Blogit ja artikkelit
Tervetuloa artikkeleiden ja blogien pariin.
Taukoja työuralla? Näin ne vaikuttavat eläkekertymääsi
Kuinka paljon opintojen jälkeinen välivuosi, lasten saaminen, ulkomaille muuttaminen tai sairastuminen vähentävät tulevaa eläkettäsi? Entä vaikuttaako joku enemmän kuin toinen, ja onko ajoituksella väliä eläkekertymän näkökulmasta?
Taukoja työuralla? Näin ne vaikuttavat eläkekertymääsiSaavatko yrittäjät vihdoin yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat?
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tänään Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. Selvityksestä on kirjaus pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja nyt selvitys käynnistyy.
Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa
YEL-vakuutusmaksut voivat olla yrittäjälle iso menoerä. Onneksi maksetut maksut voi kuitenkin vähentää verotuksessa, jolloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti. Lue alta, miten vähennyksen voi missäkin tilanteessa tehdä.
Miksi huolehtia omasta eläkkeestä - nostalgiamatka oman työeläkeotteen äärellä
Meidän kaikkien on syytä tarkkailla eläkekertymäämme, ettei eläkkeelle jäädessä tule ikävää yllätystä: tuleva eläke onkin ihan muuta kuin mitä mielikuvissasi odotit. Tartuin toimeen itsekin, ja se mitä luulin tylsäksi tehtäväksi, osoittautui sydäntä lämmittäväksi nostalgiamatkaksi omaan työhistoriaani.
Lisää artikkeleja
Sairastuminen – niin arkista, niin henkilökohtaista
Terveyden heikkeneminen vaikuttaa paitsi ihmiseen itseensä, myös hänen lähipiirinsä ja työhönsä. Jokaisen kuntoutuspäätöksen takana on tarina työkyvyn heikkenemistä. Jokaisen kuntoutustarinan pääosassa on ihminen, joka kaipaa tukea ja ymmärrystä tilanteeseensa.
Sairastuminen – niin arkista, niin henkilökohtaistaMitä korona on opettanut meille sairauspoissaoloista?
Sairauden vuoksi työstä poisjäämiseen vaikuttavat monet tekijät, joista itse sairaus on vain yksi. Koronan myötä sairauspoissaolot ovat vähentyneet merkittävästi. Mitä syitä on muutoksen taustalla?
Mitä korona on opettanut meille sairauspoissaoloista?Voiko yrittäjä saada sairauspäivärahaa?
Kaikki sairastavat joskus. Kun eläkevakuutus on kunnossa, voi yrittäjä saada sairastamisensa ajan sairauspäivärahaa Kelalta. YEL-vakuutus otetaan eläkeyhtiöstä, kuten esimerkiksi Ilmariselta.
Voiko yrittäjä saada sairauspäivärahaa?Työelämän ulkopuolelle jää osaavia ja motivoituneita vammaisia
Koko väestöstä vammaisia ihmisiä on noin 15 %. Heistä vain noin 20 % on työelämässä, eli vailla työtä on noin 100 000 ikäluokasta 18–65-vuotiaat.
Työelämän ulkopuolelle jää osaavia ja motivoituneita vammaisiaVähähiilinen yhteiskunta syntyy, kun markkinat ohjaavat pääomia muutokseen sitoutuneille yrityksille
Vähähiiliseen talouteen siirtyminen edellyttää valtavaa loikkaa pois fossiilisista polttoaineista. Muutokseen tarvitaan investointeja eli rahaa. Vähähiiliset sijoitukset ovat myös usein hyviä sijoituksia, joihin vastuullisen sijoittajan kannattaa panostaa.
Vähähiilinen yhteiskunta syntyy, kun markkinat ohjaavat pääomia muutokseen sitoutuneille yrityksilleLapsuuden liikunta lisää aikuisuuden työkykyä
Terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa. Osa liikunnan hyödyistä ilmenee vasta vuosien kuluessa positiivisena vaikutuksena työkykyyn. HJK:n iltapäiväkerho tukee osaltaan lapsen monipuolista liikunta-aktiivisuutta ja lapsiperheiden arkea.
Lapsuuden liikunta lisää aikuisuuden työkykyäAjankohtainen huominen on täällä
Tulevaisuuden työ kiinnostaa suomalaisia, mutta ajatukset siitä jakautuvat, kertoo Ilmarisen tuore tutkimus. Lähes puolet meistä innostuu työn tulevaisuudesta, mutta sitä kohtaan tunnetaan myös pelkoa ja epävarmuutta. Joka neljäs varautuu siihen, että oma työ saattaa tulevaisuudessa kadota kokonaan. Ilmarisen uusi Ajankohtainen huominen -osio auttaa ennakoimaan tulevaisuuden työelämää ja jakaa näkökulmia eläketurvaan, talouteen, työkykyyn ja työelämän tulevaisuuteen.
Ajankohtainen huominen on täälläKuormitus kohtuulliseksi ja työn muokkaus tavaksi – edistä mielenterveyttä työpaikalla
Mielenterveyden haasteet ovat arkea yhä useammalla työpaikalla. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy sekä sairauspoissaoloihin että työkyvyttömyyseläkkeisiin. Mitä pitäisi tehdä? Miten mielenterveyttä voi tukea työpaikalla?
Kuormitus kohtuulliseksi ja työn muokkaus tavaksi – edistä mielenterveyttä työpaikallaMilloin työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle?
Isona meistä kaikista tulee eläkeläisiä. Jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä, jolloin vanhuuseläkkeelle voi jäädä. Se, milloin työntekijä voi aikaisintaan jäädä eläkkeelle, riippuu hänen syntymävuodestaan, kertoo Ilmarisen TyEL-tuotepäällikkö Eija Savolainen.
Milloin työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle?