Artikkelit

Miten ja milloin YEL-vakuutuksen voi päättää?

Kun yrittäjätoimintasi on päättynyt, voit lopettaa eläkevakuutuksesi muutamassa minuutissa verkossa. Voit päättää eläkevakuutuksesi myös, jos YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan. Jos toimintasi keskeytyy tai muuttuu vain lyhyeksi aikaa, pidä vakuutuksesi voimassa. Tässä artikkelissa neuvomme, miten eri tilanteissa kannattaa toimia.

YEL-vakuutusta ei tarvitse päättää tai siirtää toiseen eläkeyhtiöön, jos työntekijöittesi TyEL-vakuutus siirtyy toiseen eläkeyhtiöön. Voit pitää YEL-vakuutuksesi ennallaan nykyisessä eläkeyhtiössäsi myös, vaikka tapaturmavakuutusyhtiösi muuttuisi. Lue seuraavaksi lisää tilanteista, joissa vakuutus ei pääty muutoksesta huolimatta.

Pidä YEL-vakuutuksesi voimassa näissä tilanteissa

Jos työntekosi keskeytyy lyhyeksi ajaksi esimerkiksi loman tai usean viikon kestävän sairauden vuoksi, pidä vakuutuksesi edelleen voimassa. YEL-vakuutusta ei voi päättää, jos yrittäjätoimintasi jatkuu tauon jälkeen ja työtulosi ylittää YEL-vakuuttamisen alarajan 12 kuukauden aikana.

Jos tarvitset tilapäistä helpotusta YEL-maksuihin, voit hakea viivästyskorollista maksuaikaa tai maksujoustoa verkkopalvelussamme. Maksujousto pienentää vuosimaksuasi 10-20 %.

Jos yrityksesi yhtiömuoto muuttuu, sinun ei tarvitse päättää YEL-vakuutustasi, jos vakuuttamisen edellytykset edelleen täyttyvät. Muista vain ilmoittaa meille uuden yrityksesi nimi ja osoite, jos uusi yritys maksaa jatkossa YEL-laskusi. Tämänkin teet helposti verkkopalvelussamme.

Huomaathan, että vakuutuksen päättämisen syynä ei voi olla se, ettet nosta yrityksestäsi palkkaa. Eläketurvasi kannalta ratkaisevaa on tekemäsi työpanoksen arvo, ei siis yrityksesi tuloksellisuus tai mahdollinen tappio.

Jos lähdet ulkomaille lyhyeksi ajaksi tilapäisesti, yleensä enintään kahdeksi vuodeksi, voit yhä kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Tämä edellyttää, että sinulla on ollut YEL-vakuutus vähinään 4 kuukautta Suomessa ja olet saanut Eläketurvakeskuksesta A1-todistuksen ulkomaantyötäsi varten. Asiaan vaikuttaa myös se, onko työskentelymaasi EU-/ETA-maa tai Sveitsi, tai onko kyseisellä maalla Suomen kanssa sosiaaliturvasopimusta.

Missä tilanteessa voin päättää YEL-vakuutukseni?

Päätä YEL-vakuutuksesi, kun yrittäjätoimintasi on päättynyt kokonaan tai vähentynyt niin, että YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan. Vakuuttamisen alaraja on 9 208,43 euroa vuonna 2025.

Jos et enää tee töitä yrityksessäsi, voit päättää YEL-vakuutuksen, vaikka et vielä lopettaisikaan yritystäsi.

Vakuutusta ei voi laittaa tauolle, vaan se päätetään kokonaan, kun vakuuttamisen edellytykset eivät enää täyty. Päätä vakuutuksesi esimerkiksi silloin, jos muutat pysyvästi ulkomaille.

Myös yrityksesi yhtiömuoto, omistussuhteet tai asemasi yrittäjänä voivat muuttua niin, ettei YEL-vakuutusta enää tarvita. ​Esimerkiksi, jos yksityinen elinkeinonharjoittaja muuttaa yrityksensä osakeyhtiöksi ja omistaa yksin yli 30 % osakkeista tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 %, YEL-vakuutus on edelleen tarpeen. Jos omistusosuus jää alle näiden rajojen, yrittäjä vakuutetaan työntekijän eläkelain (TyEL) mukaan.

Vakuutuksen päättäminen on mahdollista myös, jos työsi yrittäjänä keskeytyy pitkäksi ajaksi esimerkiksi perhevapaan vuoksi.

Kun jäät aikanaan vanhuuseläkkeelle, eläkeyhtiö päättää vakuutuksesi automaattisesti vanhuuseläkkeen alkamista edeltävään päivään.

Lue lisää YEL-vakuutuksen päättämisestä

Mitä teen, jos sairastun tai vammaudun pidemmäksi ajaksi?

Jos työntekosi keskeytyy useaksi kuukaudeksi sairauden tai vamman vuoksi, YEL-vakuutus kannattaa yleensä päättää. Odota Kelan päätöstä sairauspäivärahasta ja päätä vakuutus Kelan vahvistamaan sairastumispäivään Jos sinulla on yrittäjän vapaaehtoinen ammattitauti- ja tapaturmavakuutus, se päättyy samalla kun YEL-vakuutuskin päättyy. Huomaathan, että jos olet töissä samaan aikaan myös palkansaajana, tarkista Kelasta, onko YEL-vakuutuksen päättämisellä vaikutusta päivärahan maksamiseen.

Vinkki! Jos haet korvauksia yrittäjän vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta, YEL-vakuutuksesi tulee olla voimassa sinä päivänä, kun tapaturma tai ammattitauti ilmeni. Suositeltavaa on hankkia lääkärintodistus mahdollisimman pian ilmenemispäivän todisteeksi.

Huomaathan myös, että YEL-vakuutuksen päättäminen voi vaikuttaa saamaasi maksunalennukseen, jos palaat sairastumisen jälkeen takaisin yrittäjäksi. Uusi yrittäjä saa maksunalennusta 22 prosenttia vakuutusmaksuista neljän vuoden ajan, mutta korkeintaan kahteen eri YEL-vakuutukseen. Jos olet epävarma, miten toimia, ole meihin yhteydessä ja mietitään yhdessä sinulle sopiva ratkaisu.

Miten ilmoitan YEL-vakuutukseni päättymisestä verkkopalvelussa?

Verkkopalveluumme pääset asiakkaanamme omilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi. Sen lisäksi tarvitset muutaman minuutin aikaa vastata ennen päättämisen vahvistamista. Jos haet vakuutuksen päättymistä takautuvasti, varaudu vastaamaan vielä muutamaan lisäkysymykseen. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja, eli muista siinä tapauksessa tarkkailla sähköpostiasi.

Toimi näin:​

  1. Kirjaudu verkkopalveluun ja valitse yrittäjän oma YEL-vakuutus.
  2. Valitse etusivulta “Päätä vakuutuksesi”.
  3. Valitse kalenterista päättymispäivä ja valikosta tilanteeseesi sopiva syy vakuutuksen päättymiselle. 
  4. Ilmoita tilitietosi mahdollista maksunpalautusta varten. 
  5. Vahvista vakuutuksen päättäminen. 

Saat lopuksi meiltä kirjallisen vahvistuksen vakuutuksen päättämisestä.

Miten käy maksamilleni YEL-maksuille vakuutuksen päättyessä?

Jos olet maksanut maksuja pidemmälle kuin vakuutuksesi päättymispäivään tai vakuutus päätetään takautuvasti, palautamme ylimääräiset maksut. Päättämisilmoituksen yhteydessä kysymme tilinumerosi mahdollisia vakuutusmaksun palautuksia varten.

Verkkopalvelustamme näet ajantasaisen maksutilanteesi. Siellä voit myös ilmoittaa maksajayrityksen muutoksista, jos YEL-laskut maksavan yrityksen muuttuvat, lisätä maksuaikaa ja tulostaa YEL-todistuksia.

Lue myös

Mitä vakuutuksia yrittäjänä tarvitsen?

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Yrittäjä, näin YEL-vakuutus vaikuttaa sosiaaliturvaasi

Osa-aikaisen yrittäjän YEL-maksut

Tarvitseeko sivutoiminen yrittäjä YEL-vakuutuksen?

 

 

 

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 9.4.2025

Mikä ihmeen vakuutuspalkka?

Vakuutuspalkka tarkoittaa palkkaa, joka määritellään ulkomailla työskentelevälle työntekijälle. Se takaa, että työntekijä saa Suomen tasoa vastaavan työeläkkeen, vaikka työskentelisi maailman toisella puolella.

Mikä ihmeen vakuutuspalkka?

Artikkelit 7.4.2025

Miten ja milloin YEL-vakuutuksen voi päättää?

Kun yrittäjätoimintasi on päättynyt, voit lopettaa eläkevakuutuksesi muutamassa minuutissa verkossa. Voit päättää eläkevakuutuksesi myös, jos YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan. Jos toimintasi keskeytyy tai muuttuu vain lyhyeksi aikaa, pidä vakuutuksesi voimassa. Tässä artikkelissa neuvomme, miten eri tilanteissa kannattaa toimia.

Miten ja milloin YEL-vakuutuksen voi päättää?

Artikkelit 12.2.2025

Mitä vakuutuksia yrittäjänä tarvitsen?

Yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyy paljon uuden opettelua lähtien siitä, mitkä kaikki yrittäjän vakuutuksista ovat pakollisia. Vakuutusten on nimittäin syytä olla kunnossa, kun yritystoiminta alkaa.

Mitä vakuutuksia yrittäjänä tarvitsen?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita