valmentaen johtajia. Tunsin silti kuplivan jännityksen vatsanpohjassani astuessani tiimipäällikön saappaisiin. Oman haasteensa toi se, että olin sopinut edelleen tekeväni myös asiantuntijatyötä, joten sataprosenttista panosta en esimiestyölle voisi antaa. Monet johtamisen konsultit myös varoittavat, että homma ei ole helppo, jos esimieheksi noustaan omien keskeltä. Näistä lähtökohdista päätin kuitenkin tehdä parhaani.
Oppimisen kannalta aika ajattelulle ja reflektoinnille on välttämättömyys. Vuosi on ollut kiireinen, kun olen parhaani mukaan yrittänyt yhdistää esimies- ja asiantuntijatyön, eikä säännöllisiä reflektoinnin paikkoja ole ollut tarpeeksi. Nyt onkin eriomainen tilaisuus pysähtyä ja miettiä, mitä olen oppinut kuluneen vuoden aikana.
1. Tee itsellesi selväksi, miksi haluat esimieheksi
Jos vallanhalu tai oman kilven kiillottaminen on motivaattorisi, esimiestyössä onnistumisen edellytykset olla kortilla. Esimiestyössä on kysymys palvelutehtävästä ja siitä, että saa omat johdettavansa loistamaan. Sinun tähtesi syttyy, kun muut onnistuvat.
2. Johda ensin itseäsi – sitten vasta muita
Jokaisen esimiehen tulisi ottaa tämä johtotähdekseen. Panosta palautumiseen ja aseta itsellesi terveelliset rajat omassa työssäsi. Ne, joilla on parhaimmat palautumisen keinot, ovat voittajia työelämässä. Esimies johtaa aina omalla esimerkillään. Jos annat työtehtävien liukua jatkuvasti vapaa-ajalle, on se samalla viesti johdettavillesi, että odotat heiltä samaa. Itse vahdin mustasukkaisesti omaa palautumistani, enkä tee koskaan iltaisin töitä. Väsyneenä ja stressaantuneena sorrut virheisiin ja vuorovaikutuksen sekä läsnäolon kykysi heikkenee.
3. Luo mielikuva ihanne-esimiehestä
Hyödynnä apuna johtamiskirjallisuutta, omia kokemuksia esimiehistä sekä keskusteluita muiden esimiesten kanssa. Ole myös valmis murentamaan mielikuvasi hyvästä esimiehestä ja luomaan se uudelleen. Itselläni oli vahva käsitys siitä, mitä on hyvä johtaminen. Aika pian huomasin, että oma ihanne-esimieskuva ei välttämättä vastaa tiimiläisten käsityksiä. Siispä teoreettiset viitekehykset sivuun ja peliin yhä enemmän aitoa läsnäoloa, yksilöllistä kohtaamista ja oikeanlaisen esimiestyön räätälöintiä. Yhtä oikeaa tapaa toteuttaa esimiestyötä ei ole. Kysyinkin aluksi, mitä tiimiläiseni toivovat ja odottavat minulta esimiehenä. Ja näihin ajatuksiin olen parhaani mukaan yrittänyt vastata.
4. Esimiestyö on palvelutehtävä
Jotta palvelu olisi käyttäjälähtöistä ja toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, tee pohjatyöt kunnolla. Ota selvää, mikä toimii nyt ja missä olisi viilattavaa. Mihin tiimiläisesi kaipaavat eniten tukea ja missä he pärjäävät ilman, että sinä sotkeudut asioihin? Kysy, kuuntele ja keskustele. Ja muotoile havaintojen pohjalta esimiestyösi portfolio. Tehtyäsi palvelulupauksen, pitäydy siinä. Mikään ei syö luottamusta niin paljon kuin lupausten pettäminen.
5. Arvosta ja ole kiinnostunut johdettavistasi
Jokainen ihminen haluaa tulla kohdatuksi ja tuntea olevansa tärkeä sekä arvostettu työyhteisön jäsen. Kiireen verhon taakse on helppo piiloutua ja pakoilla aitoja kohtaamisia. Järjestä työsi niin, että työpaikalla olet johdettaviasi varten. Pahimman mokani esimiestyössä olen tehnyt tilanteessa, jossa tiimiläiseni halusi jutella ja minulla oli vain viitisen minuuttia tätä keskustelua varten. Tunsin, että tähän tilanteeseen olisi pysähdyttävä, mutta muka joku akuutimpi asia odotti toisaalla. Ja näin menetin tärkeän momentumin kuulla tiimiläiseni huolia.
6. Hanki luottohenkilö ja varmista tuki esimiestyölle
Olen saanut nauttia laajasta verkostosta esimiestyöni tukena. Minulla on oma, loistava esimies, jonka kanssa olen pohtinut kinkkisiäkin asioita. HR:n rooliin kuuluu tukea esimiehiä työssä, ja tätä apua olen hyödyntänyt aktiivisesti. Ilmarisessa on järjestetty säännöllisesti esimiesten valmennuksia, joten vertaistuki on aina lähellä. Lisäksi olen saanut talon sisältä itselleni kokeneemman johtajan mentoriksi. Jos teet esimiestyötä yksin tai oman talosi sisältä ei järjestetä tukea esimiestyöhön, niin verkostoidu. Mm. Ilmarisen valmennuksissa pääset kuulemaan ja jakamaan ajatuksia toisten esimiesten kanssa.
7. Luota
Luottamus puolin ja toisin on kaiken A ja O. Monet työtehtävät vaativat yhä enemmän itseohjautuvuutta, ja etätyö pakottaa esimiehet päästämään irti kontrollista. Oma väkeni tekee itsenäistä ja vaativaa asiantuntijatyötä ympäri Suomea. Olisi ajan ja energian haaskausta yrittää mikromanageerata tiimiäni. Mieluummin annan heille vapauden johtaa itseään ja työtään. Häärin tukena, kun tarve ilmenee. Kun luottaa, se alkaa tuottaa.
8. Kaikki asiat eivät ole mukavia
Esimiestyöhön kuuluu vastuita ja velvollisuuksia. Ja välillä nämä asiat ovat paitsi tylsiä, myös kivuliaita. Kaikkea ei aina voi kertoa, ja roolissasi edustat työnantajaa. Toimi aina kuitenkin niin, että voit jokaisena aamuna katsoa itseäsi peilistä ilman häpeää. Ja jos sössit, pyydä anteeksi ja ota opiksesi. Ainakin voit lohduttautua sillä, että olet taas yhtä kokemusta rikkaampi.
9. Ota aikaa ajattelulle ja reflektoinnille
Jos vain höyryät pää kolmantena jalkana eteenpäin, et voi tehdä oivalluksia ja kasvaa esimiehenä. Reflektoi itseksesi sekä oman tiimisi ja mentorisi kanssa. Viitoita oppimis- ja kehittymismatkaasi myös tavoitteita kirkastamalla. Etene pienin askelin ja muista olla armollinen itsellesi.
10. Hyväksy oma keskeneräisyytesi
Et voi koskaan olla täydellinen esimies. Tärkeintä on, että olet ihminen ihmiselle. Esimiestyössä on kysymys vuorovaikutuksesta, läsnäolosta ja ihmisyydestä. Koska erilaiset kohtaamiset muokkaavat meitä päivittäin, emme ole koskaan valmiita esimiehiä. Johtamisen korkeakoulusta ei kukaan valmistu. Oma keskeneräisyys ja raakileisuus esimiehenä täytyy vain hyväksyä.
Esimiehen homma ei ole helppoa kuin heinänteko, mutta oikeissa olosuhteissa ja hyvällä porukalla se on yhtä mukavaa. Välillä heinähanko voi ikävästi pistää takapuoleen ja heinäkasa lentää ohi seipään, mutta uutteralla työnteolla ja asenteella kovatkaan tuulet eivät lennättele heiniä taivaan tuuliin.
Aino Antin
@AinoAntin
tiimipäällikkö, työkykypalvelut
Ilmarinen
• Tutustu Ilmarisen työkykyjohtamisen palveluihin.
-
Jari Korpisaari 5.9.2019 klo 16.57
Hyvä perusta arvioida omaa toimintaa esimiehenäVastaa kommenttiin
-
Yari 10.9.2019 klo 04.02
Esimieheksi voi nousta kuka tahansa "sopiva" vaikka koulutusta tai opintoja esimiestehtäviin ei ole suoritettu yhtään. Tässäkään artikkelissa ei sitä huomioida. Erikonen "tehtävä" tämä johtaminen johon ei ole pätevyysvaatimuksia...Vastaa kommenttiin
Lisää aiheesta
Kohti uutta arkea – uudistimme ammatillisen kuntoutuksen palvelumme
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja niin muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet. Aiemmin ammatillisen kuntoutuksen asiakkaamme hakeutuivat palveluihin tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi. Nykyään tilanne on moninaisempi: mielenterveyden haasteet korostuvat, ja palvelujamme hakevat entistä nuoremmat ihmiset. Asiakkaamme eivät enää tarvitse vain yhden tyyppisiä ratkaisuja, vaan heidän haasteensa ja toiveensa ovat yksilöllisempiä ja monimuotoisempia.
Voiko tulevaisuuteen suunnata katse menneisyydessä? - ralliautoilusta oppia työkykyjohtamiseen
Miten työkykyjohtamisessa voisi ottaa oppia autolla ajamisesta? Autoa ohjatessa on selvää, että päästäkseen turvallisesti etenemään, on pidettävä katse kohdistettuna eteenpäin. Matkan päämäärä on yleensä myös tiedossa ratin taakse istahtaessa. Ajaessa vilkaistaan auton mittaristoa ja harkitaan saadun tiedon sekä muiden havaittujen olosuhteiden perusteella, olisiko esimerkiksi kaasua syytä höllentää vai lisätä.
Tarvitsemme pidempiä, parempia ja enemmän työuria
Pidemmät työurat ovat olleet keskeinen yhteiskunnallinen tavoite jo pitkään. Tällä hetkellä kehitys polkee kuitenkin paikallaan. Suomen väestörakenne on ollut suuressa muutoksessa, kun syntyvät ikäluokat ovat jääneet entistä pienemmiksi ja senioreita on yhä enemmän. Tuoreen väestöennusteen mukaan nykyisen tasoinen nettomaahanmuutto ylläpitäisi kuitenkin väkiluvun kasvua seuraavat 30 vuotta. Kestävään työelämään ja työkykyjohtamiseen panostaminen on silti välttämätöntä, jotta onnistumme työurien pidentämistalkoissa.