Blogit ja artikkelit
Tervetuloa artikkeleiden ja blogien pariin.
Taukoja työuralla? Näin ne vaikuttavat eläkekertymääsi
Kuinka paljon opintojen jälkeinen välivuosi, lasten saaminen, ulkomaille muuttaminen tai sairastuminen vähentävät tulevaa eläkettäsi? Entä vaikuttaako joku enemmän kuin toinen, ja onko ajoituksella väliä eläkekertymän näkökulmasta?
Taukoja työuralla? Näin ne vaikuttavat eläkekertymääsiSaavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.
Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa
YEL-vakuutusmaksut voivat olla yrittäjälle iso menoerä. Onneksi maksetut maksut voi kuitenkin vähentää verotuksessa, jolloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti. Lue alta, miten vähennyksen voi missäkin tilanteessa tehdä.
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Lisää artikkeleja
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tulisi ymmärtää paremmin työelämässä
Ilmastonmuutos vaikuttaa kielteisesti luontoon, ympäristöön ja ihmisiin ympäri maailmaa jo nyt. Se heijastuu myös työelämään, työn tuottavuuteen ja työkykyyn – Suomessakin.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tulisi ymmärtää paremmin työelämässäKesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?
Kesän (ja kesäloman) aikana arjen liikkumisrutiineihin tulee helposti muutoksia. Esimerkiksi mökille tai lomareissulle suunnatessa kuntosalikortti jää hyllylle ja loman alkaessa työmatkapyöräilijänä kilometrejä ei enää kerry päivittäin. Pitääkö potea huonoa omaatuntoa?
Kesä ja liikunta – onko pakko mahtua kalenteriin?Saataisiinko kuntoutuksesta parempia tuloksia, jos tietojen vaihto olisi mahdollista nykyistä laajemmin?
Ammatillinen kuntoutus käynnistyy aikaisemmin, kun Kela ja työeläkelaitos voivat vaihtaa tietoja asiakkaasta. Kun ammatillisen kuntoutukseen pääsy nopeutuu, nopeutuu myös paluu takaisin työhön.
Saataisiinko kuntoutuksesta parempia tuloksia, jos tietojen vaihto olisi mahdollista nykyistä laajemmin?Joko yhtenäistettäisiin yrittäjien ja palkansaajien työeläkevakuutuksia?
Työurat muuttuvat monipuolisemmiksi. Työelämässä tapahtuu esimerkiksi siirtymiä ammattien välillä. Yhä useammat yhdistelevät myös palkkatyötä ja yrittäjyyttä eri muodoissaan. Pysyykö työeläkevakuuttaminen työelämän muutosten tahdissa?
Joko yhtenäistettäisiin yrittäjien ja palkansaajien työeläkevakuutuksia?Huomenna hän tulee – Härät ja karhut odottavat koronlaskua
Tämä vuosi on mennyt kuin klassisessa Samuel Beckettin näytelmässä ”Huomenna hän tulee”. Euroopan keskuspankin koronlaskua on odoteltu saapuvaksi kuin näytelmän herra Godot’ta konsanaan. Koronlasku on vain siirtynyt EKP:n kokouksesta toiseen. Samalla näkemykset inflaation kehityksestä ovat muuttuneet, ja Suomen osakemarkkinan suunta on ollut varsin mollivoittoinen.
Huomenna hän tulee – Härät ja karhut odottavat koronlaskuaRento kesä vaikka väkisin? Kolme kysymystä levolliseen lomaan tähtäävälle
Loma on ihmisen parasta aikaa, sanotaan. Pitkäkään loma ei kuitenkaan riitä voimavarojen palauttamiseen, jos arki lomien välissä tuntuu päättömältä paahtamiselta. Loman ei myöskään olisi suotavaa kulua pelkästään akkujen lataamiseen, vaan sen aikana olisi hyvä jaksaa myös nauttia elämästä.
Rento kesä vaikka väkisin? Kolme kysymystä levolliseen lomaan tähtäävälleTarkemmilla ennusteilla parempaa työkykyjohtamista
Työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä on jopa nelinkertainen ero eri toimialojen välillä. Uusi työkyvyttömyyseläkeindeksimme ennustaa työkyvyttömyyden yleisyyttä. Voidaanko tarkemmilla ennusteilla taklata työkyvyttömyyttä entistä paremmin?
Tarkemmilla ennusteilla parempaa työkykyjohtamistaYli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä
Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.
Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyäTilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen
Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.
Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen